Izazovi obiteljskih tvrtki kao tema konferencije o ovim važnim pokretačima gospodarstva

Obiteljska poduzeća u svijetu zapošljavaju više od 24,52 milijuna ljudi. Da su nacionalna ekonomija, obiteljska poduzeća bila bi treća najveća ekonomija u svijetu, nakon SAD-a i Kine. Koliko je važno njegovati obiteljsko poduzetništvo govori i podatak da obiteljske tvrtke u Hrvatskoj zapošljavaju više od 60% ukupnog broja zaposlenih u privatnom sektoru. Obiteljske vrijednosti ugrađuju se u temelje tvrtke. Dugoročno ih čuvaju i njeguju, nastojeći ih prenijeti s koljena na koljeno kao obiteljsko blago.

Konferencija o obiteljskom poduzetništvu upozorava na opasnosti i nedostatke

Međutim, kada dođe vrijeme da se upravljanje tvrtkom prepusti idućoj generaciji, poduzetnici se suočavaju s mnogim izazovima i problemima. Bez adekvatne institucionalne podrške teško je osigurati strukturirani prijelaz bez negativnih utjecaja na poslovanje, ali i na obiteljske odnose. U našoj Hrvatskoj oskudno i posve nedovoljno pridajemo pažnje ovoj temi. Ne vodimo čak niti službene statističke podatke o obiteljskim tvrtkama, iako su one dugoročno najstabilniji dio hrvatskog gospodarstva.

Udruga Glas poduzetnika, kao pokretač gospodarskih i društvenih promjena, 10. travnja okuplja poduzetnike i sve zainteresirane na prvo izdanje UGP konferencije o obiteljskom poduzetništvu pod nazivom “Obiteljske tvrtke kao pokretači hrvatskog gospodarstva. Konferencija će se održati 10. travnja s početkom u 10h u Golf klubu Riverside Garden u Zagrebu. Sudionike očekuje mnoštvo panel diskusija i predavanja.

Konferencija ima za cilj, osim promocije i umrežavanja obiteljskih poduzetnika, upozoriti širu javnost na opasnosti i nedostatke na koje nailaze obiteljske tvrtke bez prave podrške institucija, društva i šire zajednice. Kako prenijeti poslovanje na svoje članove obitelji? Kako se nositi s izazovima u tom procesu? Kako to rade poduzetnici diljem Europe? Ovo su samo neke od tema koje nas očekuju. Očekuju se predavači iz regije i mnoštvo uspješnih predstavnika obiteljskih tvrtki. Sa sudionicima će podijeliti svoje priče, iskustva i savjete.


Pročitajte više: Stiže konferencija za pokretače gospodarstva – obiteljske tvrtke!


Održat će se i panel rasprava o izazovima u obiteljskim tvrtkama

Konferenciju će otvoriti uvodno predavanje Lucije Mihotić, doktorandice s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koja će govoriti o obiteljskom poduzetništvu u Hrvatskoj. Pregled pozitivnih primjera iz susjedne Slovenije dat će nam Mojca Emeršič iz Erst & Young Slovenia. Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a predstavit će najbolje primjere podrške obiteljskim poduzetnicima iz Europe. Ova predavanja objedinit će panel rasprava Snaga i uloga obiteljskih tvrtki u Europi kojoj će se uz navedene pridružiti Danko Bačelić, voditelj Odbora za obiteljsko poduzetništvo UGP-a i Ivija Bernatović sa ZŠEM-a.

Pitanjima kako riješiti konflikte unutar obiteljske tvrtke na konstruktivan način i kako postići balans između obiteljskih odnosa i poslovnih interesa bavit će se panel rasprava Izazovi unutar obiteljskih tvrtki sa sugovornicima Srđanom Šimcem, sucem Visokog trgovačkog suda, odvjetnikom Ivanom Županom, Barbarom Maheshwari (Remote Bob), Davorom Bilmanom i Josipom Klišanin, načelnicom Sektora za rad pri Ministarstvu rada.

Obiteljske tvrtke imaju specifične probleme koji se najčešće događaju u komunikaciji, vođenju tvrtke i njenom nasljeđivanju. O tome ćemo razgovarati s  predstavnicima mlađe generacije, Filipom Galekovićem (PPS Galeković), Šimom Gligorom (Sirana Gligora), Vanjom Brundulom (Vodolim instalacije), Ivom Anić (Anić Holding Plus) i Danijelom Pevecom (Alpha Capitalis). Oni će podijeliti svoja iskustva o preuzimanju odgovornosti u obiteljskim tvrtkama na panelu Transfer generacija.

Koje su to karakteristike koje čine jednu obiteljsku tvrtku poželjnim poslovnim partnerom? Predmet je to rasprave panela Obiteljske tvrtke kao stabilniji partneri za poslovne suradnje kojeg donosi ova konferencija. U njemu će sudjelovati Ante – Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG BICRO-a, Mato Njavro, dekan ZŠEM-a, te Nina Goleš iz Erste banke, Anita Lacmanović iz SAP-a i Jelena Titulić iz A1.


Pročitajte više: 5 stvari koje morate znati ako preuzimate obiteljski biznis


I umjetnici vode jednaku borbu kad je riječ o poduzetnišvu

Na panelu Digitalizacija u obiteljskim poduzećima panelisti Ivona Bačelić Bumbak (Bačelić), Ivan Kozina (Auto kuća Kozina), Antonio Hren (AgriDev) i Maja Borovina Frankić (Spegra) otkrivaju koje su bile njihove ideje za digitalizaciju poslovnih procesa i jesu li nailazili na opor starije generacije prema novitetima.

Poduzetništvo se rijetko spominje kada govorimo o kreativnoj industriji i umjetničkim strukama poput glumaca i glazbenika. Ne smijemo zaboraviti da i oni vode jednaku poduzetničku borbu kao i drugi. Svoju priču na konferenciji će podijeliti glumac Jan Kerekeš, kao i članovi benda SoulFingers, Denis i Haris Ahmetašević.

“Jedna od najuspješnijih i najsretnijih zemalja na svijetu – Finska, obiteljsko poduzetništvo prepoznaje kao najstabilniji i najperspektivniji dio svoje ekonomije i daje im ogromnu podršku. Možemo li i mi u toj važnoj nacionalnoj i strateškoj temi poput uzora iz Finske pronaći lijek za demografske probleme? Možemo li zbog visokih moralnih obiteljskih načela i vrijednosti pronaći i lijek za korupciju? Želimo razumijevanje i sinergiju sa partnerima u društvu. Očekujemo da zajednica konačno prepozna potencijale obiteljskih tvrtki. Oni će nas voditi prema najstabilnijim i najuspješnijim ekonomijama Europe”, rekao je Danko Bačelić, voditelj Odbora za obiteljsko poduzetništvo UGP-a

Udruga Glas poduzetnika poziva sve zainteresirane da se pridruže 10.04. od 10 h na konferenciji “Obiteljske tvrtke kao pokretači hrvatskog gospodarstva” i ne propuste biti dio promjene obiteljskog poduzetništva u Hrvatskoj! Ulaznice možete osigurati putem www.glaspoduzetnika.hr donacijom od 49 eura. 

Foto: Udruga Glas poduzetnika

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -