Vlatka Dania ostavila siguran posao i u 13 godina u Varaždinu izgradila kozmetički salon s 13 zaposlenih

Vlatka Dania medicinska je kozmetičarka i majka koja je umjesto komfora odabrala rizik, a danas uspješno posluje u svom kozmetičkom salonu Skin u Varaždinu.

Svoj karijerni put započela je prilično rano, još u srednjoj školi. Prvi posao obavljala je kao praktikantica u kozmetičkom salonu u Ludbregu, gdje je na praksi provela 4 godine. Tamo je ostala raditi i ubrzo je sama preuzela salon.

„Odmah su me u startu bacili u vatru. Šefica se udala iz Ludbrega u Zagreb, pa sam ostala raditi sama  u salonu već nakon završetka škole“, započela je.

Kada su joj bili ponuđeni bolji uvjeti u Koprivnici, prihvatila je posao, a uskoro i još bolju ponudu u Čakovcu.

„Iz Varaždina sam putovala na sve strane, nikad poslovi nisu bili u istom gradu, makar sam tražila i željela raditi u Varaždinu“.

U Čakovcu je radila u jednom velikom salonu gdje je nakon godine dana postala i voditeljica. Ipak, osjetila je želju za nečim drugim.

„Bila sam jako zadovoljna poslom, ali bila je u pitanju čista ambicioznost i želja da probam i osjetim kako bi bilo da imam svoj vlastiti posao“.

Zašto je Vlatki 13 sretan broj

U posao otvaranja svog kozmetičkog studija Skin krenula je 2005. godine sa svojih 26 godina, a sam početak bio je izazovan.

„Startala sam doslovce s kreditom i minusom u prostoru od 35 kvadrata“, govori.

Salon se i danas nalazi na istom mjestu, a broj zaposlenih raste po principu svake godine jedan zaposlenik više.

Sada vodi kozmetičko-frizerski salon u kojem je zaposleno 9 kozmetičarki, jedna frizerka, jedna djevojka na recepciji i Vlatkin suprug kao trinaesti zaposlenik koji obavlja financijske i marketinške poslove.

„Postepeno i polako, ali sigurno došli smo do broja 13. Tako je ispalo, 13 godina, 13 nas na plaći“, primijetila je Vlatka.

S obzirom na činjenicu da su Čakovec i Varaždin međusobno udaljeni kratkom vožnjom automobila, većina klijenata s prijašnjeg posla slijedila je Vlatku u njenom poslovnom pothvatu.

„Srećom, odmah u startu imala sam bazičnu klijentelu koja je došla za mnom i ubrzo sam imala popunjene sve termine u salonu“, prisjeća se.

kozmetički salon varaždin

Za uhodavanje posla trebalo je nekoliko godina, a radni sati prvo vrijeme bili su dugi. Nakon što je posao krenuo, odlučila je primiti praktikantice koje je mentorirala. Većina njih odradila je svoju praksu u Vlatkinom salonu, a najbolje od njih ostale su tamo i raditi.

„Jako mi je drago kada mogu prenijeti znanje na mlađe naraštaje. Radna snaga našeg salona temelji na našim praktikanticama“, naglasila je.

Sve Vlatkine zaposlenice imaju svoje stalne klijente i svaka je tražena po imenu te specijalizirana za određene usluge.

„U našem poslovnom sistemu ne rade svi sve, nego se specijaliziraju i potom konstantno nadograđuju i usavršavaju“, objašnjava.

Svoj posao sada radi iz gušta

Rad u kozmetičkom salonu podrazumijeva puno radnih sati koji se često odnose i na vikend. Stečena klijentela u ovom poslu zahtijeva cjelodnevnu dostupnost, pa je teško biti istovremeno posvećen i nekom drugom području. Zbog toga, Vlatka je u osnivanje obitelji krenula kasnije.

„Klijentela uvijek traži vas osobno i tek kad dobro uhodate posao i imate dobru zamjenu, onda se možete, u našem poslu, posvetiti djeci i obitelji. Zbog karijere sam zapostavila obiteljski dio života tako da ja tek sada sa 38 godina imam obitelj i malu djecu“, ispričala je.

Vlatka je trenutno na porodiljnom dopustu jer je prije 4 mjeseca postala majka drugog sina. Sada si može priuštiti da manje vremena provodi u salonu, ali ipak dolazi skoro svaki dan jer sada posao odrađuje, kako kaže, iz gušta.

Nakon svih godina zahtjevnog rada ima iza sebe jako dobro uhodanu radnu snagu, na što je iznimno ponosna. Osim zaposlenica, situaciju joj olakšava i suprug.

„Imam sreće što se moj suprug silom prilika našao u ovom poslu. Mi smo u ovome zajedno i snosimo podjednaki teret i zasluge.“

Smatra kako sada kada ima obitelj i malu djecu dobra organizacija u privatnom i poslovnom dijelu života odrađuje pola posla.

Dok Vlatka za sebe kaže kako je „tip od ruku“ i voli fizički raditi, njen je suprug zadužen za marketinški dio poslovanja.

„Otkad je on preuzeo marketing u svoje ruke, primijetila sam koliko je to zapravo bitno“, navodi.

Izdvajaju se brzinom i kvalitetom usluge

Konkurenciju imaju jer u Varaždinu postoji mnoštvo salona,  baš kao i u svakom drugom gradu, ali Vlatka se konkurencije ne boji i vjeruje kako je ona potrebna kako bi rasla kvaliteta usluga u ovome poslu.

„Oduvijek sam govorila da je konkurencija zdrava jer nas tjera da budemo bolji.“

Također, ne motivira ih samo konkurencija, nego i same klijentice. Što god one pročitaju o novim trendovima u industriji, brzo to počinju i očekivati u salonima.

„Mi sve te usluge moramo imati odmah jer želimo da klijentice sve obave kod nas, želimo ih zadržati, tako da reagiramo odmah i ne spavamo. Trudimo se i ispada da na kraju stalno idemo korak dalje, ne zaostajemo niti sekunde“, ističe.

U gustom rasporedu današnjih rasporeda, brza i kvalitetna usluga je ono što klijentice najviše cijene.

„Mi imamo ljude, prostor, multifunkcionalne ležajeve i najviše se na tržištu možemo izdvojiti, ne samo po kvaliteti, nego po brzini i širini usluge. To što kod nas klijentica u vremenu od sat i pol može biti gotova sa tri usluge, to joj znači sve na svijetu“, ističe.

Vlatkin salon nudi od klasičnih kozmetičkih usluga egipatske depilacije i depilacije voskom, manikure, pedikure, tretmana lica i tijela, pa sve do usluge ugradnje ekstenzija trepavica, permanentnog make-upa, japanskog iscrtavanja obrva i primjene gel-lak metode. Također, postoji i bogati izbor aparativnih tretmana lica i tijela. Potražnja za nekim uslugama očekivano raste ovisno o sezoni.

Zadovoljne klijentice prepoznaju kvalitetu usluge

kozmetički salon varaždin

„U proljeće i ljeto uvijek ima dvostruko više posla. Tada kreće veća potražnja za tretmanima poput pedikure, depilacija i anticelulitnih tretmana“, priča.

Tri godine nakon otvorenja salona igrom slučaja bila je među prva tri salona u Hrvatskoj koja su krenula sa pružanjem usluga ekstenzija trepavica. Upravo na temelju te usluge posao se počeo sve više razvijati.

„Tu smo se nekako našli i profilirali. Danas nas nekako na prvom mjestu, moram priznati, svi prepoznaju po trepavicama, mada nudimo cijeli spektar usluga“, istaknula je.

Kozmetički studio Skin postao je po tome prepoznat u Varaždinu, ali i u cijeloj Hrvatskoj jer upravo oni imaju generalno zastupništvo za tvrtku Luxus lashes, brend umjetnih trepavica koji se na tržištu izdvaja zbog svog kvalitetnog materijala.

Ekstenzije trepavica jedna su od usluga koja nije sezonska. „Kada su žene zadovoljne ovom uslugom, vraćaju se i to je onda klijentica za cijelu godinu“, naglašava.

Pozitivno razmišljanje ključno je za uspjeh

Iako je imala dobar i siguran posao na kojem je bila zadovoljna, Vlatka je odlučiti promijeniti svoju situaciju, puno raditi i probati slijediti svoj unutarnji kompas, a to isto savjetuje i drugima.

„Vjerujem da sve leži na pozitivi. Treba biti uporna, optimistična i pozitivna. Potrebno je vjerovati u sebe, probati i truditi se, ići naprijed, makar glavom kroz zid i mukotrpno, ali treba se osloboditi i slijediti svoje snove“, poručila je svim budućim poduzetnicama.

Foto: privatna ahriva Vlatke Danie

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

instant plaćanje u kunama

U Hrvatskoj omogućena instant plaćanja u kunama, znate li koje su...

Fina je razvila NKSInst platni sustav koji omogućuje prijenos novčanih sredstava s računa platitelja na račun primatelja gotovo odmah, u svega...