Ksenija Vrbanić: “Mi kreiramo svoju stvarnost i nitko nam nije kriv za loše poteze!”

Hrvatska, ali i svjetska modna dizajnerica Ksenija Vrbanić koja stoji iza brenda XD Xenia Design na konferenciji Poduzetnički mindset otkrila je kako je izgledao njezin poduzetnički put, tko će ju naslijediti te kako se nosi s korona krizom.

Industrija koja je gotovo nestala u Hrvatskoj nije zaustavila Kseniju Vrbanić pa ona kontinuirano radi od 1986. godine, zapošljava 50 ljudi, izvodi u 28 zemalja i na čak 5 kontinenata. Za sve to prošle godine je dobila je nagradu za Inspirativnu poduzetnicu godine koju dodjeljuje Women in Adria.


Pročitajte više: Kako je Xenia Design od malog ateljea postao najjači hrvatski modni brend?


Kakva budućnost čeka XD Xenia Design?

Modna dizajnerica planira ‘do zadnjega’ kreirati i stvarati odjevne komade, ali nasljednicu je pronašla u svojoj kćeri Gali. “Imam kandidatkinju koja se uspješno uključila u naše poslovanje, a kako je igrom slučaja došla korona morali smo pojačati digitalni marketing. Ona ušla je u taj dio, i to odradila. Sad odrađuje radno vrijeme kod nas, a paralelno razvija svoj biznis.”

Kad je ulazila u poslovanje 80-ih godina, napravila je promjene u dotadašnjoj odjevnoj industriji, a upravo to bi mogla napraviti i njezina kćer.

“Mlade generacije donose budućnost koja nam je neminovna. Svi smo prešli na digitalno. Cyber fashion je totalno nova stvar u svijetu. Gala je odrasla uz klasičnu modu i zna koje su granice, a to je nju i ekipu koju je okupila inspiriralo da napravi nešto novo. Iz dana u dan se čudim kako im to uspijeva, svi svjetski autoriteti i mediji šalju im upite i žele raditi s njima.”

Cyber fashion najjednostavnije je opisati kroz kupovinu digitalnog odijela u webshopu. Odjeća se može implementirati na fotografije i objaviti na društvenim mrežama. “Tijekom korone se osvijestilo upravo to, sjedili smo kod kuće u pidžamama, a na društvenim mrežama smo objavljivali virtualnu stvarnost.”

Meni su sve godine krizne

“Sam početak je bio apokaliptičan, svijet je ‘stao’ preko noći, sve trgovine su zatvorene, što raditi?! Bili smo u procesu proizvodnje i distribucije, ali kome slati? Nitko ništa ne treba. Kriza nije ni prvi ni zadnji put. Meni su sve godine krizne, više poznajem krize nego dobre strane.”

Korona krizu su usmjerili na razumijevanje ljudskih potreba pa su kreirali odjevni predmet za virtualne sastanke te kolekciju maski.

Zašto sam krenula u poduzetništvo?

Ksenija je cijelu svoju karijeru poduzetnica, a osvrtom na svoju karijeru ništa ne bi mijenjala. “Da sam željela napraviti nešto drugo, napravila bih nešto drugo. Mislim da sam napravila sve onako kako je trebalo biti. No kompromisi su neophodni, ali nikako zbog skretanja sa svog puta.

Mi kreiramo svoju stvarnost i nitko nam nije kriv za naše loše poteze. Kad to shvatimo onda je puno lakše!”

Također, ulazak u poduzetništvo radi brze zarade je krivi potez.


Pročitajte više: Najbolje hrvatske poduzetnice ove godine su Ksenija Vrbanić, Blaženka Mičević, Ariana Vela i Kata Barišić


Golf me naučio da sam za svaki poraz sama kriva

Modna dizajnerica je već 20 godina strastvena golferica. “Kroz golf sam naučila da sam za svaki poraz sama kriva i kad sam to shvatila, okrenulo mi se cijelo poimanje odnosa s ljudima.”

Sport joj je pomogao i da se nauči nositi sa zasićenošću. “Važno je imati odmak, a ta četiri sata koja provedem tamo je vrlo malo u odnosu na ono što iz toga slijedi. Tijekom najvećih kriza u firmi, znala sam otići na golf, vratiti se i sve se samo riješi.”

Natjecateljsko raspoloženje prelijeva se iz golfa na njezin biznis i mindset. “Volim se natjecati i volim pobjeđivati.”

Biznis je znoj, krv, suze i malo smijeha

Jedan važan segment biznisa je natjecateljski duh koji je potreban kako bi se posao razvijao. U početku je važno biti dosljedan svojoj želji i biti uporan. “Isto tako biznis je znoj, krv, suze i malo smijeha.”

Novci će onda doći sami od sebe, naglašava modna dizajnerica. “Oni će doći jednom čarolijom, iako to zvuči glupo, uistinu je tako. Ja sam zamislila da ćemo se mi preseliti u nove prostorije. Investicija koju sam ja željela je bila nemoguća u odnosu na naše rezultate, bankari su mi rekli da je to nemoguće. Novci su došli, našao se neki put da se ostvari to što želiš. Bitna je ta energija, snaga, želja.”

U radu ističe da je ponekad potrebno raditi ono što ne voliš kako bi mogao raditi ono što voliš. “Danas radim više ono što ne volim jer je takvo vrijeme, ja obožavam raditi na kolekciji, meni je to opuštanje. No sad moram više menadžirati jer nas ima puno, moram učiti o tome jer moja znanja nisu dovoljna kako bih mogla održati razinu poslovanja na kojoj smo u ekonomskom i komercijalnom smislu. Ne samo održati nego i nadograditi. Najteže je održati razinu koju si jednom dosegao.”

U svojoj branši je dosegla stvarno puno, a pitanje je kad je dosta. “Kad se dosegne ta ‘nemoguća’ razina, mašta se dalje i stvaralačka mašta mora biti prisutna. Rodile su se ideje iako je kriza i pala je prodaja, mislim da ima mogućnosti dalje i mi ćemo se i dalje razvijati i širiti.”

Ksenija naglašava da promjene dolaze i da ih mladi naraštaji donose. Industrija mode kakvu poznajemo neće više postojati. “Budućnost nas neće dosegnuti za deset godina nego za dvije godine, u našoj industriji će se drastično promijeniti i moramo biti spremni na to. Mladi donose nove promjene te smatram da ćemo prestati crpiti ljudske i prirodne resurse. Odjeće imamo za narednih 50 godina, okrenut ćemo se kreativnosti i sami ju redizajnirati.”

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Somersby cider

Dočekajte Božić uz Somersby!

Praznici nam ove godine trebaju više nego ikad, malo optimizma, dobrog osjećaja, neka sitnica samo za nas.. Somersby cider u tu...
- Advertisment -