Mikro poduzetnica godine Lorena Boljunčić u koroni ostala bez prostora u koji je uložila bogatstvo, a u novu sezonu je njena Kuća istarskog maslinovog ulja ušla u još boljem izdanju!

Uredske stolce međunarodnih tvrtki zamijenila je pričom o maslinovom ulju. Iz sigurnog posla prešla je u poduzetništvo te lansirala nekoliko uspješnih projekata u Puli. Turizam i korona prošle godine se nisu voljeli te je bila primorana donijeti hrabre strateške poteze. I zato je danas Mikro poduzetnica godine. 

Od matematičke škole do muzeja maslinarstva 

Sinoć je u Zagrebu održana sedma dodjela nagrada najboljim hrvatskim poduzetnicama u organizaciji mreže Women in Adria, na kojoj je Lorena Boljunčić proglašena Mikro poduzetnicom godine. Lorenina priča jedna je od onih koje inspiriraju, nadahnjuju i drugim ženama daju vjetar u leđa da naprave nešto hrabro čak i onda kada se čini nemoguće. 

Danas je poznata po vrlo uspješnom turističkom brendu, no u mlađim danima se nije činilo da će to biti njezin put. Iako je pohađala matematičku gimnaziju i prirodni predmeti su joj dobro išli, Lorena je imala veliki interes za kulturno nasljeđe te je odlučila studirati povijest umjetnosti i komparativnu književnost u Zagrebu. To je znanje kasnije nadogradila poslijediplomskim studijem marketinga na Ekonomskom fakultetu te je počela raditi u odjelima marketinga velikih telekomunikacijskih tvrtki. 


Pročitajte više: Najbolje hrvatske poduzetnice 2021. godine su Helena Budiša i Lorena Boljunčić


Nakon osam godina prikupljanja znanja i iskustva u Zagrebu, 2013. godine je odlučila preokrenuti svoj put, otići u svijet  poduzetništva zajedno sa svojim suprugom, koji je ujedno bio i njezina najveća podrška, te se vratiti u rodnu Pulu. Osjetila je da ima dovoljno znanja, iskustva i hrabrosti da se okuša u interdisciplinarnoj djelatnosti kao što je turizam. Uspjela je spojiti vlastito obrazovanje s djelatnostima kojima se bavila cijelog života i sve to povezati s marketingom, turizmom i poviješću umjetnosti. Osnovala je tvrtku Idea Istra, agenciju čija je glavna vizija da upravo kultura postane glavni razlog dolaska turista u Istru. 

Svoj prvi projekt Pula City Tour predstavila je javnosti 2013., a projekt Kuća istarskog maslinovog ulja 2017. godine. Pula City Tour nastao je kao rješenje problema kojeg je Lorena uočila o ovome gradu. Naime, željela je da se ljudi dulje zadržavaju u Puli i da ispriča priče koje nitko ne zna. Kao jednu od najtežih situacija u ovom projektu ističe trenutak kada je autobus u samom početku poslovanja stao nasred ceste zbog kvara. No već je drugog jutra shvatila da je to samo jedna od situacija koje će se događati, da su rješive i da nema vremena za paniku. Od tada projekt živi i raste, oduševljava turiste koji znaju o Puli više no ikada prije.  

Skupi najam u koroni natjerao ju da nađe novi prostor za svoju Kuću istarskog maslinovog ulja

Par godina od razvoja jedne ideje, Lorena je počela razmišljati o novim stvarima te se uslijed tragične obiteljske priče rodila ideja o maslinama. Masline koje je morala ubrati s užim krugom obitelji bile su ključne, kao i miris jedne suvremene uljare u koju je prvi put ušla – tako je nastala ideja Kuće istarskog maslinovog ulja. Ovaj projekt se sastoji od priče o povijesti, suvremenosti, muzeja maslinarstva i vođene degustacije koja turiste uči kako prepoznati pravo maslinovo ulje. Ideja je prepoznata diljem svijeta te se nalazi u mnogim preporukama i turističkim vodičima. Iako je od 2017. godine Kuća istarskog maslinovog ulja bila smještena na lokaciji jedne stare tvornice, čiji su prostor Lorena i njen suprug doveli do savršenog izložbenog prostora, problem je nastao dolaskom korone 2020. godine jer je upravo najam bio najskuplji dio ovog proizvoda.  

Stari prostor Kuće istarskog maslinovog ulja

„Odjednom je bilo jasno da će sezona biti loša, te da hitno treba rezati troškove. To je značilo zamrzavanje proizvoda Pula City Tour, te smanjenje najma Kuće istarskog maslinovog ulja, što je bila najveća pojedinačna stavka troškova. Probali smo s vlasnikom dogovoriti smanjivanje cijene najma, barem do nove sezone, no to nije bilo moguće. Tada smo odlučili izaći iz prostora što je automatski značilo da ćemo morati razmontirati cijeli muzejski postav, degustacijski i prodajni prostor, odnosno 10 kamiona opreme.“, prisjeća se Lorena.  

Iako je ovaj trenutak bio veliki pogodak za cijeli koncept, odlučila je krenuti u potragu za novim prostorom. U Puli je pronašla zapušteni prostor koji je bio u vlasništvu Grada te je nakon uspješne licitacije uspjela doći do novog gnijezda za vlastiti san. Kaže da je od tog trenutka u rekordnom roku s arhitekticom Bredom Bizjak riješila sve prepreke koje su se nalazile na novoj lokaciji – vlaga, puštanje vode, neispravne instalacije, a svu tu sanaciju ponovno je radila o svom trošku. Nakon svih radova i potpuno novog početka 2021. godine, ovaj je prostor spremno dočekao turiste i novu sezonu s namještenih svih 10 kamiona opreme, koje su prvotno morali iseliti iz starog prostora.  

Nova lokacija Kuće istarskog maslinovog ulja, Istarska 30, Pula

Ponekad treba ići glavom kroz zid 

Kao Mikro poduzetnica godine ističe da je cijela njezina priča samo još jedan dokaz ženskog poduzetništva, hrabrosti i fokusiranosti da ostvare ono što su zacrtale. Na dodjeli nagrada osvrnula se na izreku koju ćemo često čuti od roditelja, da nije dobro ići glavom kroz zid, no Lorena smatra da je baš to ponekad potrebno napraviti. „Ta glava kroz zid mene je natjerala da naizgled bezizlaznu situaciju iskoristim i okrenem u svoju prednost. Sada se moj brend nalazi u najboljem mogućem prostoru, operativni troškovi su manji, a najveća pobjeda se odnosi na to da me emotivna povezanost sa starim prostorom nije zaustavila u promjeni koja je očito bila ključna i za mene i za brend. Prije sam na cijelu situaciju gledala kao na kraj, ali sam sada potpuno svjesna da je to samo bila naznaka novog i još boljeg početka!“ 

Foto: Martina Cvek, Lorena Boljunčić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -