Američke poduzetnice balkanskih korijena pokrenule inovativnu platformu za zapošljavanje

Umjesto da se fokusira na izvoz IT usluga u svijet, kao što to čini većina regionalne IT scene, jedan hrvatsko-srpsko-američki tim je odlučio krenuti u suprotnom smjeru. Razvili su digitalno rješenje specifično skrojeno za potrebe korisnika u regiji, a fokusirano na poslodavce koji zapošljavaju radnike na operativnim pozicijama u ugostiteljstvu, trgovini, logistici, prijevozu i sličnim industrijama.

Pred samu ljetnu sezonu 2024., HRTech Laboro nastoji ublažiti posljedice nedostatka operativnih radnika u regiji i pomoći poslodavcima da postignu pozitivne rezultate kroz optimiziran proces zapošljavanja.

“Kreiranju platforme prethodilo je detaljno istraživanje tržišta. Razgovarali smo i s kandidatima i s poslodavcima i na temelju toga smo razvili platformu koja rješava njihove probleme u procesu traženja posla i regrutiranja”, kaže Bojana Možina, CEO i suosnivačica Laboro Inc..

laboro platforma
Na slici (s lijeva na desno): suosnivači Laboro Inc. Oscar Rodriguez, Bojana Možina i Ivana Rosich

Nedostatak radne snage tek je jedan od izazova

Debata o izazovima zapošljavanja operativnih radnika u regiji ne jenjava. Većina rasprava se fokusira na nedostatak radne snage. Međutim, Laboro tim je prepoznao da je nedostatak radnika na tržištu rada samo jedan od izazova. Veliki dio problema leži u nedostatku suvremenog digitalnog rješenja za zapošljavanje operativnog osoblja, koje je prilagođeno jedinstvenoj dinamici na ovom tržištu rada.

Za ovo tržište karakteristična je fluktuacija radnika koja u spomenutim sektorima doseže 75%, što znači da je stalno potrebno pronalaziti i zapošljavati nove radnike. Također, tržište se suočava i s migracijom radnika i ulaskom Generacije Z na tržište rada što dovodi do brze promjene profila radne snage. Treća karakteristika je da kandidati sa srednjom stručnom spremom ili s nižom stručnom spremom često nisu skloni popunjavati komplicirane prijave za posao koje nisu prilagođene mobilnim uređajima.

“Vjerujemo da nitko ne bi trebao dulje vrijeme ostati bez posla zbog neefikasnog procesa zapošljavanja, pogotovo na tržištu gdje u sektorima koje pokrivamo ima više poslova nego što ima spremnih i motiviranih kandidata”, naglašava Ivana Rosich, COO Laboro Inc..


Pročitajte više: Ovo su najtraženiji sezonski poslovi 2024.. Što očekuju radnici, a što


80% kandidata smatra informaciju o plaći ključnom

S druge strane, dodaje Rosich, svjesni su izazova s kojima se suočavaju zaposleni poslodavci za koje je zapošljavanje samo jedan od brojnih zadataka.

“Naš je cilj da im olakšamo i pojednostavimo taj dio posla kako bi se mogli fokusirati na ostale aspekte vođenja svojih poslova”, objašnjava COO Laboro Inc.

Laboro interaktivna platforma namijenjena je kandidatima koji žele jednostavno traženje posla i prijavu na oglase u hodu i očekuju transparentnost po pitanju ponuđene plaće, beneficija, i opisa posla. Prema istraživanju Organizacija Udruženog Rada HR profesionalaca, 80% kandidata smatra informaciju o plaći najvažnijom informacijom pri traženju posla. Osim njima, namijenjena je i poslodavcima koji žele osloboditi sebe vremenski zahtjevnih manulenih procesa pregledavanja pristiglih CV-ja i koji žele započeti razgovor s kvalificiranim i zainteresiranim kandidatima u najkraćem roku.

Za razliku od postojećih rješenja na tržištu, Laboro se ističe svojim jednostavnim i pristupačnim dizajnom. Platforma je dostupna na svim web pretraživačima na web stranici laboro.io, bez potrebe za preuzimanjem aplikacije ili instaliranjem dodatnog softvera. Osim toga, Laboro je posebno optimiziran za korištenje na mobilnim uređajima, s obzirom da više od 95% kandidata koristi mobilne telefone za traženje posla.

Prednosti Laboro platforme

Laboro platforma poslodavcima će uštedjeti do 90% vremena i do 80% novca. Naime, algoritam automatizira proces predselekcije kandidata, čime poslodavcima uštedi do 90% vremena. Platforma također nudi značajno smanjenje troškova vezanih za oglašavanje i regrutiranje, čak do 80%. Isto tako, poslodavci imaju neograničen i besplatan pristup bazi od tisuće aktivnih kandidata koji traže posao na operativnim pozicijama, a velika prednost je i efikasna komunikacija. Platforma nudi direktne poruke, alatke za zakazivanje intervjua i video/audio intervjue, što poslodavcima omogućuje brzi kontakt s kvalificiranim kandidatima i jednostavno i ekonomično provođenje intervjua.

Od prednosti koje ova platforma nudi kandidatima svakako valja na prvom mjestu izdvojiti pojednostavljeno traženje posla. Naime, kandidati mogu jednostavno pronaći relevantne poslove i prijaviti se na njih u nekoliko klikova. Tu je i brza i jednostavna prijava – umjesto CV-a, kandidati kreiraju svoj profil u manje od 3 minute i prijavljuju se na oglase bez preusmjeravanja na druge web stranice. Čak 98% kandidata na Laboro platformi ocijenilo je svoje iskustvo s 4 ili 5 zvjezdica.

“Ponosni smo što nudimo jedinstveno rješenje skrojeno za specifične potrebe poslodavaca i kandidata u sektorima s visokom fluktuacijom radne snage”, ističe CEO Bojana Možina.

Laboro nudi svim novim poslodavcima 30 dana besplatnog korištenja platforme i to bez dijeljenja podataka o plaćanju. Više informacija dostupno je na linku.

Foto: Laboro

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Zašto se odupirete mirovini?

S povlačenjem predsjednika Joea Bidena (81) iz predsjedničke utrke, republikanski kandidat i bivši predsjednik Donald Trump (78) sada je najstarija osoba...
- Advertisment -