Što nakon lošeg razgovora za posao?

Bili ste na razgovoru za posao koji nije baš dobro prošao.

Kad se vrata iza vas čvrsto zalupe nakon razgovora za posao

Izašli ste iz ureda nakon razgovora za posao s osjećajem da vam se cijeli svijet srušio na glavu, od zujanja u ušima i vlastite razočaranosti, zamagljenog vida kroz maglu uočavate izlaz iz zgrade i osjećate da morate odmah izaći dok se niste ugušili od vlastite panike.

Ponekad, niti sve diplome svijeta, radno iskustvo i znanje, nisu dovoljni da dobijete posao. Ili ste prekvalificirani, nekvalificirani, nemate radnog iskustva, imate previše radnog iskustva, predobro izgledate, ne izgledate dovoljno dobro, nemate plavu kosu i zelene oči i rodjaka koji se zove Joso, nije ni bitno… U tom slučaju što god rekli i napravili vjerovatno ne biste ni dobili posao, prestanite se oko toga zamarati.

Na lošim razgovorima za posao se uči

Koji god razlog bio da niste dobili posao, treba duboko udahnuti, analizirati situaciju i zatvoriti to poglavlje. Svaka stranica knjige kad se pročita do kraja, znači i početak druge. Kad ste izanalizirali što se  desilo na razgovoru za posao , shvatili gdje ste pogriješili u osobnoj prezentaciji, naučite nešto iz toga. Premotajte vrpcu u glavi i sjetite se što je tko rekao, kakva pitanja ste dobili, da li ste zadovoljni sa svojim odgovorima i da li bi, da možete sad što promijenili.

Ako ste uočili grešku, npr. shvatili da niste bili dovoljno samouvjereni u svojim odgovorima, shvatite to kao samokritiku i poboljšajte se, radite na svom samopouzdanju. Vježbajte doma, ako treba pred zrcalom ili najboljom prijateljicom, simulirajte jedan razgovor za posao. Vježbom izoštrite svoje instinkte, pronadjite dobar balans u odgovorima i ne dozvolite da vas trema savlada. Na taj način postajete samouvjeren kandidat koji će, uz minimalan stres i tremu, fokusirati se na sadržaj razgovora za posao, istaknuti svoje radne kvalitete  i postati ugodan sugovornik. Ako razgovor za posao vode osobe sa kojima bi trebali raditi, možda upravo vaša osobnost,  duhovitost i simpatičnost  prevagnu u vašu korist, bez obzira na neke vaše moguće nedostatke kao kandidata.

Evo jedan primjer: u konkurenciji između vas, koji ste ostavili dojam simpatičnosti, umjerenosti i kolegijalnosti ali imate manje radnog iskustva na poslovima za koji ste se prijavili , i drugog kandidata, koji ima dva završena fakulteta i puno više radnog iskustva od vas, ali pokazuje kompetetivnu ambicioznost i nije društvena osoba, baš vi biste mogli dobiti posao. Procjenjivački tim bi mogao zaključiti da bi se karakter drugog kandidata  jako sukobljavao sa karakterima cijelog kolegija što bi izazvalo napetost i lošu radnu atmosferu, a time bi izostali dobri rezultati i tim bi se raspao. Ponekad je u životu potrebno imati i malo sreće!

Ulažite u sebe i svoje znanje

Svakako uvijek, ali baš uvijek trebate raditi na sebi. Kako nije uvijek sve crno ili bijelo, shvatite da postoji bar 50 nijansi sive. Nakon što je vaš razgovor za posao prošao neslavno, nakon što dobijete negativan odgovor,  zamolite ih da vam kažu koje vaše karakteristike nisu bile zadovoljavajuće, što vas je diskvalificiralo po njihovoj prosudbi. Iskreno, većina budućih poslodavaca nije nikad doživjela niti očekivala takav upit od kandidata ali njihov vam odgovor može puno pomoći.

Zahvalite im se na njihovom vremenu i objasnite da želite znati na kojim segmentima trebate poraditi. Iznenadit ćete se kakav odgovor možete dobiti. Kad shvate da je vaše pitanje iskreno dat će maksimum od sebe da vam obrazlože što kod vas nije bilo dobro, na koje stvari trebate obratiti pažnju, te na čemu posebno poraditi. Možda vas zbog toga ostave na listi za rezervnu opciju i neko drugo radno mjesto koje bi više odgovaralo vašem znanju, na koncu vi sami im to sugerirajte. S druge pak strane, možda vam taj odgovor/savjet bude apsolutno beskoristan jer je subjektivan i ono što je bitno jednom poslodavcu ne mora biti i drugom. No, vrijedi pokušati!

“Kad ti život podijeli limune, napravi limunadu” – poznata je izreka koja govori o optimizmu u životu. Mišljenja sam da bi svatko u sebi morao nositi određenu dozu optimizma i snage da, kad se sve čini nemogućim i propalim, u sebi pronađe mrvicu nade, malo snage da napravi idući korak. Korak po korak, dok niste ni svjesni, koračat ćete svijetom tražeći novi izazov, novu priliku.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -