Lynne Franks: “Ženski način poslovanja ne cijeni se dovoljno”

Lynne Franks poznata je kao britanski „guru“ pokreta za osnaživanje žena. Usto, uspješna je poslovna žena, autorica četiri knjige, komentatorica i govornica. Franks je svoj životni put i priču što ju je dovelo do toga gdje je danas ispričala i u Zagrebu, gdje je gostovala u petak u hotelu Esplanade u sklopu događaja „U razgovoru s Lynne Franks.“ Događaj je organizirao Britanski poslovni centar u suradnji sa Zagrebačkom bankom, Colliers International i veleposlanstvom Velike Britanije.

Lynne Franks – od tajnice do vlastitog posla u odnosima s javnošću

„Škola nije bila ono što me posebno zanimalo, pa sam ju napustila kada mi je bilo 16 godina. Smatrala sam da mi akademska zajednica više nema što ponuditi, a važnije mi je bilo nešto što se zvalo ‘životna škola’“, ispričala je Franks, inače rođena u sjevernom Londonu, kao kćer židovskog mesara.

Nakon napuštanja škole zaposlila se kao tajnica, a sa 20 godina ušla je u tada još novu granu, poznatu kao odnosi s javnošću. Preko tjedna se bavila tim poslom, a vikendom je još ponekad radila kao tajnica samo kako bi si mogla priuštiti da plati stanarinu i radi ono što voli. Potom je otvorila svoj vlastiti posao u odnosima s javnošću i to se ispostavilo punim pogotkom.

„Posao mi je odmah krenuo, na samom početku imala sam četiri velika klijenta i sve se dobro odvijalo. Potom sam ušla u posao s modom, radila s trgovinama na malo, velikim trgovinama, pa je došao London Fashion week, sve sam to isprobala. Radila sam i za velike i male dizajnere, a mogu mirne duše reći da mi se u jednom trenutku činilo da nema osobe za koju ne radim“, našalila se Franks.

No, sva ta modna događanja i svijet ubrzo su je zasitili, jer, rekla je, u njemu nije bilo autentičnosti u kojoj uživa. „Sve je to bilo krasno na početku, ali odlučila sam prodati svoj posao i krenuti dalje. Imala sam već i dvoje djece i bila sam jednostavno umorna. Trebate shvatiti da u to vrijeme nije bilo tehnologije koja nam je danas dostupna i koja uvelike olakšava neke stvari“, objasnila je Franks.

Tada počinje njezino zanimanje za „ženski svijet“ i  žene različitih podrijetla, kultura, njihovi stavovi, žene kao potrošači, žene kao umjetnici.

Inspiracija u ženama diljem svijeta

Otkrila se, kaže, u mnogim stvarima koje su se ticale žena u to vrijeme.

„Putovala sam na Bliski istok, u Afriku, Kinu, upoznavala različite žene i različita socijalna i društvena zaleđa. Negdje su te stvari strašne i ne možete zamisliti količinu kućnog nasilja i maltretiranja koje žene i danas trpe u nekim kulturama“, ispripovijedala je Franks.

Potom je u njenom životu 2000. sljedilo objavljivanje knjige koja govori o ženskom na činu poslovanja. Pitali su je često, u čemu je razlika između ženskog i muškog načina, zar nije to sve isto.
„Žene posluju na drugačiji način. Grade odnose, stvaraju veze, rade multitasking, sve ono što se u poslovnom svijetu ne cijeni previše, a vrlo je korisno“, objasnila je Franks. Dodaje kako je željela pojasniti koliko su žene važne u poslu i smatra kako su se stvari danas, 14 godina kasnije, ipak ponešto promijenile u korist žena.

Ženama naime i tehnologija danas omogućava puno toga, a jedan od njenih najvećih benefita je svakako „home office“ kojim se često koriste mlade majke ili starije žene koje mijenjaju karijeru i započinju nanovo.

Na pitanje da li je feministica, Franks spremno odgovara da je, ali ne na onakav način kako je ta riječ često interpretirana u javnosti. „Smatram se feministicom jer vjerujem da žene i muškarci ne trebaju biti isti u životu, već da svi moramo biti jednaki. Strašno je što još uvijek živimo u svijetu gdje je ženama uskraćeno obrazovanje. Zato obožavam Malalu, nevjerojatna je za što se zalaže u svojim godinama“, kazala je Franks.

Dodaje kako svakodnevno upoznaje različite žene, koje ipak imaju neki zajednički nazivnik, a taj je da im svima nedostaje samopouzdanja. Ženama su danas nametnuti kriteriji savršenstva  što se tiče izgleda, koji su proizašli iz retuširanih slika iz časopisa.

Žene se jednostavno osjećaju loše što izgledaju kao prave žene, a ne neki ideal.

„Ja dolazim iz četvrte generacije snažnih žena i žene u mojoj obitelji uvijek su mi bile uzor. Oduvijek sam zato znala što ću i kako ću, znala sam na primjer da ne bih mogla nikada biti kućanica i majka, jer kad bih stalno bila u kući, bila bih loša majka. Osjećala bih se da nisam iskoristila svoje potencijale“, ispričala je.

Novi projekt – kako promijeniti budućnost

Lynne Franks nikad ne prestaje raditi, bilo da boravi u Londonu ili u svojoj kući na Mallorci. Mallorca je njeno utočište gdje smišlja poslovne strategije dok se odmara i opušta. Tamo, kaže ona, stvari sagleda jasnije.
„Oduvijek sam znala da želim biti poduzetnica. Nisam savršena, ali radim najbolje što mogu. Mislim da je za jednu poduzetnicu vrlo važno da se okruži i prijateljicama poduzetnicama jer to može biti vrlo usamljeno zanimanje. Ovako se uvijek razmjenjuju iskustva i postignuća“, istaknula je Franks.

A kako Franks gleda na fenomen staklenog stropa i manjak žena na vodećim pozicijama u tvrtkama? „Kada se mijenja jednog izvršnog direktora, koji je najčešće muškarac, upravni odbor želi tu osobu zamijeniti s nekim sličnih osobina, što prema njihovom mišljenju također treba biti muškarac. Također, mnoge žene čak i ne žele raditi taj posao jer izbjegavaju količinu stresa i odgovornosti. Sasvim su zadovoljne na srednjim pozicijama“, kazala je svoje mišljenje.

Koji su joj idući koraci i planovi? „Razmišljam kako moj posao može povezati sve točkice između i stvoriti nešto što će promijeniti budućnost. To, i još nekoliko projekata“, završila je Franks.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više