Lynne M. Tracy – žena izabrana da se suprotstavi Putinu

Lynne M. Tracy ime je koje moramo upamtiti – ona je nova američka ambasadorica u Rusiji, a njezin je primarni zadatak zastupati američke interese u odnosu dviju zemalja. Završila je studij sovjetske politike 1986., a kasnije i studij prava, te tečno govori ruski. Trenutno je ambasadorica SAD-a u Amerniji. Pozicija je to koja je velikim dijelom utjecala na njezin izbor za novu politički osjetljivu poziciju.

Izabrana nadmoćnom većinom

Izabrana je značajnom većinom – 93 glasa su je podržala, a tek dva nisu, piše Women’s Agenda.

“Ona je diplomatkinja s impresivnim iskustvom u vođenju i javnoj službi,” izjavio je demokrat Bob Menendez, predstavnik Senatskog Odbora za međunarodne odnose. “Ona ima hrabrost da svoju dužnost obnaša u neprijateljskom okruženju i predstavlja SAD unutar zidova Kremlja. Ona ima i iskustvo zahvaljujući kojemu nas može voditi u jednoj od najizazovnijih misija današnjice.”

Ovo nije njezino prvo iskustvo u radu s Rusijom. Naime, 2001. i 2002. je bila viša savjetnica za Rusiju u Državnom uredu za Europske i Euroazijske poslove. Nakon toga je prešla u Kabul kao politička službenica u Afganistanu. Diplomacijom se bavila i u Turkmenistanu, Kazahstanu i Pakistanu.

U kolovozu 2008. preživjela je pokušaj atentata. Kako nitko u napadnutom vozilu nije bio ozlijeđen, nastavila je raditi isti dan.


Pročitajte više: Glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova živi u autu dok gradi slučaj protiv ruskih ratnih zločinaca


“Doprijet ću do svakog čovjeka u Rusiji”

Lynne M. Tracy je izrazila veliku zahvalnost na povjerenju koje joj je ukazao Senat.

“Vršit ću pritisak na rusku vladu kako bi ispunili sve svoje obveze, uključujući pravovremen i kontinuiran konzularni pristup i dostojanstven tretman naših zarobljenih stanovnika,” izjavila je. “Usmjeriti ću svoju pozornost i energiju dobrobiti svakog Amerikanca zatočenog u Rusiji.”

Izrazila je i namjeru da dopre do svakog čovjeka u Rusiji, bez obzira na status, kako bi bolje razumjeli odnos SAD-a i Rusije. Smatra da će tako pomoći poboljšanju odnosa ove dvije zemlje.

U Rusiji je propaganda protiv zapadnih zemalja veoma snažna, stoga je pred Tracy stavljen vrlo velik izazov. Ipak, vjeruje kako će uspjeti uspostaviti dobre i mirne odnose između dviju zemalja, a temelji to na dosadašnjem iskustvu rada s Rusima. Smatra kako običan čovjek ima puno veću moć nego što misli.

“I u najmračnijim danima Sovjetskog saveza, dobra volja stanovnika naših zemalja stvorila je veze između nas.”

Foto: Canva / Woodrow Wilson House Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...
- Advertisment -