Mali zajam za ruralni razvoj – prilika za poljoprivrednike

Uz postojeće oblike financiranja putem bespovratnih sredstava, financijski instrumenti (FI) su oblik financiranja iz Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. (PRR) za financijski održive projekte i to putem zajmova/kredita i jamstava. Cilj Financijskih instrumenata je olakšati pristup financiranju mikro, malih i srednjih subjekata malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru kroz veću dostupnost zajmova, smanjenje kamatnih stopa te smanjenje traženih sredstava osiguranja.

Namijenjeni su za troškove koje ne mogu pokriti bespovratna sredstva

Osim povoljnijih uvjeta financiranja, FI PRR omogućavaju financiranje određenih vrsta troškova koji nisu bili prihvatljivi za financiranje putem bespovratnih sredstava, a koji su prepoznati kao potrebni za nastavak i unaprijeđenje poslovanja u  poljoprivredno – prerađivačkom i šumarskom sektoru (npr. financiranje obrtnih sredstava do određenog iznosa, kupnja živih životinja i rabljene opreme te jednogodišnjeg bilja).

Financijski instrumenti PRR 2014. – 2020. se sastoje od:

  1. Mikro zajmovi za ruralni razvoj
  2. Mali zajmovi za ruralni razvoj
  3. Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj
  4. Investicijski krediti za ruralni razvoj

Pročitajte više: ESIF zajmovi konačno opet kreću nakon više od godinu dana, evo koji iznosi su na raspolaganju


Rok važenja najkasnije do prosinca 2023.

U nastavku će Mali zajam za ruralni razvoj biti detaljnije opisan. Ponovno je otvoren te je rok važenja do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2023. godine.

Postoji cijeli niz mjera koje spadaju u mali zajam. Mjera 4.1. tiče se konkretne poljoprivredne djelatnosti i financiranja njene osnovne vrijednosti ili modernizacije, a mjera 4.2. tiče se dodatne vrijednosti tih, poljoprivrednih djelatnosti. Mjera 6.4. brine o nepoljoprivrednim djelatnostima, a mjera 8.6. za drvnu industriju i šumarstvo.

Mjera 4.1.1. zadužena je za restrukturiranje, Modernizacija i povećanje konkurentnost poljoprivrednih gospodarstava. Mjera 4.1.2. je za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš. Treća mjera je Mjera 4.1.3. koja se odnosi na korištenje obnovljivih izvora energije. Nakon nje slijedi Mjera 4.2.1. s povećanjem dodatne vrijednosti poljoprivrednim proizvodima te Mjera 4.2.2. s korištenjem obnovljivih izvora energije. Mjera 6.4.1. tiče se razvoja nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, koja također imaju pravo na mali zajam, a posljednje dvije mjere tiču se opreme i tehnologije. Pa tako Mjera 8.6.1. služi za financiranje modernizacije tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima, a Mjera 8.6.2. za sve navedeno, ali u predindustrijskoj preradi drva.


Pročitajte više: Profitabilne kulture – što se isplati uzgajati u Hrvatskoj?


Pregled financijskog instrumenta – Mali zajam za ruralni razvoj s najvažnijim karakteristikama

Ciljana skupina ove javne potpore su mikro, mali i srednji subjekti gospodarstva, a zajam bi trebao poslužiti za investicije u imovinu. Moguće je ostvariti do 100.000 eura po kamatnoj stopi od 0.1 do maksimalnih 0.25%. Oni koji ostvare pravo na mali zajam imaju rok korištenja od 6 mjeseci, a poček je do 12 mjeseci. Zajam se mora otplatiti unutar 10 godina, a instrument osiguranja su zadužniceposlovnog subjekta i ostali instrumenti osiguranja.

Prijava se sastoji od dokumentacije koja između ostalog uključuje Standardizirani obrazac zahtjeva za zajam, relevantne Izjave, tablicu kreditne zaduženosti, poslovni plan, ponude/predračune/ugovore, životopise, pisma namjere, financijsku dokumentaciju (ovisno o pravnom obliku prijavitelja) te dodatnu dokumentaciju (ovisno o tipu operacije). Prijave se podnose poštanskim / elektroničkim putem ili osobno.

Autorica: Ana-Marija Špicnagel Ćurko, IPS Konzalting

Foto: Canva/ Pixabay, mohamed_hassan

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -