Marketing u doba krize koronavirusa – što činiti, a što ne?

Ako vam prvi instinkt govori da u vrijeme krize skrešete troškove marketinških strategija koje vam sad ‘ionako ne trebaju’, duboko udahnite i počnite razmišljati iz početka. Pokazalo se da kompanije koje u vrijeme krize pojačano ulažu u marketing iz kriza izlaze jače. Suprotno tome, one koje podviju jedra i odluče pasivno čekati bolja vremena, na kraju ih nikada ne dočekaju ili se s krizom bore još dugo nakon što njen najgori val službeno prođe. Iako je nastavak kampanja sada apsolutna nužnost, marketing u doba krize koronavirusa ima posebna pravila.

Povezano:

Svaka kriza, pa i ova vezana uz COVID-19, je vrijeme kada trebate usporiti sva druga područja osim marketinga. Taj resor sada postaje najjači, što znači da u njega morate uložiti i većinu svojih resursa. Ovo vrijedi jednako za sve kompanije i poduzetnike, od mikro do makro. Nema veze ima li vaša firma tisuću zaposlenika ili samo jednog, princip je isti – fokus mora biti na komunikaciji s publikom i marketinškim kampanjama. Direktorica marketinga u Carwiz rent’a’car-u, Barbara Mrkić, objasnila nam je zašto je marketing u doba krize najvažniji aspekt poslovanja.

Sada imate priliku postati iznimno važni ljudima

“Komunikacija je ključna u kriznim situacijama pa tako i u ovoj u povijesti nezapamćenoj krizi bez obzira govorimo li o malom, srednjem ili velikom poduzetništvu. Prisutnost, osjećaj da brinemo i da smo ovdje za svoje klijente, je potrebnija nego ikad. Ako naše riječi potkrijepimo djelima koja ukazuju da razumijemo potrebe ili smo uistinu nešto i poduzeli za naše klijente, nakon krize naš će se angažman, vjerujem, vratiti višestruko”, smatra Barbara.

Ova kriza u mnogočemu je drugačija od kriza na koje smo do sada već ‘navikli’ (ili nismo). Ova je kriza i zdravstvena pa ujedno možda i više nego ikad kriza ljudskog duha. Stoga je ključno u nju uvesti jedan važan element koji inače često nedostaje u kriznim vremenima – empatiju. Empatija bi trebala postati zvijezda vodilja svih komunikacijskih napora.

“Društvena odgovornost, senzibilitet i briga za potrebe potrošača su ono na što bi svaka kompanija kroz marketing trebala imati fokus u ovoj krizi. Ovdje ne govorimo samo o stavu “brinemo o vama”, već i o akciji koju klijenti žele vidjeti. Marketinška strategija uvijek, a posebice za vrijeme krize, može biti samo ono što doista možemo i ostvariti imajući na umu potrebe i okolnosti. U periodu krize imate priliku postati ljudima iznimno važni”, savjetuje direktorica marketinga.  

Krajnje vrijeme za prijelaz na digitalno

Barbara dodaje i da su marketinške strategije uvijek određene navikama potrošača, a isti je slučaj i u ovoj specifičnoj krizi. S obzirom na nova pravila socijalne distance, većina se poslovanja trebala digitalizirati, a isto se dogodilo s marketinškim strategija – digitalni je marketing postao najvažniji kanal komunikacije, a sigurnost temeljni sadržaj.

“Primjerice, mi smo u Carwizu i poslovanje i komunikaciju prilagodili situaciji i potrebama ljudi. Takozvanim beskontaktnim ugovaranjem najma i dostavom vozila do kućnog praga osigurali smo da naši klijenti ostanu doma, a kroz dodatnu dezinfekciju vozila, jednokratne zaštitne presvlake za sjedala, volan i ručicu mjenjača, pobrinuli smo se i za zaštitu njihovog zdravlja. Podigli smo sigurnost na najvišu razinu budući da nudimo prijevoz koji je nužan, ali i u kojem u svakom trenutku znate i sami birate s kime ćete biti u kontaktu”, kaže Barbara.

Napustite stare kampanje ako nisu u skladu s novim pravilima

Specifičnost neke krize sa sobom nosi i nove okolnosti za marketing. Osim potreba kupaca, dobra kampanja vodi računa i o potrebama situacije. Neki će od vaših klijenata htjeti da poslovanje ostane nepromijenjeno, ali znamo da je COVID-19 imao drugačije planove i u skorije vrijeme normalno neće biti moguće.

Kako se poslovanje mora pripremiti na “novo normalno”, tako i marketing u doba krize mora početi pratiti nova pravila. Zbog toga će neke uobičajene kampanje u doba krize COVID-a-19 postati neprimjerene i trebate ih napustiti u korist ugleda firme i društvene odgovornosti, čak i ako ste prije krize u njih mnogo uložili. Nipošto ne smijete iskorištavati krizu i, na primjer, promovirati vrtoglave akcije koje bi mogle navesti ljude na neodgovorno ponašanje. Pokažite svojim klijentima da ne paničarite i da ste informirani. Uz to, nemojte podcijeniti važnost poruka podrške.

“Ono što je nezamislivo u vrijeme krize uzrokovane zarazom koronavirusa je provođenje kampanja koje krše ili nisu u skladu s propisanim odredbama i savjetima nadležnih institucija. Opreznost i razmatranje svih rizičnih čimbenika vaše komunikacije je vrlo važna za vrijeme ove krize. Uz to, svaka kompanija koja je u ovim trenutcima zajedništva lišena osjećaja za druge i društvene odgovornosti može u budućnosti poslovanja imati potencijalni problem”, upozorila je Barbara.

Ako ne znate gdje početi, učite od velikih

Velike su kompanije promptno prihvatile nova pravila igre i neke od njih su brzo reagirale pozitivnim marketinškim kampanjama. Među njima možemo spomenuti Budweiser koji je vratio svoje reklame za pivo s početka stoljeća i od njih oblikovao poruku u kojoj ohrabruje ljude da je javljaju svojim bližnjima za vrijeme trajanja karantena kako bi provjerili jesu li dobro.

Jedna od njih je i IKEA koja je neprestano podsjećala svoje kupce da su trgovine trenutno zatvorene ali svejedno slala poruke podrške i ohrabrenja. U nekim je zemljama, poput Španjolske, ova kompanija otišla i korak dalje te je kroz reklame podsjećala ljude na to da su već izgradili lijepe i tople domove u kojima im sada ne treba ništa drugo nego da ostanu u njima.

Barbara je posjetila i na neke pozitivne kampanje domaćih brendova na koje se također možemo ugledati. “Ima uistinu lijepih, iskrenih kampanja za vrijeme ove krize. Mogu istaknuti Podravku kao primjer kompanije koja se odlično prilagodila situaciji, potvrdila još jednom uzajamnu “ljubav” s potrošačima tako da im je omogućila da ostanu u sigurnosti svog doma, a proizvode preuzmu na kućnom pragu.

No i mnoge su manje tvrtke koje nemaju velike marketinške budžete prošle test solidarnosti i društvene odgovornosti. Sve one tvrtke koje su prepoznale potrebu približavanja ljudima i razumijevanja njihovih potreba napravili su zasigurno korak u dobrom smjeru i potrošači im to neće zaboraviti”, zaključuje direktorica marketinga.

Foto: LinkedIn, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -