Nataša Kapov – Ako želite postići ciljeve, usudite se i nađite najboljeg mentora. Ako se želite osnažiti i upoznati tko ste, budite mentor!

Pred prepunom dvoranom hotela Westin na sinoćnjem je prvom izdanju večere za žene u IT industriji Nataša Kapov predstavila svoj projekt Mentoring byte. Svoju je ideju realizirala uz pomoć divnih žena koje su unutar šest mjeseci ovaj divan projekt digle na noge.

Mentor će vas podučiti za izbjegnete njegove greške

Mentoring je proces u kojem osoba koja je stručnija od vas u području koje vas zanima dijeli savjete i smjernice za poslovno ostvarivanje.

Tako imate priliku znanje steći brže nego što bi imali u normalnom radnom okruženju. Greške koje je mentor napravio, podučit će vas da ih izbjegnete. Trenutno su u programu mentori iz čak 12 područja, poput poslovanja, self managementa, poslovne analize, programiranja, infrastrukture itd.


Pročitajte više: Elmira Majerić: Svoje liderske vještine možete razviti mentorstvom; kako prepoznati da ste rođeni za mentora?


Rezultat mjere brojem mentoring sessiona

Mentoring byte nastao je, kako kroz smijeh objašnjava, na tipičan ‘ženski način’. Okupila je nekoliko žena koje se međusobno nisu poznavale i organizirale vikend odmor u Mrkoplju. Tamo su u 3 dana uspjele napraviti viziju projekta.

Ta je priča, ističe, pokazatelj kako malim koracima mijenjamo sebe i svijet.

Rezultat mjere brojem mentora. Njih je 80-ak, koji svoj volonterski rad odrađuju s mnogo volje i strasti. Također, trenutno broje 102 započeta mentoring sessiona.

Mentorstvo je korisno za obje uključene osobe. Osim što ima altruističnu notu i njime se stječu vještine pomaganja nekome, uči se i raditi s ljudima s kojima nema drugih poveznica.


Pročitajte više: Kako su četiri entuzijastične žene odlučile promijeniti svijet: Pokrenule Mentoring Byte projekt za rad u IT sektoru


Čujem te, ali ti ne mogu pomoći

Kapov je podijelila priču o svojem prvom mentoring iskustvu preko Mentoring Bytea. Dobila je svojeg prvog menteeja, Ivana. Htio je biti copywriter, ona nije znala točno što to je. “Najgore što mi se može dogoditi je da mu kažem da ga čujem, ali da mu ne mogu pomoći”, mislila je pri spremanju za prvi sastanak s njime. Priča ima ipak sretan završetak. Iako mu nije mogla pomoći ekspertizom, pomogla mu je prilikom pisanja životopisa, prezentacije na LinkedInu i pripremala ga je za intervjue za posao.

Čak iako mislite da nećete moći nekome pomoći, vjerojatno nije tako, jer u sebi nosite mnogo iskustva koji će biti korisni.

Što znači biti dobar mentee i mentor?

Mentee treba shvatiti da je mentor ipak volonter i daje vam svoje vrijeme, sasluša vas. Poštujte to i pripremajte se na vrijeme i držite se rokova koje ste s mentorom dogovorili.

Mentor mora znati dobro slušati i čuti ono što mentee ima za reći, da verbalizira svoje ciljeve i zajedno pokušate do toga doći. Naravno, trebate mu davati iskren feedback.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -