Mi smo lifestyle poduzetnice, želite se mijenjati?

Ne znam jeste li čuli, ali navodno postoje dvije vrste poduzetnika: startup i lifestyle poduzetnici. Za startupove ste vjerojatno čuli. Prvi startupovi su krenuli iz garaža ili studentskih soba: Google, Facebook….danas uglavnom kreću iz inkubatora, ako su skalabilni, naravno. Vlasnici su im uglavnom mladi dečki, opuštenog dress coda i tu i tamo koja cura.

Oni pucaju daleko i visoko, na cijeli svijet, osobito ako imaju investitore i očekuju exit za puno novaca.

Lifestyle vs startup poduzetnici

Puno rade, kaže Marissa Mayer da Google može nastati samo ako se radi 138 sati tjedno. Ja sam izračunala da to ispada 18 sati dnevno, ostalih 6 valjda spavate.

Lifestyle poduzetnici su oni koji pokreću biznis kako bi imali drugačiji životni stil i u očima investitora spadaju u “nižu klasu” poduzetnika. Novac im je važan, ali ne po cijenu životnog stila. Prema GEM izvještaju 2012.-2015. žene u Hrvatskoj su 2015. imale veću sklonost prema poduzetništvu od muškaraca, a među poduzetnicama početnicama dominiraju žene 35-44 godine.

A to su upravo lifestyle poduzetnice. One uglavnom već imaju djecu, već su odradile svoj pandan startup poduzetništvu u korporacijama: radile, možda ne kao Marissa, ali sigurno jako puno. Čak su možda i probile stakleni strop i vidjele da nije to to.

Sad žele nešto drugo, raditi ništa manje, ali na drugačiji način. Zato tu uskaču kućni uredi, inkubatori se teško uklapaju, elitne poslovne adrese još manje.

Investitorima nismo interesantne jer nismo skalabilne na startup način.

Vidjela sam puno ženskih skalabilnih biznisa koji se šire možda sporije, ali se šire.

Poduzetnicama je prilikom pokretanja biznisa jako važan privatni život jer im u korporativnoj karijeri praktično nije postojao. Sanjaju da su doma kad im djeca dođu iz škole, da ih pokupe iz vrtića na vrijeme. Biznis pri tome nije ni najmanje ugrožen. Jer se radi iz bolnice nakon poroda, kad djeca zaspu do 1, 2 u noći ( kod mene je upravo 00.50). Mala je razlika između dana u tjednu i vikenda, osim što se možda vikendom više radi po noći, a manje po danu jer su djeca doma.

Bližnji nam isto kao i startup poduzetnicima znaju reći da stalno radimo i da nikad ne odmaramo.

Kod startup poduzetnika je jako popularno čitanje knjiga i rad na sebi. Ja kao jedna lifestyle poduzetnica nemam vremena za knjige. Kupujem, prolistam, pročitam djelomično, ali to je daleko od uzeti knjigu i čitati u slobodno vrijeme jer ga nemam.

Kad to sve zbrojimo i oduzmemo vjerojatno smo blizu onih 138 sati tjedno koliko treba da se napravi Google. Samo što se mi tih 138 sati tjedno osim sa strategijom, operativom, birokracijom bavimo i djecom koja plaču, zahtijevaju, svađaju se, pišu zadaće…

I startup i lifestyle poduzetnicima posao obuzima život. I jedna i druga vrsta biznisa može donijeti puno novaca. I jedni i drugi imaju strast prema poslu, samo su im drugačiji “investitori” koje žele održati zadovoljnima.

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

 1. Poštovana Ivana Matić

  Vaš komentar me je oduševio,jer u potpunosti razumijem djevojke, žene,žene
  majke. Trenutno se spremam napraviti jedan zaokret u poslovanju sa novom ponudom radnih mjesta za sve one koje su zainteresirane za takav rad.
  Biznis se danas stvara iz naših domova, kancelarija,gradilišta ,trgovina itd.
  Dakle gdje god se nalazi žena majka ili žena ili djevojka koja ne trči za novcem već će ga stvoriti u hodu između dvije kave ili dva dječja obroka
  odnosno u svom malom kreativnom kutku.
  Danas više nego ikad treba da se oslobodimo rada po 18h,13h,sai za to da bi nekome ugodili ili dobili titulu vrijednih ljudi. Najveća zabluda 21 stoljeća je što se smatra da dugotrajan rad daje bolje rezultate. Nije točno. Dugotrajan rad stvara umorne i depresivne osobe koje su se prodale za malo pažnje i nešto više novca. Djeljenje informacija i suradnja među mlađim i starijim ženama učinilo bi čudo. Više kontakta ,više okupljanaj ne moramo danas putovati na kraj svijeta da bi se vidjeli postoji tehnologija koja nam omogućuje da komuniciramo jedni između drugih i sklapamo poslove ,širimo biznis bez da ostavljamo naš komoditet.Da lijapo je putovati ali mnoge mlade majke su uskraćene za to, jer jedina je istina da mama najbolje čuva svoju djecu. Zato se pridružujem Women in ADRIA I POZIVAM SVE ZAINTERESIRANE DJEVOJKE I ŽENE DA MI SE JAVE DA PODIJELIM ISKUSTVO SA NJIMA I DA WOMEN IN ADRIA SPOJI ŠTO VIŠE PODUZETNICA JER VJERUJTE AKO NEĆE ŽENA POKRENUTI POSAO I ODRŽATI SVOJ POSAO I BITI VLASNICA VLASTITOG NOVČANIKA ,NEMA SVIJETLU BUDUĆNOST. IMAM 60 GODINA I NAKON ČETIRI PROPALA POSLOVNA POTHVATA PONOVO SAM POKRENULA SVOJ POSAO I KREĆEM PUNIM JEDRIMA NAPRIJED.

  Srdačan pozdrav Radmila Radenović

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -