Microsoft – žene i ostale manjine na gotovo polovici izvršnih pozicija

Tvrtka Microsoft ima preko 100 tisuća zaposlenika diljem svijeta kojima se trudi pružiti ugodno radno okruženje koje će vrednovati i nagraditi rad i trud. Tako je i jedna od stavki koje definiraju sam Microsoft upravo briga za dobrobit zaposlenika, kao i njihovo zadovoljstvo te raznovrsnost talenata, što je u stvari i tajna njihovog uspjeha. Kroz korištenje najmodernijih tehnologija Microsoft svim svojim zaposlenicima omogućuje fleksibilnost i slobodu u izvršavanju svakodnevnih poslova, što doprinosi uspostavljanju ravnoteže između privatnog i poslovnog života.

Microsoft – okupljanje različitih talenata i raznolikost razmišljanja kao tajna uspjeha

Jedna od činjenica kojom se posebno ponose je ta da su počevši od 1998., svake godine u časopisu ‘Fortune’ navedeni kao jedno od 100 najpoželjnijih mjesta za rad.

Svake godine Microsoft provodi i ankete o zadovoljstva svojih zaposlenika, a rezultati u regiji od 24 zemlje kojoj pripada i Hrvatska, pokazuju da bi njih 87 posto preporučilo tvrtku kao poželjno radno mjesto, dok 85 posto zaposlenika ističe da ih njihovi nadređeni tretiraju s poštovanjem i da imaju mogućnost za profesionalni razvoj.

Microsoft tajnom svog uspjeha smatra upravo različitost svojih talenata, njihova svestrana iskustva i perspektive, obrazovanja iz različitih područja i raznolikost u načinu rada i razmišljanja. To rezultira dinamičnim radnim okruženjem, koje donosi svakodnevne izazove i omogućuje svakom pojedincu da ostvari svoj puni potencijal.

Nina Baras, direktorica konferencije WinDays 15, dobar je primjer ‘različitog backgrounda’, jer je Microsoftu svoje usluge putem vanjske agencije počela pružati još 2005. godine, nakon završetka studija geografije. Radila je kao hostesa na raznim Microsoftovima eventima, gdje su zapazili njezin potencijal i pitali je, je li zainteresirana za posao asistenta u marketingu, što je ona prihvatila. Danas pak u Microsoftu radi kao voditeljica marketinških komunikacija.

„Dobivam različita zaduženja s obzirom da Microsoft s vremena na vrijeme mijenja marketinške strategije pa tako obavljam posao i za regiju koja obuhvaća 24 zemlje, primjerice zemlje Baltika, zemlje naše regije, zatim novih tržišta poput Armenije, Azerbejdžana, Moldavije itd.“, pojasnila je Nina. „Uz to, redovito radim i projekte usmjerene na širu regiju i to posebno na razini marketinga za velike tvrtke“. Dodaje kako je njezin zadatak zapravo stvoriti marketinške strategije i inicijative koje se mogu implementirati na većini navedenih tržišta. „Marketing je evoluirao daleko izvan tradicionalnih kanala (TV, radio i tisak) te je danas mnogo kompleksnije kreirati učinkovite marketinške strategije. Živimo u doba u kojem su korisnici osviješteni i upućeni pa je korisnik u središtu svake marketinške odluke“, dodala je Nina.

Nina-Baras-Microsoft

Jedan od Microsoftovih najpoznatijih projekata s kojim se Nina intenzivno bavi u posljednje vrijeme je ‘WinDays“, najveća regionalna poslovno-tehnološka konferencija, koja će se održati u Umagu od 21. do 24. travnja ove godine.

Konferencija je osmišljena na lokalnoj razini i targetira uglavnom domaće, hrvatsko tržište, iako ju nerijetko znaju pohoditi i ljudi iz regije. Unatoč krizi, broj posjetitelja se i dalje u prosjeku kreće oko 1500. „Kako Microsoft kao korporacija prolazi značajnu transformaciju, tako smo i na WinDaysima posljednjih godina stavljali poseban naglasak na poslovni sadržaj konferencije s ciljem da napravimo pozitivne pomake u hrvatskom gospodarstvu“, objašnjava Nina.

Kriza ili ne, ističe, Microsoft se uvijek trudi pružiti vrhunsku uslugu i jednaku razinu kvalitete. Što je u marketingu kriza veća, dodala je Nina, to je veći izazov i poticaj na osmišljavanje novih strategija.

„Cilj nam je na konferenciju privući individualce i male tvrtke, uz već tradicionalno velike igrače. WinDaysi okupljaju IT stručnjake, poduzetnike, gospodarstvenike, predstavnike državne administracije, medija i akademske zajednice. Ovogodišnji Business program sadržajem je jako zanimljiv svima koji u svojim tvrtkama žele maksimizirati ljudski potencijal te putem primjene novih tehnologija unaprijediti svoje prodajne i marketinške aktivnosti. Posebno se veselimo što svake godine na konferenciju dolazi sve više žena, kao sudionica, ali i u svojstvu predavačica“, kazala je Nina.

U Microsoftu se pak posebno trude izgraditi okruženje koje će biti potpora ženskim zaposlenicama, što se omogućuje kroz sadržaje poput globalnih konferencija, networking evenata i program mentorstva, koji pomažu širenju mreže kontakata i povezivanju na poslovnoj razini.

DigiGirlz program za djevojke koje žele karijeru u tehnološkom sektoru

Na više načina nastoji privući žensku populaciju pa se, među ostalim, provodi i ‘DigiGirlz’ program, organiziran kako bi djevojkama prezentirao mogućnosti koje im se pružaju u tehnološkom sektoru ako odaberu karijeru u njemu. Tu su i eventi privlačenja novih talenata te partnerstva s nacionalnim organizacijama kao što je Anita Borg institut ili MentorNet.

„U sklopu DigiGirlz programa u naše urede dolaze srednjoškolke, kako bi od kolegica iz raznih poslovnih sektora, od prodaje do ljudskih resursa, iz prve ruke dobile uvid u to kako je ženama danas raditi u tehnološkom sektoru i koje im se sve mogućnosti pružaju, ako se odluče nastaviti svoje visokoškolsko obrazovanje na kojem od tehničkih fakulteta“, pojašnjava Nathalie Lerotić Pavlik, voditeljica ljudskih resursa za Microsoftovu regiju Adriatik.

Žene u Microsoftovim ‘Efficiency and reform’ grupi uključene su u velik broj karijernih inicijativa kao što je poticanje i implementiranje različitosti, razvoj i usavršavanje kadrova, dijeljenje informacija i povezivanje u čemu pomažu mnogobrojni distribucijski listovi i web siteovi koji omogućuju ženama da razmjenjuju informacije i povezuju se preko organizacije, bez obzira na kojim se područjima nalazile.

Broj žena u Microsoftu povećava se iz godine u godinu pa je tako na globalnoj razini zabilježen rast sa 24 na 28 posto žena zaposlenica u 2014. u odnosu na 2013. godinu, a broj žena i ostalih manjina na višim izvršnim pozicijama narastao je u prošloj godini sa 36 na čak 48 posto.

 Foto: Microsoft Hrvatska

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

  1. Naslov: Žene i ostale manjine…
    Odkad se to žene svrstavaju u manjinu kada nas je točno pola na kugli zemaljskoj?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više