Hillary Clinton ulazi u utrku za predsjednicu Amerike

Bivša državna tajnica SAD-a, supruga bivšeg američkog predsjednika i predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton najavila je da će sudjelovati u utrci za demokratsku nominaciju za izbor predsjednika 2016. godine. Najavu je objavila na službenoj stranici, ali i putem društvenih mreža.

Predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton

U dvominutnom videu predstavlja obične ljude i njihove planove za 2015. godinu, a sama Clinton se u videu pojavljuje tek u zadnjih 30-ak sekundi te objašnjava svoje planove za ovu godinu.

„Ja se kandidiram za predsjednicu. Amerikanci su se izborili kroz teška ekonomska vremena, ali stvari još uvijek idu na ruku onima na vrhu. Amerikanci trebaju svakodnevnog heroja i ja želim biti taj heroj tako da Vi ne morate živjeti samo iz dana u dan. Vi se možete izboriti za bolje i tamo ostati. Jer kada su obitelji snažne, Amerika je snažna. Tako da idem na put kako bi zaslužila Vaš glas. Zbog toga što je Vaše vrijeme i nadam se da ćete mi se pridružiti na ovom putovanju.“, rekla je Clinton u videu.

Već se mjesecima nagađalo o njenoj predsjedničkoj kandidaturi jer je Clinton već neko vrijeme u javnosti govorila kako razmišlja da se kandidira. Što ni nije veliko iznenađenje budući da se Clinton već kandidirala za predsjednicu 2008. godine te tako postala prva žena koja je pobijedila u prvom krugu predsjedničke utrke s potporom od 18 milijuna birača. Tijekom kampanje je povukla svoju kandidaturu i zamolila svoje birače da potporu daju Baracku Obami. Kada je Obama bio izabran za predsjednika, imenovao je Hillary Clinton za državnu tajnicu te je ostala na toj poziciji tijekom Obaminog prvog mandata. Također je poznata u javnosti kao državna tajnica koja je tijekom svog mandata najviše putovala te posjetila 112 zemalja svijeta.

Za vrijeme kada je vodila Ministarstvo vanjskih poslova dobivala je veliku potporu zbog svog zalaganja za prava žena, ali i kritike zbog napada na američki konzulat u Libiji 2012. godine u kojem su poginule četiri osobe.

Prije njenog imenovanja na mjesto državne tajnice, Hillary Clinton je bila zastupnica u Senatu, a politički je bila aktivna i za vrijeme predsjedničkog mandata njenog supruga Billa Clintona.

Hillary_Clinton_1

Rušenje staklenog stropa 2016. godine?

Kada se Clinton prvi put kandidirala za predsjednicu 2008. godine, bila je veoma blizu rušenju staklenog stropa kod žena u politici SAD-a. Da je pobijedila na izborima, postala bi prva žena u povijesti SAD-a koja bi zasjela na predsjedničko mjesto. Umjesto toga, povukla je kandidaturu i svoju potporu pružila Baracku Obami, koji je postao prvi predsjednik afroameričkog podrijetla. Iako su mnogi rekli da Clinton na prošlim izborima nije dovoljno ozbiljno shvatila koji bi presedan prva žena predsjednica na čelu SAD-a donijela, mnogi predviđaju pobjedu Hillary Clinton u predsjedničkoj utrci 2016. godine.

„Neće to biti ista strategija koju smo vidjeli 2008. godine ili barem na početku kampanje 2008., koja nije bila vođena na način kojim bi se naglašavala važnost ili značajnost izbora prve žene predsjednice“, rekla je za The Guardian Debbie Walsh, direktorica Centra za američke žene i politiku na Sveučilištu Rutgers.

Otkada je sjela na mjesto državne tajnice SAD-a, Clinton je pokretala brojne inicijative za žene i djecu – od borbe protiv zlostavljanja žena u obitelji do promoviranja žena u korporativnim upravama, a na gotovo svakom od 112 putovanja susretala se sa ženama vođama diljem svijeta.

Dok se njena kampanja 2008. godine bazirala na njenoj snazi i političkom iskustvu, ovom kampanjom cilja žene i niže američke klase. Takva strategija bi se mogla pokazati dobrom budući da je istraživanje Centra za američke žene i politiku Sveučilišta Rutgers pokazalo kako žene na svakim predsjedničkim izborima od 1980. godine glasuju u većem broju od muškaraca.

Hillary_Clinton_2

Predsjedničke kandidatkinje u povijesti SAD-a

Iako bi Hillary Clinton mogla postati prva predsjednica SAD-a, definitivno nije prva predsjednička kandidatkinja. Prva kandidatkinja za predsjednicu SAD-a kandidirala se još 1872. godine. Victoria Woodhull bila je vođa pokreta koji je zahtijevao biračka prava za žene. Bila je borac za prava žena i kandidatkinja za predsjednicu ‘Stranke jednakih prava’. Woodhull se kandidirala za predsjednicu dva puta i iako nije pobijedila, povijest SAD-a je pamti kao prvu kandidatkinju za predsjednicu.

Nakon WoodHull još su 33 žene u SAD-u najavile svoju kandidaturu za predsjednicu, među kojima je i Leonora Branch Fulani – prva žena afroameričkog podrijetla koja je također dva puta sudjelovala u predsjedničkoj utrci , 1988. i 1992. godine.

Foto: Flickr/rob.rudloff, East-West Center, Embajada de los Estados Unidos en Uruguay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više