U Microsoftu za učenice održan DigiGirlz o ženama u ICT sektoru

U Zagrebu je 13. travnja 2016. godine u uredima Microsoft Hrvatska održan događaj DigiGirlz na kojem je sudjelovalo 90 učenica srednjih škola iz Varaždina, Koprivnice, Karlovca i Zagreba, kako bi se upoznale s modernim tehnologijama i doznale sve o prednostima odabira karijere u tehnološkim znanostima.

Tijekom cjelodnevnog DigiGirlz programa, zaposlenice Microsofta i IT stručnjakinje drugih kompanija držale su predavanja o budućnosti u ICT-u, uspješnom vođenju projekata, važnosti korištenja digitalnog marketinga, osnovama programiranja, te su podijelile i svoja osobna radna iskustva i savjete, a održan je i panel na kojem je tema bila moć i utjecaj žena u poslovanju.

 Globalna Microsoftova kampanja “Makewhatsnext”

S obzirom na procjenu da će u Europi do 2020. godine ICT-u nedostajati oko 825.000 radnih mjesta te na činjenicu da u ICT sektoru u EU trenutačno radi samo 30% žena, Microsoft provodi globalnu kampanju „Makewhatsnext“ kojoj je cilj smanjiti nesrazmjer među spolovima u ICT industriji i osnažiti nove generacije mladih žena znanjem i vještinama kako bi postale inovatorice u današnjoj digitalnoj eri.

U skoroj budućnosti će 90% poslova zahtijevati neku vrstu digitalnih vještina; u područjima inženjerstva, računovodstva, medicine, njege pacijenata, umjetnosti, arhitekture i mnogih drugih. Prema globalnim istraživanjima, samo 14,5% djevojaka u srednjoj školi kaže da žele graditi karijeru u IT-ju.

zene_u_ICT_industriji2

Procjene Svjetskog gospodarskog foruma kažu da, kada bismo nastavili ovakvim ritmom, nesrazmjer među spolovima, općenito u svim poslovima, mogao bi nestati tek 2133. godine. Prema istraživanjima organizacije The American Association of University Women, iz 2010. godine, 57% djevojaka vjeruje kako bi, u slučaju odabira STEM karijere, morale puno više raditi od muškaraca, da bi bile ozbiljno shvaćene.

Žene treba zainteresirati za tehnologiju da budu još uspješnije

Žene igraju vrlo važnu ulogu u promjenama vezanima uz globalnu ekonomiju pa je važno zainteresirati ih za tehnologiju i time ih učiniti još uspješnijima i utjecajnijima. Upravo je zato pokrenut program DigiGirlz, kao dio veće YouthSpark inicijative, kojom Microsoft podučava mlade o računarstvu, trendovima, kreiranju vlastitih poduzetničkih projekata, a do sada je njime obuhvaćeno više od 300 milijuna mladih širom svijeta.

Ovakvi programi razvijaju u suradnji s državnim, akademskim i poslovnim sektorom pa su jučerašnje događanje podržali i uveličali svojom nazočnošću predstavnici Ministarstva rada i socijalne skrbi, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje

Na DigiGirlz događaju je direktorica prodaje za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu kompanije Microsoft, Lejla Zukić-Krivdić, opisala kako tekla njezina karijera u IT-ju dok su praktična predavanja ostalih IT stručnjakinja bila o korištenju moderne tehnologije, programiranju, usvajanju liderskih vještina, digitalnom marketingu i dr.

Održane su demonstracije rada u programu Office kao i korištenja opcije Continuum putem koje telefoni postaju funkcionalni poput računala. Zanimljiva je bila i prezentacija programa Microsoft Kinect kojim računalo pomoću senzora može izmjeriti ljudsko tijelo o pokrete te prepoznati emocije. Posljednje predavanje, ono o najutjecajnijim ženama našeg doba, održala je Andrea Doko Jelušić iz AmChama.

zene_u_ICT_industriji3

Panel o utjecaju žena u ICT-u

Na panelu o utjecaju žena u ICT-u i poslovanju općenito govorilo se o važnosti usmjeravanja mladih žena prema STEM zanimanjima i razbijanja stereotipa da u visoko tehnološkim industrijama rade samo muškarci, kao i o nužnim vještinama za razvoj kreativnosti i inovacija.

Naglašeno je i kako u poslu treba biti znatiželjan i ne bojati se neuspjeha, već tako učiti na greškama, što naposljetku dovodi do profesionalne izvrsnosti. Tom prilikom je Doko Jelušić iz AmChama izjavila: «Ogroman napredak znanosti i tehnologije u 20. stoljeću donijeli su nam današnji životni vijek i ugodan život. Tehnologija je svuda oko nas i oni koji su je spremni razvijati i pomicati granice osigurat će svoju mjesto u 21. stoljeću. Muškarci još uvijek dominiraju STEM područjem, a djevojke će ostvariti svoj puni potencijal kada STEM postane barem 50% pink.»

«Danas u EU tek 30% ženske populacije radi u ICT sektoru, odnosno u tehnološkim zanimanjima koja su po svim istraživanjima, s obzirom na sve brži razvoj tehnologije, definirana kao zanimanja budućnosti. Događanjem DigiGirlz želimo potaknuti i educirati žensku populaciju da se u većoj mjeri odlučuje za zanimanja u ICT-u kao i razbiti stereotipe da je ICT i tehnologija općenito, muško područje.

Učenicama pokazujemo kako je IT zabavan i puno više od pisanja kodova, one dobivaju edukaciju o poslovanju u svijetu tehnologije te ih se kroz razne savjete i primjere iz prakse priprema za izazove na tržištu rada.

Smatram da različitost u poslovanju obogaćuje i firme i zajednice u kojima oni posluju te je Microsoft usredotočen na privlačenje, zapošljavanje i zadržavanje ženske populacije u ICT-u», rekla je direktorica prodaje u Microsoftu Lejla Zukić-Krivdić i naglasila kako žene igraju vrlo važnu ulogu u promjenama vezano uz globalnu ekonomiju kao i da bi veće zapošljavanje žena u ICT-u, prema procjenama EU, rezultiralo povećanjem godišnjeg EU BDP-a za 9 milijardi eura.

zene_u_ICT_industriji4

Foto: Microsoft Hrvatska

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G-a: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...