Pritisak brzog vraćanja na prijašnju težinu nakon poroda pada u drugi plan

Slavni koji pokazuju ravnan trbuh samo nekoliko tjedana nakon poroda često su u središtu medijske pozornosti. Iza njihovih brzih metoda mršavljenja često se krije kirurški nož i ekstremni režim tjelovježbe i prehrane.

Osjećaju li i žene koje nisu primorane održavati određenu težinu za posao pritisak da izgube kilograme i vrate se “na staro” nakon poroda?

Mit vraćanja na staru težinu

Tijelo žene koja je trudna tijekom devet mjeseci prolazi velike promjene zbog kojih nakon poroda treba puno vremena kako bi se ono oporavilo. Postporođajni oporavak također donosi i brojne zdravstvene poteškoće. Članica Women in Adria navodi: “Težina i strije se stalno stavljaju u fokus u postpartumu, a mnoge žene imaju ozbiljnih zdravstvenih tegoba zbog trudnoće i poroda o čemu pak se premalo podiže svijest.” 

Unatoč tome, u središtu pozornosti su tjelesne promjene žena nakon poroda te se pritom zanemaruju manje vidljive teškoće u, primjerice, vidu mentalnog zdravlja. Druga članica se osvrnula na to da tijelo mnogih žena nakon poroda više neće biti isto: “Vraćanje na staro” nema vraćanja, nikada i nigdje! A strije – pa šta! Fokus treba biti na mentalnom zdravlju i podršci koje nema nigdje, dok teretana pak ima.”


Pročitajte više: Oporavak nakon poroda i Baby blues: Zašto se osjećam tužno nakon poroda


Pritisak vraćanja na prijašnju težinu

Za žene koje ne prati budno oko javnosti rjeđi je pritisak za brzim gubitkom kilograma nakon poroda. “Ne pritiska nije bilo, ni doma ni inače. Valjda je razlog tome bilo okruženje ali i činjenica da smo imali problema prvih 6 mjeseci pa se nikome pametnom i obzirom takve gluposti nisu prelazile preko usta. Ako je i netko nešto mislio nije verbalizirao. Osim toga nisam javna osoba i zarađujem glavom a suprug zna bolje. Nije problem samo u starijima i težini već u svim očekivanjima koja se nameću ženama nakon poroda. I od mene se svašta očekivalo a pomoći niotkuda tako da sam im svima pokazala srednji prst a suprug i ja smo imali svoju mantru: ništa ne moramo osim skrbiti za svoje dijete najbolje što možemo. Ostali neka kose travu u svom vrtu”, rekla je članica Women in Adria.

S druge strane, za slavne žene za koje se špekulira da su trudne ako se i malo udebljaju ili moraju biti u top formi za svoj posao, očekivanja su različita. Pritisak za vraćanjem na prijašnju težinu brzo nakon poroda vidljiv je u medijima. Posebice ako je riječ o sektorima poput modne industrije koje veliku pažnju pridaju upravo izgledu.


Pročitajte više: Kako nakon poroda zdravo smršaviti i vratiti ravan trbuh?


Ravan trbuh slavnih žena nakon poroda

Osim tima ljudi koji im pomažu poput nutricionista, kuhara, osobnih trenera, dadilja i slično, slavni podliježu i tretmanima koji im omogućuju da brzo vrate ravni trbuh. Plastične operacije nakon poroda uključuju kirurško zatezanje trbuha poznat kao tummy tuck kojim se uklanja višak kože nakon velikih tjelesnih promjena poput gubitka kilograma. Mummy makeover često podrazumijeva i operaciju prsa koja uključuje podizanje i vraćanje prvobitnog oblika.

Slavni modeli tijekom trudnoće također prate strogi režim vježbe i dijete. Pritom paze da ne prijeđu određeni limit kilaže kako bi se brzo mogli vratiti na posao nakon poroda. Žene koje su i prije bile jako mršave mogu se brže vratiti na prijašnju kilažu.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -