Istraživanje srušilo mit o emotivnosti i pokazalo da su na poslu muškarci emotivniji od žena

Mit o tome da su žene emotivnije od muškaraca nije zaobišao niti poslovni svijet. Iako se čini da je ženama mnogo lakše iskazati svoje emocije, često ispada da muškarce neke situacije mogu jače pogoditi, iako to vješto kriju. Ova tvrdnja da su muškarci emotivniji od žena odnedavno je potpomognuta i istraživanjem koje je jednom zauvijek srušilo mit o pretjeranoj ženskoj emotivnosti.

Povezano:

Kada su suočeni s neuspjesima, muškarci su emotivniji od žena u trostruko većoj mjeri

Ispada da su ipak muškarci emotivniji od žena, barem što se tiče radnog mjesta. Istraživanje koje je proveo portal Totaljobs obuhvatilo je 2,000 britanskih radnika i 250 osoba na menadžerskim pozicijama. Rezultati su pokazali da kod muškaraca postoje dvostruko veće šanse za pretjerano emotivnim doživljavanjem kritika ili činjenice da njihove ideje nisu bile prihvaćene. Kada su u pitanju ‘neuspjesi’ poput premašivanja budžeta, kašnjenja s nekim rokom ili otkazivanja projekta, postoje čak 3 puta veće šanse da će ih muškarci shvatiti osobnije i emotivnije od njihovih ženskih kolegica.

Istraživanje također pokazuje razliku između načina na koje muškarci i žene pokazuju ove emocije. Dvostruko je veća šansa da je vaš kolega koji viče na poslu muškarac nego žena, dok je isto tako dvostruko veća šansa da ćete morati tješiti kolegicu koja plače umjesto kolegu. Na primjer, 41% žena se izjasnilo da su barem jednom zaplakale na radnom mjestu, u usporedbi s 20% muškaraca. Osim što je veća vjerojatnost da će početi vikati, mnogo je veća vjerojatnost da će zbog povrijeđenih emocija muškarac dati otkaz nego žena.

Možda ne mogu sakriti suze, ali su svejedno manje emotivne

“Muškarci i žene naučeni su da drugačije pokazuju emocije, pogotovo na poslu. Veća je vjerojatnost da će se muškarcima javiti emocije vezane uz moć, poput ljutnje ili ponosa”, objasnila je profesorica vodstva i korporativne edukacije na Sveučilištu Anglia Ruskin. Također dodaje da su emocije i moć usko povezane te da ljudi koji smatraju da njihove ideje nisu dovoljno prihvaćene također osjećaju da imaju niži društveni status. “Slično tome, tuga je povezana s nedostatkom moći u društvenom okruženju poput radnog mjesta”, pojašnjava Angila.

Unatoč tome da radnici jako često doživljavaju razne emocije na radnom mjestu, čak 59% njih reklo je da ne osjećaju kako ih tamo mogu i izraziti, a 30% skriva negativne emocije ispod sretnog izraza lica. Ovo je povezano s takozvanom profesionalnom kulturom radnog mjesta, s obzirom na to 30% menadžera smatra pokazivanje emocija znakom slabosti. Više od pola menadžera pokazivanje emocija na radnom mjestu čak smatra potpuno neprimjerenim.

Najveći razlog negativnim emocijama na radnom mjestu su druge kolege. Čak jedna trećina emocionalnih odgovora potaknuta je ponašanjem kolega, za razliku od samo 20% negativnih emocija za koje su zaslužni radni zadaci. Iznenađujući su i podaci da svaki deseti zaposlenik osjeća neku vrstu emocionalnog nasilja na radnom mjestu, a svaki šesti smatra da ima “uredskog neprijatelja”.

Povezano: Kako preživjeti rad sa groznim kolegama?

Rezultati ovog istraživanja dosta su poražavajući, posebno kada uzmemo u obzir da emocije služe osnovnoj komunikaciji potreba. Ovo pokazuje da se kultura radnog mjesta, posebice vrijednosti koje iskazuju menadžeri, moraju promijeniti kako bi poslovni svijet postao ugodniji i inkluzivniji za radnike oba spola.

Foto: Unsplash, Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -