Marija Fresl posvećuje se vlastitoj modnoj marki Tara fashion

Poslovna priča Marije Fresl započela je prije više od 20 godina, odmah po završetku školovanja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer konstrukcija odjeće. Ubrzo po stjecanju diplome otvara vlastitu tvrtku i počinje šivati. Posao se počinje razvijati dobivanjem velikih poslova za svjetske modne divove poput Benettona.

Marijin rad nije mogao proći nezapaženo te pored poslova s Benettonom, surađuje na izradi kolekcija kako za hrvatske tako i brojne strane dizajnere te modne kuće, i šiva serije po narudžbama. Sljedeći logičan korak bio je stvaranje vlastitog branda za koji se odlučila upravo nakon stvaranja uvida u nedostatak kvalitetne konfekcije za svakodnevnu uporabu, jer dizajn često puta nudi rješenja koja nisu nosiva u svakodnevnom životu.

Suradnja s Viktorom Dragom

“Na vlastitoj liniji Tara fashion počeli smo raditi 2010. godine, no to je na neki način bilo istraživanje i potraga za vlastitim potpisom. Intenzivniji rad na samom brandu započinje 2015. godine, dok smo ove godine započeli ambicioznije raditi na uvođenju marketinškog dijela poslovanja te izgradnji novog imidža, što nam je cilj za tekuću godinu”, rekla nam je Marija Fresl.

Problemi s kojima se susreće u svakodnevnom radu od samih početaka su, naravno, tipični hrvatski.

“Od neadekvatnih prodajnih mjesta, koja nažalost nemaju jasnu viziju publike kojoj se obraćaju, a kreiranje vlastite prodajne mreže u ovim je trenucima poslovanja u Hrvatskoj prevelik teret za tvrtku poput naše”, dodaje M. Fresl.

Brand Tara fashion iza sebe skriva sjajan tim žena, koje sudjeluju u njegovom stvaranju. Osim Marije tu su krojačice, voditeljice proizvodnje, prodaje, marketinga… Svakako da je bilo lakše odlučiti se za vlastitu liniju nakon 20-godišnjeg iskustva u modnoj i tekstilnoj industriji.

“Stalno nadograđujemo posao nečim novim, inovativnim. Tako smo ove godine započeli suradnju s Viktorom Dragom, jednim od, recimo to, utemeljitelja domaće mode, a rezultate te suradnje uskoro ćemo prikazati javnosti”, otkriva nam Marija.

Ljepota različitosti – svatko njeguje svoj stil i nosi ga na svoj način

Žene koje nose njihove kreacija, a koje od milja nazivaju TARA fashionistice, su žene svih profila. Od prvog dana, poslovno promišljanje je bilo da se nikako ne smije distancirati ni od koga.

“Ako to pretočimo u riječi, riječ je o djevojkama u dvadesetima, mladim ženama u tridesetima i četrdesetima, no i damama u pedesetima i šezdesetima. Baš zbog raznolikosti karaktera žena, jako je zanimljivo vidjeti kako jedan model naše haljine odlično stoji i na djevojci od 30, ali i na gospođi od 60 godina. To je ljepota različitosti i pričanja svoje priče, gdje svatko njeguje svoj stil i svoje iskustvo nosi na svoj način.”

Marija_Fresl

Njihov stil je nenametljiv, klasičan, jer samo takav može trajati i nekoliko sezona. Vjeruju u kvalitetu izrade, dobar materijal i modele koji će izdržati više od jedne sezone, kako dizajnom, tako i kvalitetom. To je jedini način da tvrtka konkurira vrlo dostupnoj i po kvaliteti sumnjivoj robi, koja danas, nažalost dominira hrvatskim tržištem.

Tara moda je prije svega velika proizvodnja, koja bez problema šiva za potrebe brojnih domaćih i stranih brandova. Odjel dizajna je nešto u što ulažu sredstva i energiju u posljednjih nekoliko mjeseci, dok se prodaja na neki način razvila preporukom njihovih suradnika čiji broj raste iz dana u dan.

“Svako malo nam se javi neko novo prodajno mjesto koje želi u svoju ponudu uvrstiti i naše modele. Trenutno imamo prodaju u 14 gradova u Hrvatskoj, ali ta brojka bi do kraja godine trebala narasti na oko 20 prodajnih mjesta.”

Kada se spominje tekstilna industrija, dojam javnosti je kako se glavnina poslova preselila na Daleki istok. No, ne postoji pravilo. Proizvodnja na Dalekom istoku pogodna je za brandove koji teže niskoj cijeni proizvodnje, a tako i kvaliteti odjevnih komada. Poslovna filozofija Tara mode ide u drugom smjeru.

Budućnost se već dešava

“Mi se bavimo takozvanom “slow fashion” modom. Svaki naš komad ima vrijeme i mjesto nastanka, te ime osobe koja ga je izradila svojim rukama. To je na neki način postao i trend u odijevanju. Svijest o modi kao jednom od najvećih zagađivača prirode sve je razvijenija. Masovna proizvodnja i jeftine sirovine su uzrok tome. Tara fashion se želi svrstati među one proizvođače koji dugoročno brinu za zdravlje okoline i krajnjeg konzumenta. Samim time, kao proizvođač imamo sve veći broj upita upravo malih i srednjih brandova, kojima je kontrola kvalitete i izrade te načina odnosa proizvodnje prema okolišu imperativ”, objašnjava nam Marija Fresl.

Osim kreiranja novih kolekcija te njihove prezentacije domaćoj javnosti, Tara fashion u dogledno se vrijeme planira predstaviti i stranim tržištima. Krajem prošle godine učinjen je prvi korak te je započeta suradnja s dvije poznate strane web trgovine, a u planu je i prezentacija na inozemnim sajamskim platformama.

Marija_Fresl

“Budućnost se već dešava, svakog dana, svakom novom akcijom, koja često nije pod povećalom javnosti, ali nas puni novom energijom i motivira. U tijeku je naša promotivno-prodajna turneja kroz Hrvatske gradove, kojom želimo približiti naš brand i proizvod ženama koje nisu u mogućnosti putovati do gradova u kojima se nalaze naša prodajna mjesta. Također nas uskoro očekuje nastup na Toyota Fashion Week Zagreb, što je u neku ruku prvi javni istup branda na ovakav način. Budućnost je puna planova!”, s oduševljenjem zaključuje Marija Fresl.

Foto: Marija Fresl

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -