Nakon što se smanjio postotak žena, u Microsoftu će nagrađivati managere bonusima za jačanje raznolikosti

Ženska radna snaga u Microsoftu se smanjila već drugu godinu zaredom i to na  25.8 %. Prošle je godine taj postotak iznosio 26,8 % dok je prije dvije godine bilo 29 % žena.

Samo četvrtina zaposlenika su žene

Kako piše Fortune, razlog tog silaznog trenda je prodaja Nokie, što je utjecalo na manju zastupljenost žena zaposlenih u ovom tech gigantu. No, čini se da ipak imaju plan kako da to promijene.

Iako u malom postotku, udio žena povećao se za 0,4 posto u proizvodnji,  a uz to porastao je i postotak zapošljavanja rasnih i etničkih manjina, premda se i u tu govori o skromnom pomaku. Zapošljavanje Afroamerikanaca je poraslo za 0,2 %, a Latinoamerikanca za 0,1 %.

Što se tiče novozaposlenih u ovoj godini 27,7 % je žena i to 21,7 % na tehničkim pozicijama, piše Bloomberg.

Gwen Houston, generalna direktorica Globalne raznolikosti i inkluzivnosti u Microsoftu rekla je kako će poticati veći udio žena na tehničkim i vodećim pozicijama uz pomoć novog programa koji uvodi tvrtka Redmond iz Washingtona.

Uz to, nagrađivanje bonusima preuzeli bi po principu britanske vlade koja je pokrenula povelju koja među ostalim inicijativama potiče financijske tvrtke da teže rodnoj ravnopravnosti, i zbog toga nagrađuje timove, kako bi spriječili mušku dominaciju u financijskom sektoru.

Houston je tome dodala  i pokretanje web stranice kako bi se privukli raznoliki talenti te inicijativu “Inclusive Design” za razvoj proizvoda i tehnologije za publiku na temelju njihovih mogućnosti.

Glavni izvršni direktor Satya Nadella smatra kako će im pomoći ako se raznolikost uključi i na mjesečne sastanke zaposlenih.

Kako bi se poboljšalo zapošljavanje žena i manjina, tvrtka je zaposlila dodatne osobe u ljudskim iskustvima, a u nekoliko američkih gradova rade i fokus grupe kako bi dobili veći uvid u ono što motivira slabije zastupljene skupine da se odluče na karijeru i IT sektoru.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...