Eksplozija u Kabulu: Ponovno napadnute djevojčice

U razornim eksplozijama ispred škole u Kabulu, u subotu je ubijeno najmanje 68 ljudi, a ranjeno je njih preko 165, javlja Women’s agenda. Napad u Kabulu odnio je velik broj žrtava, najviše djevojčica, koje su pohađale školu Syed Al-Shanda, u zapadnom dijelu Kabula u Afganistan, u Dash-e-Barchiju, koji je poznat kao okrug naseljen etničkim Hazarima.

Nitko ne preuzima odgovornost

Većina Hazara šijitski su muslimani, a pripadnici napadnute skupine često su izloženi napadima zbog svoje vjeroispovijesti. I dok predsjednik Ashraf Ghani javno proziva talibanske pobunjenike, premda spomenuti negiraju umiješanost, pa čak i osuđuju ubojstva, zasad nitko ne priznaje odgovornost za napad.

Zamjenik glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova, Hamid Roshan, rekao je za medije kako je istraga o eksploziji već započela, ali i kako je vidio “mnoga krvava tijela u prašini i dimu, dok su neki od ranjenih vrištali od bolova”.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Dastagir Nazari izjavio je kako se bijesna gomila skupila na mjestu eksplozije prije dolaska hitnih službi, a u izjavi direktno napada Talibane. “Ova divljačka skupina nema moć suprotstaviti se sa sigurnosnim snagama na bojnom polju pa umjesto toga ciljaju barbarstvom javne objekte i škole za djevojčice.”


Pročitajte više: Akcija koja osvještava javnost o kršenju ženskih prava


Napad na budućnost Afganistana

Američki diplomat, Ross Wilson, osudio je napad u Kabulu te se oglasio na društvenim mrežama, napisavši da je “ovaj neoprostivi napad na djecu, napad na budućnost Afganistana”. Izaslanstvo Europske unije u državi, eksplozije naziva terorizmom. “Ciljajući prvenstveno učenice u školi za djevojčice, čini ovaj napad prijetnjom za afganistansku budućnost.”

Najnoviji napad u Kabulu samo je odraz poražavajuće stvarnosti statusa žena u zemlji koja drži 170. mjesto od 189 zemalja, na UN-ovom indeksu ravnopravnosti spolova. Žene i djevojke svakodnevno doživljavaju prijetnju fizički i psihički, bilo da je u pitanju seksualno nasilje, prisilni brakovi ili ograničen pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti pa čak i – hrani.

Napadi ne prestaju

Ovo nije, spomenimo, prvi put da je Dasht-e-Barchi na meti sunitskih islamističkih militanata. Tako su u svibnju prošle godine trojica naoružanih napala rodilište, ostavivši iza sebe 25 mrtvih, uključujući 16 majki novorođenih beba. Bolnicu su podržali ‘Liječnici bez granica’, ali kasnije su se povukli iz projekta.

Prema Misiji pomoći Ujedinjenih naroda u Afganistanu (UNAMA), u 2019. godini dogodilo se 10 incidenata koji su rezultirali s 485 civilnih žrtava, uključujući 117 ubijenih i 368 ozlijeđenih. U 2018. godini skupina je identificirala 19 incidenata s 747 civilnih žrtava, 233 ubijenih i 524 ozlijeđenih.


Pročitajte više: Inspirirajte se porukama Malale Yousafzai – najmlađe dobitnice Nobelove nagrade za mir


Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

humanitarni buvljak

Kamo za vikend – pizza, fotografija ili humanitarni buvljak?

Nakon napornog radnog tjedna, svi želimo dobro iskoristiti vikend. Zato smo uz vas s nekoliko sjajnih ideja prikladnih za cijele obitelji,...
- Advertisment -