Je li ikad u redu naprasno dati otkaz?

Ustajte od radnog stola, kupite svoje stvari i svima odlučno vičete ‘Odlazim odavde i nikad se više ne vraćam!, scena je ova o kojoj ste sigurno jednom maštali kad je posao postao nepodnošljiv. Uz sve to biste vjerojatno rekli ono što ste prešutjeli kolegama i nadređenima, no izvanredni otkaz je obično samo maštarija. Ili ipak nije?

Sigurno s vremena na vrijeme znate razmišljati o otkazu, obično se takve maštarije pojavljuju kad vas pritišću rokovi i nadređeni. Bezazlene su to maštarije većinu vremena i dođu nam kao ispušni ventil za naše mentalno zdravlje.

Međutim, one nam nerijetko govore o našem nezadovoljstvo, a iako imamo ovakve fantazije u većini slučajeva ćemo mirno spomenuti nezadovoljstvo ili započeti traženje novog posla. Ipak, postoji nekolicina ljudi koji su izvanredni otkaz dali vrlo bijesno, prenosi Career Contessa.


Pročitajte više: Kako objasniti otkaz na prijašnjem poslu?


Što znači naprasno dati otkaz?

Naprasno dati otkaz znači otići prije nego što se određena situacija riješila ili završila, i to u žaru bijesa. Obično to znači da se ćete otići u vrlo lošim odnosima jer nadređeni neće imati vremena za pronalazak nove osobe niti završiti projekte koje ste započeli. To nije situacija u kojoj se želite naći.

4 razloga zašto ne trebate naprasno napustiti posao

Spalit ćete mostove

Iako je očit, najveći razlog zbog kojeg ne želite naprasno napustiti svoj posao je taj što ćete s tom tvrtkom spaliti mostove. Ako naprasno date otkaz, vjerojatno nećete dobiti pozitivnu preporuku ni od koga u svom timu, a kamoli od šefa, jer ste ima stvorili neugodnosti tako što ste loše reagirali na situaciju i neočekivano ostavili svoju poziciju neispunjenom.

Može se činiti kao da je spaljivanje mostova dobra opcija u trenutku, ali ako vaš šef u budućnosti promijeni tvrtku i vidi vaše ime u potencijalnom životopisu, izgubit ćete priliku za posao prije nego što ste ju dobili.


Pročitajte više: Kako nastaviti dalje nakon otkaza?


Gubitak plaće

Još jedan razlog da ne date izvanredni otkaz jest činjenica da ćete izgubiti dio plaće. Nitko nikad ne planira izvanredni otkaz – na to ih često tjeraju toksična situacija ili okolnosti, no trebate biti svjesni da ćete izgubiti izvor prihoda.

Poteškoće u dobivanju nove pozicije

Jednom kad se prašina slegne, stvarnost je da još uvijek trebate posao. U intervjuima s drugim tvrtkama ili regruterima uvijek postoji neizbježno: “Zašto ste napustili prijašnju poziciju?” Čak i ako uspijete ovo zavrtjeti pozitivno, velika je vjerojatnost da će vaš novi poslodavac htjeti provesti referentnu provjeru.

Apsolutno je u redu da na taj popis ne uvrstite svog prethodnog poslodavca, ali izgleda sumnjivo kad napustite tvrtku i taj poslodavac nije na popisu preporuka. Ako se krećete u istoj branši, vaš novi poslodavac može otkriti da ste naprasno dali otkaz iz drugih izvora, što bi se moglo loše odraziti na vas u usporedbi s ostalim kandidatima koji se natječu za isto radno mjesto.

U konačnici, poslodavci također ne žele zaposliti nekoga tko bi mogao pobjesniti i napustiti posao, jer bi ih to dovelo u težak položaj.

Pripremite se za stjecanje lošeg ugleda

U većini situacija suradnici ne znaju okolnosti zbog kojih ste napustili posao, a to će se odraziti na vaš ugled.

Kao takvi, vjerojatno će smatrati vaše postupke neprofesionalnima, a kako će vaši bivši kolege napredovati, i to u istoj industriji, ovo bi vam se moglo obiti o glavu.


Pročitajte više: Kako potencijalnom poslodavcu objasniti otkaz na prethodnom poslu?


Kad je uredu naprasno otići?

Postoje neke situacije u kojima je sasvim uredu odmah napustiti radno mjesto.Na primjer:

  • Zlostavljanje ili uznemiravanje
  • Pogrešno ponašanje
  • Evidentno nepoštovanje
  • Rasizam
  • Obiteljska kriza koja se ne poštuje
  • Ilegalna aktivnost

Kad budete spremni potražiti novi posao, budite iskreni u vezi s poteškoćama koje su dovele do prekida radnog odnosa, posebno s obzirom na to da su bile ekstremne. Dobar poslodavac u tim slučajevima vam to ne bi trebao zamjeriti.

Osim ako se radi o ekstremnim situacijama, trebate znati da ovakav otkaz nije poželjan i najviše će štete napraviti vama.

Što o tome misle naše poduzetnice?

Kako bismo ustanovili način na koji o ovoj temi razmišljaju poduzetnice i zaposlenice unutar naših granica, za mišljenje smo pitali naše članice. Odgovori su išli u oba smjera, a dobili smo i neke dobre argumente.

“Nikada nisam dala naprasni otkaz niti smatram da je to etično. Možda se može desiti neki stvarno teški, nepredvidljivi privatni razlog zbog kojeg si primoran na to (npr. teška bolest), ali ne vidim niti jedan opravdani poslovni razlog koji bi mi bio u redu.”

“Dala sam otkaz jednom naprasno jer se očekivalo da potpišem nešto, a da ništa ne pitam.”

“Naše mentalno zdravlje je važnije od “work ethics” tako da podržavam ako je to slučaj i napravila bih to i sama u takvom slučaju, iako do sada nisam imala potrebu.”

Neke su članice naprasno davanje otkaza komentirale sa strane poslodavca i ovdje se otvorila nova zanimljiva tema. Složile su se u mišljenju da bi davanje otkaza zaposlenicima trebalo biti jednostavnije.

“Ja bih osobno liberalizirala otkazivanje u potpunosti – ne bi bilo nezaposlenih, garant. U svakom slučaju, jako je teško reagirati promptno kada je postupak pred otkazivanjem jasno predveden zakonom, pa onda ako imaš radničko vijeće/sindikalnog povjerenika, eto ti 5 do 8 dana “radosti”!”

“Nisam nikada tražila od kandidata da naprasno prekinu posao jer to je nepoštivanje i kandidata i njegovog trenutnog poslodavca. Ponekad se otkazni rok skratio na zahtjev trenutnog poslodavca, ali to je bila isključivo njegova odluka.”

“Da, i mislim da otkazivanje definitivno treba biti puno jednostavnije. Poštujem radnička pravo no često mi se čini da su ona puno veća od prava poslodavca.”

Foto: Unsplash/Julien L

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -