Kako uz pomoć medijacije riješiti nasilje među mladima?

Sukobi su u svakodnevici, u poslovnom, ali i privatnom životu, neizbježni. Oni su često prisutni i među djecom, u vrtićima i školama, jer mnoga od njih nikad nisu naučila svoj sukob riješiti na miran i nenasilan način, pa čak nisu imala ni priliku naučiti. Nažalost, u medijima danas imamo mnogo vijesti o tome kako raste nasilje među mladima, kako ono u virtualnom svijetu, tako još uvijek i u osobnom kontaktu. Znati pravilno reagirati i naći kompromisno rješenje osnovne su pretpostavke stvaranja kvalitetnih privatnih i, kasnije, poslovnih odnosa, stoga je tvrtka Pripreme iuridica osmislila radionice kroz koje djeca stječu neophodne kompetencije.

Povezano:

Kako riješiti nasilje među mladima?

Radi se o radionicama medijacije, a ukratko, ako se još niste susreli s pojmom medijacije, riječ je o postupku u kojem stranke u sigurnom ozračju i uz pomoć treće nepristrane osobe – izmiritelja, imaju priliku riješiti spor na vlastiti način i uspostaviti konfliktom prekinutu komunikaciju. U II. osnovnoj školi Varaždin nedavno smo održali takvu radionicu za osme razrede, kroz koju su djeca u simulaciji suđenja naučila kako nenasilno riješiti sukobe u razredu i školi.

Prvi korak uspješne medijacije, pa tako i u radionici vršnjačke medijacije, je međusobno upoznavanje sudionika/polaznika. Čak i ako se isti već poznaju, radi se o novom upoznavanju i povezivanju. Potom slijedi razgovor oko razloga sukoba i toga što uopće sukob predstavlja, a zatim se obrađuje još cijeli niz elementa. Sam tijek je popraćen igrama i raznim aktivnostima u kojima sudjeluju svi polaznici. Istraživanja su pokazala da, što se djeca više igraju, postaju bolja u društvenim vještinama i uključivanju u međusobne odnose te se bolje nose s problemima. Igrom se sposobnost nošenja sa stresom neprestano poboljšava i naposljetku se mogu nositi sa sve težim i složenijim situacijama. Otpornost se ne postiže izbjegavanjem stresa nego učenjem kako ga svladati.

Učenici kroz različite situacije shvaćaju razloge sukoba

U drugom dijelu radionice obrađuje se izmišljeni sudski predmet uz sudjelovanje polaznika, bilo u svojstvu suca, odvjetnika, svjedoka ili treće osobe, te se na jednostavan i razumljiv način simulira sudski postupak. U svakom slučaju uzima se u obzir dob polaznika tako da se simulira predmet na djeci zanimljiv i shvatljiv način. Primjerice, priča o Ivici i Marici te strašnom vuku koji je došao pred šumsko vijeće prilikom koje se izmijenjuju učenici na pozicije i vuka i djece i vijeća te pokušavaju shvatiti razloge koji su doveli do određene situacije

Nastavno se simulira način rješavanja konflikta između učenika uz posredovanje „ravnatelja“, na način da su neki učenici u ulozi učenika, neki profesora, neki roditelja, a neki ravnatelja. Na taj način im se daje mogućnost da pokušaju shvatiti poziciju ravnatelja, odnosno razrednika pri rješavanja konflikta između učenika, a kako bi u budućnosti pokušali sagledati situaciju sa svih kuteva.

nasilje među mladima

Nema podizanja tona ili upotrebe sile

Treći dio podrazumijeva medijaciju u istom predmetu, odnosno problemu iz simulacije suđenja/šumskog vijeća/školskog odbora. Prikazuje se kako se razgovorom uz pomoć treće/trećih osoba može riješiti nastala situacija i dolazi se do zaključka da se svaki problem može riješiti mirnim putem, bez da se primjenjuje „sila“ u bilo kojem obliku. Djeca medijatori sa sigurnošću znaju da će u takvom okruženju, prilikom sukoba i razlike u mišljenju, biti saslušani, uvaženi i da će svaki podignuti ton ili upotreba sile biti kontraproduktivni.

Kako bi odnosi među djecom bili bolji, važno je i da se svako pojedino dijete osjeća dobro i vrijedno. To se postiže usmjeravanjem djetetove pozornosti sa pohvale na zadatak, što mu dodatno pomaže da se fokusira na rad i izgradi osjećaj da je kadro usavršiti neku vještinu. Naglasak na trudu, a ne na urođenoj sposobnosti dugoročno gledajući djetetu nosi više samopouzdanja. Također, jedna od vještina koja se razvija ovakvim radionicama je empatija, ključni čimbenik liderske, menadžerske i poslovne uspješnosti. Viša razina empatije smanjuje vršnjačko nasilje te uvelike poboljšava međuljudske odnose.

Djeca moraju znati da su uvažena i bitna

Ono što iz iskustva ovakvog rada s djecom još mogu preporučiti jest uvođenje pravilnika ponašanja početkom školske godine, u suradnji sa samim učenicima, koji će predložiti barem jedno pravilo kojeg se svi moraju pridržavati, kao i sankciju za nepridržavanje istog – djeca moraju znati da su uvažena i bitna, da njihovo mišljenje jest važno i tada se više angažiraju i imaju osjećaj odgovornosti i prihvaćanja. Promicanje demokracije u ovom se slučaju odvija kroz razgovor što znači dobar razred i kojih se vrijednosti treba pridržavati kako bi u njemu bilo sklada. Naravno, u temelju svega ostaje iskren i autentičan razgovor, odnosno svijest djece da se uvijek imaju kome obratiti, pa tako prepreke postaju lakše, a osjećaji straha, nemoći ili frustracije, koji često dovode do sukoba, blijede.

Autorica: Odvjetnica Kristina Bajsić Bogović

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

eko poljoprivreda

Eko poljoprivreda je novi smjer Nestlea, do 2025. koristit će proizvode...

Nestlé je povodom obilježavanja desete godišnjice od pokretanja NESCAFÉ plana najavio nove globalne obaveze koje se vežu uz brand kave NESCAFÉ,...
- Advertisment -