Nedostatak radne snage: Hrvatske tvrtke žele zaposliti 50 tisuća stranaca

Nedostatak radne snage sve je veći problem hrvatskog turizma, ugostiteljstva, metalske industrije i građevinskog sektora. Mnoge tvrtke zato radnike sve više traže među strancima, posebno iz Azije. Više od 7.000 tvrtki zatražilo je u prva četiri mjeseca mišljenje Zavoda za zapošljavanje da im se dopusti zapošljavanje gotovo 50 tisuća stranaca u tristo različitih zanimanja.

Nedostatak radnika u deficitarnim zanimanjima

Mišljenje je jedna od procedura predviđena propisom o zapošljavanju stranaca, te se ono pribavlja za one radnike kojih nema dovoljno u Hrvatskoj, a kojih, pak, zanimanja ima ili nema dovoljno utvrđuje se prethodnim testom tržišta rada, piše Glas Istre.

Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tvrtke u Hrvatskoj su najviše u potrazi za kuharima, pomoćnim kuharima, konobarima, čistačima i čistačicama, sobaricama, dok su u graditeljstvu najtraženijji fasaderi, zidari i keramičari, a metalska industrija vapi za zavarivačima i bravarima.  

 „Postoji veliki nedostatak već par godina, prošlo ljeto je bilo vrlo teško naći radnu snagu i išlo se na sva tržišta, posebno Tajland, a i neizbježno susjedne države: Srbija, BiH, Makedonija. Prošlo ljeto je sezona bila odlična, a bila bi još bolja da nije bio problem manjka zaposlenih jer se iz tog razloga nije otvarao značajan broj objekata. Ove godine će biti još gore i još teže, unatoč tome što ovo više nije iznenađenje i počeli su se većinom pripremati na vrijeme, ali bit će ipak manjka radnika“ govori iskusna menadžerica Katarina Boban Filipančić.


Pročitajte više: Što raditi preko ljeta? Ovi su sezonski poslovi najtraženiji


Niske plaće u Hrvatskoj

Stranci koje angažiraju domaće tvrtke sve češće dolaze iz izrazito siromašnih azijskih država.

lako je moguće da osim neto plaće na koju su stranci prijavljeni poslodavci isplaćuju dodatne dnevnice, neoporezive naknade, plaćaju smještaj i hranu, što sve zajedno povećava primanja stranaca i poskupljuje satnicu, sve je to premalo da bi se itko osjećao sigurno. Poslodavci na taj način ne mogu računati da će doći do potrebnog broja radnika, a ni radnici ne mogu pokriti golu egzistenciju, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.


Pročitajte više: Kako masovni turizam utječe na očuvanje znamenitosti


Hrvatske tvrtke se unazad nekoliko godina ne mogu osloniti na radnu snagu iz susjedne Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova jer im se otvorila mogućnost raditi u nekima od zemalja Europske unije gdje su im, kako kažu, plaće i uvjeti rada bolji.

„Užasno je teško pronaći radnu snagu iako se čini da svi traže posao i da je svima potreban. Imali smo više neugodnih situacija pred ovu sezonu kad se potencijalni radnici ili nisu pojavili na razgovoru ili su pristali raditi i već sutradan poslali poruku da ipak neće raditi. Na kraju se ipak pronađu kvalitetni ljudi i ispada da se sve događa s razlogom. Mislim da u Hrvatskoj fali radne etike i odgovornosti oko bilo kojeg posla“, navode iz Balatura Bed & Breakfast.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvinoja recepti

Kvinoja – recepti od predjela do deserta

Kvinoja je idealna namirnica za sve koji brzo ogladne, stalno nešto grickaju, kao i za one koji ne smiju konzumirati gluten,...
- Advertisment -