Nestle Adriatic- više od polovice zaposlenih na upravljačkim pozicijama su žene

U današnje se doba mnoge kompanije bore s posljedicama svjetske krize i za opstanak na tržištu a one najjače znaju koliko je važno ulagati u svoje zaposlenike. Jedna od takvih kompanija je i Nestle.

Nestle je najveća prehrambena kompanija na svijetu koja zapošljava više od 330.000 ljudi u 150 zemalja. Nestlé je također kompanija koja ulaže u svoje zaposlenike i može se pohvaliti visokim udjelom zaposlenih žena na svim pozicijama o čemu nam govori David Gaal, regionalni menadžer ljudskih potencijala u Nestle Adriatic.

Inicijativa ravnoteže spolova

Prije sedam godina Nestle je na globalnom nivou pokrenuo inicijativu “Gender Balance” (Ravnoteža spolova) kojom nastoji uvesti ravnotežu u podjednakom broju muškaraca i žena na svim pozicijama. Dodatno, prema UN-ovoj povelji Women’s Empowerment’s Principles  kompanija se obavezala da će do 2018. godine uravnotežiti broj žena i muškaraca na svim pozicijama.

Kako ističe David Gaal,  udio žena u upravi tvrtke Nestle globalno danas iznosi 23 %, dok je 33 % žena zaposleno na rukovodećim pozicijama. Kada je riječ o zaposlenicima u uredima, 60 % je muškaraca, a 40 % žena.  S ponosom možemo reći  da je u Nestle Adriaticu situacija mnogo bolja. Naime, Nestle Adriatic je u postotku žena u upravljačkom timu na prvom mjestu u Zoni Europa te taj postotak kod njih iznosi visokih 56%. U regiji Adriatic koja obuhvaća sedam tržišta (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo) Nestle ima 940 zaposlenika, od čega su 48 % žene, a njih 46 % je na rukovodećim pozicijama. U regiji Adriatic postignuta je ravnoteža, odnosno omjer muškaraca i žena je gotovo jednak. Važno je istaknuti kako je spolna uravnoteženost unutar kompanije sastavni dio svih procesa koje provodi odjel ljudskih potencijala – od procesa razvoja zaposlenika i identificiranja talenata do razvijanja vještina svih zaposlenika i slično.

Konkretno, inicijativa ,,Gender Balance” u kompaniji Nestle  uključuje programe mentorstva, mogućnost dvojne karijere, odnosno mogućnost zaposlenja partnera u slučaju preseljenja na drugo tržište, edukacije o spolnim predrasudama, fleksibilno radno okruženje i razne pogodnosti za roditelje. Ovdje je važno je istaknuti kako smisao spolne ravnoteže na voditeljskim pozicijama nije samo statistički pokazatelj pravednosti, već nešto puno više – broj žena i muškaraca je samo polazišna osnova za kreiranje pozicija na kojima će žene uistinu moći biti u punom smislu žene.

„Empatija i inkluzivni pristup rješavanju problema, za razliku od često kompetitivnog i agresivnijeg „muškog“ pristupa, temelji su novog vodstva kompanija koje žele postati ili ostati vodeće kompanije tijekom 21. stoljeća“ – ističe David Gaal.

Ravnoteža između privatnog i poslovnog života

Raznim inicijativama, poput radionica za roditelje, Nestle nastoji podržati zaposlenike u ostvarivanju ravnoteže između privatnog i poslovnog života. Stručni tim nutricionista iz odjela dječje hrane kompanije svakodnevno je na raspolaganju zaposlenicima za sve njihove upite.

„Neke od mjera podrške zaposlenicima u roditeljskoj ulozi jesu da im osiguravamo zamjensku hranu za dojenčad (ako majka ne može dojiti dijete ili nema mlijeka) te hranu za djecu, jednokratne uplate za novorođeno dijete, rad na pola radnog vremena za majke koje se vraćaju s porodiljnog dopusta te mogućnost rada od kuće. Iako do sada nismo imali situacije u kojima je otac koristio porodiljni dopust, svakako podržavamo i tu opciju“ – kaže Gaal.

nestle 1

Razvoj zaposlenika metodom identificiranja talenata

Identificiranje talenata (tzv. ,,talent pool”) je proces kroz koji se u Nestléu bave razvojem svakog zaposlenika. Ovaj se proces odnosi se na sve ljude u kompaniji i uključuje pomno planiranje karijere svakog zaposlenika. Tijekom godine voditelji odjela na temelju radnog učinka, interesa i vještina zaposlenika planiraju razvoj članova svog tima. To uključuje jasno definiran smjer karijere i razvojni plan. ,”Gender Balance”  je također dio ovog procesa i njime  je  predviđen podjednak broj muškaraca i žena koje u kompaniji pripremaju za preuzimanje kompleksnijih i odgovornijih pozicija.

Mentorstvo u Nestleu

Program mentorstva u Nestleu snažno je razvijen na globalnoj razini, što znači da je dijeljenje znanja važan dio organizacijske kulture. S početkom ove godine Nestle je u regiji Adriatic po prvi puta  pokrenuo lokalni program mentorstva koji uključuje zaposlenice i zaposlenike otvorene za dijeljenje znanja i razmjenjivanje iskustva te učenje jednih od drugih. Glavni cilj programa je razvojne prirode pa tako mentor i polaznik programa na strukturirani način rade na razvojnim ciljevima. Mentor tijekom programa savjetuje, usmjerava i dijeli vlastito iskustvo kako bi kolegi kojem prenosi znanje pomogao u postizanju poslovnih, ali i osobnih razvojnih ciljeva. Prilikom određivanja parova mentorstva, glavni kriterij je da su područja na kojima polaznik želi raditi ujedno i područja u kojima je mentor stručan. Mentor je obično osoba koja ima značajno više profesionalnog iskustva od osobe kojoj prenosi znanje te je spremna svoje iskustvo i znanje podijeliti s drugima.

Mogućnost međunarodnog iskustva

Kao dio razvoja zaposlenika, Nestle nudi mogućnost stjecanja međunarodnog iskustva na drugim tržištima te kao kompanija koja potiče stalni razvoj svojih zaposlenika potiču mogućnost stjecanja međunarodnog iskustva, jednako za muškarce kao i žene.

„Žene su jednako zainteresirane za navedeno iskustvo te do sada imamo brojne primjere i muškaraca i žena koji su u sklopu svog razvojnog puta dio karijere proveli ili još uvijek provode izvan Hrvatske, na drugim Nestle tržištima“ – zaključuje David Gaal.

Foto: Nestle Adriatic

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više