Kako je pet žena s Nezavisne liste Sare Lovrović pobijedilo HDZ na otoku Silbi

Na nedavnim izvanrednim lokalnim izborima na otoku Silbi u Zadarskoj županiji pet mladih žena uvjerljivo je pobijedilo HDZ. Okupljene pod imenom Nezavsina lista Sare Lovrović, pet prijateljica odlučilo je promijeniti stanje u maloj sredini u kojoj trenutno žive.

One su Sara Lovrović (34), ujedno i nositeljica liste, Alma Kruško (28), Paula Bolfan (22), Matilda Sindičić (33) i Iva Matulina (29). Sara je pojedom nad suparničkim HDZ-om postala nova predsjednica Mjesnog odbora, a uz nju su u Vijeće Mjesnog odbora ušle i Alma, Paula i Matilda. Iva nije uspjela, no to nipošto ne umanjuje vrijednost inicijative koju su sve zajedno pokrenule.

Sara Lovrović preselila iz Zagreba na Silbu i odlučila pokrenuti otok

Sara je tek nedavno preselila iz Zagreba na ovaj mali zadarski otok gdje radi kao šefica kuhinje u jednom ugostiteljskom objektu. Zajedno s ostalim mladim ženama osluškivala je puls otoka i odlučila promijeniti ono što nije smatrala najboljim, primjerice, činjenicu da je tijekom sezone na otoku zabranjena vožnja biciklima, što postoje tek dvije brodske linije dnevno, brojni zapušteni stambeni objekti te problem odvoza smeća.

Pet prijateljica mislilo je globalno, a počelo djelovati lokalno, što su prepoznali i mještani otoka i dali im svoje povjerenje.

“Ideja o osnivanju nezavisne liste rodila se jer želimo biti promjena koju želimo vidjeti u svijetu. Promjene su moguće, ali ne ako sjedimo skršenih ruku i ne činimo ništa. Djelovanje je nužno”, govori nam Sara.

Nezavisna_lista_Sare_Lovrović2

Iako su karakterno različite i posvećene različitim zanimanjima, od nutricionizma preko turizma do dizajna, svaka od tih razlika pridonosi radu njihove male ženske zajednice, a ono što im daje svakodnevnu motivaciju svakako je zajednički cilj.

„Bit će nam drago budemo li primjer drugim ženama.“

Kada su odlučile krenuti u političku borbu i poboljšanje života mještana Silbe, pred sobom su imale jasnu viziju pa ih pobjeda nije iznenadila.

“Svatko tko se natječe u bilo čemu očekuje i priželjkuje pobjedu, pa tako i mi. Postojala je ona mala sumnja i neizvjesnost jer smo bile svjesne da nam je protivnik velika stranka HDZ, no nada umire zadnja”, iskreno kaže Sara.

Pobjedom nad jednom od najjačih političkih stranki u Hrvatskoj, posebno zato jer listu čine isključivo žene, zaintrigirale su širu javnost, ali i ponovno pokrenule pitanje nužnih promjena na hrvatskoj političkoj sceni na kojoj se još uvijek ne poštuje zakonski propisana kvota od 40% žena u svakoj stranci. I to bez ikakvih posljedica. Zato se ove mlade žene nadaju da su možda pokrenule politički val uključivanja sve većeg broja žena u politiku, unatoč tome što su svoju borbu započele u mjestu koje ima svega 290 stanovnika.

“Iako su promjene koje mi planiramo potaknuti prvenstveno vezane za otok Silbu i njezine mještane, bit će nam vrlo drago ako smo drugima poslužili kao primjer pa bude još oformljenih sličnih ženskih skupina, što je doista nužno”, govori Sara.

Nezavisna_lista_Sare_Lovrović3

Međutim, kako ona ističe, dok svaka žena, sama u sebi, ne osvijesti svoju vrijednost i potencijal, teško da možemo očekivati toliko potrebne promjene i što veći broj političarki.

Već smo duboko zagazili u 21. stoljeće, no još je redovito vidljivo da živimo u patrijarhalnom društvu. Dakako, stanje je nešto bolje nego u drugim zemljama, ali i dalje je vidljiv seksizam, kako u medijima, tako i na radnom mjestu unatoč borbi brojnih žena. Sara nam otkriva kako vjeruje da je ključ uspjeha u beskompromisnom vjerovanju u sebe.

“Možda mi žene nemamo dovoljno samopouzdanja  pa se ne namećemo dovoljno, a upravo nam to treba. Mi smo, unatoč savjetima da bi bilo bolje da u svoje redove ubacimo barem jednog muškarca, odlučile ostati pri prvoj odluci da naša nezavisna lista bude oformljena samo od žena. Smatramo da smo potpuno jednake kao bilo koji muškarac i da nam činjenica što smo žene može samo pomoći, a ne odmoći.”

Djelovanje je jedini put prema uspjehu

Nezavisna lista Sare Lovrović svoj daljnji razvoj vidi kao konstantni napredak, a smatraju da će to uspjeti budu li ulagale u sebe.

“U životu je najbitnije ne zapostaviti sebe, posebno ako ste žena. Treba se njegovati na svim poljima, kako privatno, tako poslovno. Ulog u sve je najbolje što možemo učiniti jer će nam se to kad-tad vratiti”, kaže Sara.

Dok ona napominje da je zajedno sa svojim kolegicama uspješno pobijedila strah kako od medijske izloženosti, tako i od potencijalnog osuđivanja okoline, vjeruje da je upravo on jedna od najvećih prepreka mnogim ženama.

“Strah je jedna od najjačih emocija i u stanju je paralizirati čovjeka, ali s druge strane suočavanje s vlastitim najvećim strahovima je najbolja stvar koju čovjek može napraviti za sebe. Također je jako važno osluškivati svoju intuiciju koja ponekad zna što nam je činiti bolje nego mi sami. Ako želimo bolje sutra za sebe, trebamo što manje analizirati, vagati argumente za i protiv. Treba djelovati, a nakon toga će se većina stvari posložiti same od sebe”, završava Sara.

Fotografije: Mihaela Mikšić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Poštovana, na sve načine pokušavamo doči do Vase adrese ili bilo kakvog kontakta.
    Moj klijent ima poslovnu ponudu za otok Silbu, pa bi htio stupiti s Vama u kontakt, te Vam poslati materijal.
    Slali smo poštom ali do danas nismo dobili nikakav odgovor, možda nismo poslali na pravu adresu, jer za otok baš i nema.
    Molim Vas kako da dođemo u kontakt s Vama.
    S poštovanjem Danko Lozar

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više