Nova tehnika disanja za opuštanje tijela i uma

Većina ljudi je upoznata s tehnikom dubokog disanja koja nam pomaže u opuštanju te u uravnoteženju živčanog sustava, ali postoji nova tehnika disanja koja je učinkovitija pri opuštanju uma i vraćanju tijela u prirodno stanje. Riječ je o „snažnom disanju“.

Tehnika „snažnog disanja“

Pojam „snažno disanje“ izmislila je Jane McGonigal, viša istraživačica na Institutu za budućnost i dizajnerica video igrica, kako bi opisala tehniku disanja koja pomaže u opuštanju.

„Snažno disanje“ postiže se na način da izdahnete dva puta više nego što ste udahnuli. Ukoliko ste brojili do 4 prilikom udaha, kod izdaha trebate brojati do 8.

Za početak je najbolje krenuti s 2 udisaja i 4 izdisaja, a kad u tom postanete stvarno dobri, Jane preporuča 8 udaha i 16 izdaha.

Na taj se način u vašem tijelu simpatički sustav koji je zadužen za aktivnost i ubrzanja, odnosno„bijeg ili borba“ reakciju, prebacuje u parasimpatički. Parasimpatički dio živčanog sustava se još naziva „rest and digest“ (odmaraj i probavljaj) jer nam pomaže da budemo smireni.  Dakle, ukoliko želite neku ubrzanu aktivnost usporiti, sve što vam treba je tehnika „snažnog disanja“. Sami možemo odlučiti hoćemo li „bijeg ili borba“ reakciju pretvoriti u smireno stanje.

Parasimpatički živčani sustav, dakle, usporava živčani sustav te potiče opuštanje i odmor, pa nam tako može pomoći u zaustavljanju napada panike, smanjenju simptoma migrene, grčenju mišića ili grčevima u mišićima. Samo je potrebno tijelo prebaciti u smireno stanje.

Postoji jednostavan razlog zašto ovaj oblik disanja pomaže vašem tijelu da bude u stanju smirenosti i opuštanja, napominje Jane.  Jer kad ste u potpunosti mirni, odmarate i ne razmišljate o disanju, vaše tijelo prihvaća taj obrazac disanja. Znači zapravo na taj način zavaravate vaš mozak i tijelo da misle kako ste već mirni i da dišete na način kako dišete kad ste uistinu smireni.

Pokušajte se i vi opustiti uz novu tehniku disanja.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...