Objavljena lista 50 najutjecajnijih žena u hrvatskom ICT-u

Ovogodišnja konferencija ICT Gold Awards proširena je objavom liste 50 najutjecajnijih žena u hrvatskom ICT-u. Kao uvod u objavu popisa, profesorica Mirjana Pejić Bach sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu predstavila je rezultate istraživanja o prisutnosti i utjecaju žena u hrvatskoj IT industriji.

Osim što će poslužiti kao motivacija za daljnji uspješan rad 50 žena koje su ove godine priznate, ideja ove inicijative je i ta da se promijeni percepcija IT-a kao pretežno muške industrije. U konačnici, ove žene mogu biti uzor i poticaj mladim ženama koje možda tek razmišljaju bi li se i same uključile u IT industriju.

najutjecajnije_zene_ICT_Hrvatske_1

„Nadamo se da ćemo promijeniti fokus javnosti prema uspješnim ženama u informatici, kako bi one postale vidljivije. Želim svojim studenticama na informatičkom smjeru na ekonomskom fakultetu pokazati ove žene, koje su uspješne u raznim aspektima IT-a i reći da to i one mogu postati.“, rekla je Pejić Bach.

Ovogodišnji popis od 50 najutjecajnijih žena u IT-u sastavio je 18-člani žiri sačinjen od urednika i urednica, novinara i novinarki poznatih hrvatskih novina i časopisa te C-level menadžera poznatih kompanija.

Među najzanimljivijima u tom kontekstu svakako je tvrtka Poslovna inteligencija, koja osim što je primila nagradu za najbolju buisness intelligence implementaciju kod tvrtke Orbico, ima čak dvije žene na popisu top 50 najutjecajnihih IT žena u Hrvatskoj, a to su suosnivačice Anita Cvetić Orešćanin i Lidija Karaga. U Poslovnoj inteligenciji zaposleno je čak 54 posto žena, čime odskaču od prosjeka IT tvrtki i u Hrvatskoj i u svijetu.

„Ponosne sam na sve žene koje su nagrađene, ali i na sve one koje su bile u konkurenciji, jer to je bitno za industriju, zapozicioniranje žena, doprinosi većoj ravnopravnosti u industriji i kod nas i u regiji. A s obzirom na činjenicu da je u našoj tvrtki zaposleno 54 posto žena, ovo je nagrada koja se odnosi na svaku ženu zaposlenu u Poslovnoj inteligenciji.“ Rekle su Oreščanin i Karaga.

najutjecajnije_zene_ICT_Hrvatske_2

Profesorica Maja Matijašević sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu rekla je da se ove godine na njihov fakultet upisalo preko 20 posto djevojaka, što daje optimizam da će omjer žena i muškaraca u IT-u s vremenom zaista biti sve bolji.

Listu možete preuzeti na linku.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više