Osobni brend – može li se iz ničega napraviti nešto?

Poznajem čovjeka koji se bavi djelatnošću koja je prisutna na tržištu, ali još uvijek nedovoljno afirmirana da bi donosila zadovoljavajuće prihode, svima koje poznajem – osim njemu. On je angažiran idućih 10 mjeseci, nema ni dana slobodnog. A naplaćuje višestruko skuplje od konkurencije. Najzanimljivije od sveg – nikad se nije brendirao na klasični način, koji se danas podrazumijeva. Nikad se nije ni reklamirao, nikad nikome nije poslao nikakvu ponudu.

Postavila sam mu samo jedno pitanje: Kako? Rekao mi je da godinama uspješno posluje putem preporuka zadovoljnih klijenata, a tajna njegovog uspjeha je autentičnost i kvaliteta usluge. S druge pak strane, imamo i primjere profesionalno brendiranih biznisa koji nisu uspješni.

Povezano:

Ako se pitamo: “Kako?” odgovor bi bilo: Ne može se od ničega napraviti nešto. Dobar brend se gradi na kvaliteti, nema prečica do uspjeha.

Treba li vam osobno brendiranje?

Prije svega sjetite se onog “start with why”, kako nas uči Steve Jobs (inače sjajan primjer osobnog brendiranja). Postavite si pitanje zašto biste to htjeli. Osobno brendiranje danas je prilično popularno, ali ne znaju svi to iskoristiti ili ga pak koriste na krivi način. Procesom brendiranja neki proizvod, uslugu ili pojedinca činimo prepoznatljivim na temelju vizualnog identiteta, načina komunikacije te sadržaja koji se veže za taj brend.

Sama svrha brendiranja je učiniti neki proizvod ili uslugu prepoznatljivom te joj povećati vrijednost na tržištu.

Osobno brendiranje podrazumijeva to da učinite sebe prepoznatljivim zbog određenog cilja. Postavite si pitanje: Koji je moj cilj? Zašto želim krenuti u osobno brendiranje?

Možda zato što će mi prepoznatljivost donijeti nove mogućnosti, nove klijente ili zato što je to važan segment pri ostvarenju moje vizije. Možda jednostavno želim biti javna osoba, davati stručne komentare, biti redovito u medijima – zato što me to čini sretnim. To su sve smisleni razlozi, ali ako nijedan od njih nije vaš i ako ste htjeli osobno se brendirati samo zato što je to moderno i cool, onda razmislite još jednom.

Ako pak spoznate da imate svoj “why” i krenete u taj proces trebate znati da se to radi sustavno i da nema prečica u samom procesu.

Kako pristupiti osobnom brendiranju?

Ako za vas strateški nije bolje biti osoba iz sjene, ako ste utvrdili da se želite brendirati, potrebno je znati nekoliko stvari. Kada se radi personal branding, osim poznavanja nas samih i naših ciljeva potrebna nam je i analiza konkurencije i njihovih vrijednosti. Možete si nabrojati vaše glavne konkurente, a potom njihove snage i njihove slabosti. Koje su pozitivne osobine kroz koje su percipirani, a koje negativne. Usporedite ih sa svojima. Vrijednosti koje imate i vi i konkurencija su važne, ali još važnije su one koje vi imate, a konkurencija nema.

Jednom kada ste definirali vrijednosti brenda koje oslikavaju vaše najsnažnije strane, ali i diferencijaciju od konkurencije trebate znati da je to temelj na kojem se gradi javna percepcija i te vrijednosti moraju se ocrtavati u cjelokupnom djelovanju i komunikaciji.

Cilj je ispričati svoju jedinstvenu priču i diferencirati se od konkurencije. I važno je da vjerujete u tu priču. To je jako, jako važno, jer ako gradite nešto u što sami ne vjerujete – bolje nemojte. Naposljetku, važna je dosljednost. Kad ste definirali svoje ključne kvalitete brenda, važno je biti dosljedan i prakticirati ih u svim situacijama s kojima se susretnemo.

Dva ključna segmenta

Kao što sam navela u primjeru s početka priče, za uspješan osobni brend potrebno je da ste autentični i da je vaš proizvod/usluga kvalitetan.

Sama autentičnost znači da ste ono što jeste, da su vaše misli, vaš govor i djelovanje usklađeni. Kada je vaše ponašanje prema predsjedniku uprave i gospođi koja vam poslužuje kavu jednako, kada vjerujete u to što radite i vidite svrhu toga, kada ste isti na kanalima na kojima se predstavljate kao i u stvarnom životu – na dobrom ste putu.

Ni sama autentičnost nije dovoljna, imamo primjere u kojima neke javne osobe nude samo to i misle da više ništa ne trebaju imati ni raditi. Tu je drugi važni faktor – kvaliteta proizvoda/usluge. Važno je da vi zaista imate što ponuditi, da stvarate vrijednost, da su klijenti s vama u win-win situaciji i da svoj proizvod/uslugu iz dana u dan brusite do najboljih verzija koje mogu postojati. To je temelj na kojem možete graditi brend tvrtke ili svoj osobni ili oba zajedno.

Osobni brend ili brend tvrtke?

Tu se ne može dati općeniti odgovor nego je potrebno pristupiti pojedinačno. Ali zajedničko je da ni jedno ni drugo ne ide preko noći, nego se gradi sustavno i strpljivo.

Kada smo na samom početku, s malo iskustva u konkretnom poslu ili u samom poduzetništvu, uvijek je bolje naglasak stavljati na suštinu onoga što radite, nego forsirati sami brend koji je tek u počecima stvaranja. Možete komunicirati tako da radite određeni posao na svoj način, da kroz to doprinosite i društvu, da imate konkretne rezultate koji su mjerljivi, da ste ponosni na odrađeni projekt koji je klijentu donio dobrobiti itd.

Kroz ono što radimo ističemo glavne vrijednosti na kojima želimo graditi brend. To može biti npr. vaša posvećenost klijentu, povjerljivost, brzina, efikasnost itd. Također, komunicirajte i to što je vaša svrha, ono zbog čega djelujete. Neka vaša djela govore o vama, neka vaš rad govori o vama i neka on izgradi vaše ime kao prepoznatljivo u svojoj branši.

Kad govorimo o poduzetništvu, treba li se poduzetnik više posvetiti osobnom brendiranju ili brendiranju tvrtke? Ako unutar tvrtke postoji pojedinac koji ima veću prepoznatljivost od same tvrtke, onda to treba iskoristiti. Ako pak osoba koja je sama po sebi brend pokrene novu tvrtku, naravno da će osobni brend koristiti dok ne izgradi brend tvrtke.

Uzmimo za primjer i političke stranke gdje imamo primjere pojedinaca čije je ime jače od imena stranka. U takvim situacijama mudro je koristiti osobni brending za postizanje poslovnih ciljeva.

Mali poduzetnici tu su u prednosti pred velikim tvrtkama jer imaju osnivača koji je najčešće poistovjećen s tvrtkom i koji bi učinio sve, osim eksponirao se. Time propušta priliku da kroz svoju osobnu autentičnu priču, koja je zanimljiva i inspirativna gradi osobni brend, ali i brend tvrtke. 

Povezano:

Treba li svatko osobno brendiranje – Ne treba.

Zašto? Zato što je važno znati što je moj cilj. Ako mi je cilj dobar profit, a mogu ga imati bez osobnog brendiranja zašto bih išla u to? Ako pak vizija mojeg poslovanja uključuje javnu afirmiranost radi boljeg profita, onda u redu.

Ako vizija mojeg poslovanja uključuje javnu afirmiranost radi javne afirmiranosti i to je u redu, ako to želim i to mi donosi radost i zadovoljstvo. Prije svega, važno je znati koji je cilj, gdje idete, koji put je najbolji da dođete do cilja.

Ne moramo pratiti sve što je moderno i imati sve što imaju drugi – ako nama to ne služi.

Autor: Jelena Čevra, magistrica politologije i vlasnica tvrtke Pyaar.

Foto: Burst

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -