Kako ostvariti sreću na poslu?

Budući da dobar dio dana provedemo na poslu, trebamo težiti tome da se ugodno osjećamo dok radimo. Mnogi se, nažalost, iz raznih razloga ne osjećaju dobro na poslu, a ukoliko nije situacija toliko grozna da treba dati otkaz, trebali bi barem pokušati pronaći sreću na poslu.

Kad vidite hrpu e-mailova, kad vas dočekaju brojni papiri, a zadaci se samo povećavaju, teško je biti sretan. No, ako pitate filozofa Andrewa Taggarta, možda rješenje nije u tome da trebate raditi manje, nego da jednostavno trebate manje brinuti o tome. Odnosno da ne trebate sve shvaćati osobno. Umjesto da brinete o poslu, okrenite se drugim stvarima, onima koje su vam važnije.

Sreća na poslu ovisi o različitim stvarima

Ipak, čini se da to nije tako jednostavno, a s time se slaže i business i life coach Melita Manojlović koja govori da je svaki čovjek različit pa tako i pojam sreće na poslu za svakog čovjeka ima različito značenje.

„Netko je sretan kad radi manje, netko kad usreći druge dok radi to što radi, netko kad zarađuje više neovisno o tome koliko radi itd.. No, ono što je sigurno, za sreću na poslu najvažnije je raditi posao koji volimo i ostvarivati rezultat koji smo zamislili.“

Pronađite ono što volite i što želite postići

Taj pojam što volimo kao i pojam rezultata koji želimo ostvariti se može mijenjati ovisno o različitim životnim i razvojnim fazama, nastavlja Melita i ističe da je za vlastitu sreću na poslu najvažnije osluškivati svoje unutarnje stanje i biti fleksibilan, te da s obzirom na potrebe koje imamo, mijenjamo ono što radimo dok ne postignemo osjećaj koji želimo.  No, važno je da u svakom trenutku imamo svijest o tome što je to što želimo, kojem osjećaju težimo i s tim u vezi postaviti cilj koji želimo ostvariti.

„Ključni pokretači sreće su ciljevi prilagođeni naših unutarnjim potrebama i snagama, a upravo tim postavljanjem ciljeva znamo kamo se krećemo, ali i gdje smo stigli. Prateći svoj napredak tako osvještavamo svoju vrijednost, svoje sposobnosti, što u konačnici za svakog čovjeka omogućava da se zrcali u svojim ciljevima“, objašnjava Melita.

No, ciljevi moraju biti u skladu s našim snagama – odnosno mrvicu veći od nas, jer ključni pokretač sreće je upravo činjenica da smo postigli viši stupanj razvoja, koliki god on bio.

Briga za posao nastaje zbog postavljanja nerealnih ciljeva

Ipak, s time ne treba pretjerivati, jer umjesto sreće možemo izazvati pretjeranu brigu. Ona najčešće proizlazi iz nemoći zbog prevelike količine informacija o tome što je sve potrebno za postizanje cilja. Do toga dolazi kad mislimo da moramo ostvariti cilj u puno kraćem roku od realnog.

„Briga za posao, dakle, nije ništa drugo do vlastite potrebe za dokazivanjem jer ako postavljamo nerealne ciljeve i mislimo da ćemo ih postići u kratkom roku, taj cilj ima funkciju da nam dokaže našu vrijednost koja je deficitarna i tada najčešće brinemo za njega. Onda kada je situacija obrnuta, kada duboko u sebi mislimo da smo vrijedni , tada imamo i strpljenja i vjere u svoje ciljeve koliko god oni bili veliki, i tada se prema njima krećemo sigurnim koracima i najčešće optimalnom brzinom“, zaključila je Melita.

Bez obzira bilo to napredovanje, pronalaženje posla kojeg volite, povišica ili usrećivanje drugih, pokušajte naći ono što vas pokreće i što vam treba da budete sretni u tome što radite.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više