Kako sam prihvatila promjenu i hrabro zakoračila u poslovni svijet

Kada razmišljam kako sam se kroz cijeli dosadašnji život osjećala kada bih pomislila na budućnost i odrasli život, rekla bih – sigurno. Iako konkretna budućnost nije bila savršeno jasna, predstavljala je nešto daleko, neizbježno i nešto s čim ću se nositi jednom kada za to dođe vrijeme. Sada imam 25 godina i ta me budućnost sustigla.

Unaprijed zacrtani ciljevi

Nekako sam uvijek znala da ću u obrazovnom segmentu života slijediti već predodređeni put. Nakon osnovne škole slijedi srednja, a nakon srednje škole fakultet. Nijedan drugi način nije mi se činio prikladan za mene, nije postojalo nikakvo skretanje sa srednjeg puta. Sve te ciljeve sam, uz poneke zapreke, postepeno i uspješno ostvarivala.

Jasan smjer koji pruža obrazovni sustav omogućuje veliku dozu udobnosti koja mi je, kao introvertu i prilično pasivnoj osobi, odgovarala. Znala sam da mogu sve te stepenice prijeći i doći do vrha koji mi je uvijek nekako predstavljao završetak fakulteta. A nakon toga stoji upitnik.

Strah i nesigurnost onemogućuju napredak

s fakulteta na posao

Prošle godine završila sam fakultet i našla se u situaciji koja mi dotad nije bila poznata. Više nije postojao siguran cilj prema kojem idem, svi smjerovi postali su mogući. Za vrijeme studija jedan profesor spomenuo nam je kako je najstresnije razdoblje u životu prijelaz s fakulteta na posao. Oduvijek sam imala osjećaj kao da ima nešto u tome, a sada sam dio toga i osjetila.

Ulazak u samostalan život označava važan korak i veliku promjenu, a posebice je težak onim osjetljivijim ljudima među koje bih ubrojila i sebe. Svaki stres je dvostruko veći, a svaki strah izraženiji. Tržište na koje izlazimo kada se pojavimo s diplomom očekuje puno, a nesigurnost i strah od nepoznatog javlja se kod gotovo svih ljudi u ovoj fazi života, u većoj ili manjoj mjeri. Nismo sigurni da znamo dovoljno, sumnjamo u svoje sposobnosti i ne osjećamo se dovoljno spremno za tu količinu odgovornosti. Kako se onda pokrenuti?

Donesi odluku i kreni

s fakulteta na posao

Izazov razdoblja između fakulteta i prvog posla sastoji se upravo u tome da moramo sami postaviti ciljeve koje nam je dosad postavljao sustav i krenuti u nekom smjeru. Sve dok nisam sama odlučila da ću se trgnuti, prestati čekati i isprobati, ništa se nije mijenjalo. Izbjegavanje suočavanja s određenim stresnim situacijama može biti kratkoročno uspješno i utješno, ali dovodi do sve veće nesigurnosti i demotivacije.

Promjene su zahtjevne, stresne i uzbudljive. Iako se ponekad čini da je nešto previše za nas, najvjerojatnije ćemo isto to odraditi i na kraju biti zadovoljni. Sjetite se svih uspješnih projekata iza sebe za koje ste mislili da ih nikad nećete ostvariti. Više vjerujte u sebe.

Samo kroz nove situacije i područja koja još nismo istražili možemo rasti, učiti i graditi, kako svoja znanja i sposobnosti, tako i umijeće upravljanja životom. Zato hrabro naprijed!

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kim kardashian harvard

Želimo li našim kćerima uspjeh na način Kim Kardashian? Makar dogurale...

I vrapci na grani već znaju da je Kim Kardashian održala predavanje na Harvardskoj poslovnoj školi. Stoga smo zatražile mišljenje na...