Ljubičasta je IT boja 2022. godine, evo uz koje ju sve nijanse možete kombinirati za koloričnu senzaciju u vašem domu

Ako i niste u svijetu interijera, a poput većine žena redovito klikate nove proljetne kolekcije, uočit ćete povratak zanimljivih trendova 60-ih i 70-ih godina, u formi i boji. Poznato je da moda i dizajn interijera utječu jedan na drugog. No da ne trošim vrijeme na razvijanje teorije o tome što je starije – koka ili jaje; jesu li kolor stručnjaci temeljitim analizama preferencija usmjerili i modu nakon interijera u istom pravcu ili je bilo obrnuto, osvrnut ću se na ono važnije – Pantone boju 2022. godine i kolor palete koje ju prate. Boje će biti trendi u oba područja – bilo da tražite trendi modne komade ili ideju za inovativno uređenje svog doma.

Pantone boja 2022. intenzivna je ‘Veri Peri’ boja. Već ste, vjerujem, same uočile, da je boja slična boji hortenzije – one plavo-ljubičaste. Stručnjaci su ju proglasili bojom godine jer je upravo to boja koja ohrabruje i potiče osobnu inventivnost i kreativnost, kvalitete koje označavaju povratak nakon pandemije. Tri odabrane palete otkrivaju niz boja i tonova uz koje će trenutna boja godine činiti neodoljiv trendi spoj.

Povratak koloričnih 60-ih i 70-ih

Činjenica je da je od triju u grubo posloženih trend kolor paleta za 2022. godinu, upravo prva inspirirana bojama i dezenima 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. U trenutnom, brutalnom okruženju u kojem živimo i funkcioniramo, prošlost je sigurno mjesto u koje nam godi pobjeći. Upravo su novi trendovi inspirirani razigranim i optimističkim raspoloženjem tih godina.


Pročitajte više: Ove odlične ideje za dizajn ureda će poboljšati produktivnost vašeg tima i generirat će nove ideje!


Tri su kolor palete za oslikavanje 2022. godine, a prva je mladenačka i topla

Ova kolor shema je mladenačka, energična i topla, utemeljena na narančastoj, bež, prirodno zelenoj boji i praćena nizom neutralnih tonova. U ovoj paleti, dizajneri najavljuju izrazito snažan comeback zemljanih tonova s naglaskom na boju terakote i sve njene izvedenice.

Tik tokeri proslavili drugu kolor paletu

Ostatci pop kulture, nostalgija X generacije, rekla bih i određeno slavljenje ženstvenosti, osnova su druge kolor palete, koja je postala iznimno popularna među mlađim generacijama na TikTok-u. Roza i lila nijanse u svim gradualima (od tamnijeg ka svjetlijem), kombinirane s crnim i tamno plavim pojavljivat će se i ove godine u interijerima. Prisjetimo se da je 2021. godina fuksija roza bila izrazito trendi u ženskoj modi. Novina je kombinacija ružičastih tonova s ponovno prirodnim nijansama zelenih.

“S obzirom na psihologiju boja i ljudske potrebe u ponašanju dok prelazimo na endemski život, sve ima smisla – ove nijanse zelene su umirujuće i signaliziraju sigurnost mozgu, dok duboke ružičaste boje u prigušenim paletama zrače toplinom i udobnošću. Sve to zadovoljava osnovne potrebe za kojima žudimo nakon pandemije,” istaknula je poznata dizajnerica interijera M+A Architects, Abbey Hunter koja je sažela moje misli.


Pročitajte više: Plava je boja godine! Znate li zašto je to važno i za vas?


Treća paleta donosi dašak Dalekog Istoka u naše prostorije

Treći ovogodišnji kolor trend jedini nije inspiriran prošlošću već Dalekim Istokom. Referira se na val Novog Minimalizma, utemeljen na jednostavnim i geometrijskim oblicima sa znatno većim naglaskom na oblom doli četvrtastom. Trend zakrivljenog namještaja uzeo je maha prošle godine i predviđanja su da neće tako brzo nestati iz interijera. Trend Novog Minimalizma kombinira se s grubim i prirodnim materijalima.

Dok se minimalizam 90-ih temeljio na odsustvu stvari i predmeta, Novi Minimalizam temelji se na odsustvu stvari bez značenja. Naglašava se isticanje predmeta koji imaju stvarno značenje za nas, uz istovremeno visoko poštovanje prema okruženju i održivost u dizajnu. Grube teksture prirodnog drveta, ljepota u nesavršenosti neujednačenih stvari, ručni radovi, veliki utjecaj recikliranih materijala, namještaja s buvljaka, povratak pluta i kao zidne i podne obloge, sve ono što naglašava prirodni aspekt predmeta i površine važno je za ovu paletu. Kolor shema je neutralna, s puno nijansi ‘prljavo bijele’, kombinirane sa smeđim i zelenim tonovima.

pantone-boja-2022

Nakon pademije potrebne su nam prirodne boje i svijetlije nijanse

Nakon godinu dana (i više) života i rada kod kuće, skloniji smo stvaranju mirnog okruženja. To je, savim prirodno, pogodovalo interesu za neutralne tonove. “Bilo da se radi o samom namještaju ili dekorativnim elementima, boje i teksture inspirirane prirodom postat će sve zastupljenije: kao što su plava, zelena, bogata/duboka crvena i zemljani tonovi, kao i organski, prirodni oblici koji dodaju interesantnost cijelom prostoru”, kaže Anna Franklin, dizajnerica interijera i osnivačica Stone House Collective.


Pročitajte više: Što kada je poduzetnički put idealan, a u pozadini se odvijaju prave tragedije? Natalija Pekić ispričala nam je takvu priču


No, u konačnici, trendovi su tu da ih pratite shodno vlastitim afinitetima. Moguće da će vam se svidjeti, moguće i da neće. Ništa vas ne obvezuje, ali možda će vas razveseliti unijeti u svoj prostor koju trendi boju ili ju odjenuti. Ako se niste pronašli u bojama ove godine, mirno sačekajte sljedeću. A ako vas je pak ovogodišnji trend ‘pogodio’, samo hrabro naprijed.

Autorica: Natalija Pekić, Studio Karizma

Foto: Pantone.com

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -