Patnja je izbor: Zašto ju stalno biramo?

Život je prepun izazova nad kojima nemamo kontrolu. To možda nije nešto s čim se želimo suočavati iz dana u dan, ali prihvaćanje toga može biti izvor snage. Zašto? Jer uvijek imamo izbor kako odgovoriti na izazovne događaje, čak i izuzetno teške. Patnja je rjeđe uzrokovana samim problemom, a češće našom reakcijom na njega.

Ovaj je koncept objašnjen pomoću metafore o dvije vrste strelica. Prvu grupu čine neizbježni bolni događaji s kojima se u životu susrećemo. To može biti emocionalna bol koju proživljavamo nakon teškog prekida, izgubljene prilike ili smrti voljene osobe. Može biti i fizička bol poput ozljede. Ove su “strelice” suština ljudskog postojanja, i ako živite i volite, neke od njih će vas sigurno pogoditi.

Povezano: Kako se prestati brinuti oko onoga što ne možete kontrolirati?

U stvarnosti, međutim, većinu naše patnje ne uzrokuju prve strelice. Uzrokuju ju naše reakcije na njih. Drugu kategoriju stoga čine strelice koje bacamo sami na sebe. Na primjer, kada bosi hodate po kući i nagazite na igračku svog djeteta, bol koju osjetite predstavlja prvu kategoriju strelica. Ljutnja koju ćete nakon toga osjetiti jer je dijete ostavilo igračku na podu je druga kategorija. Zbog vaše će se razdraženosti povećati šansa za svađu s djetetom, partnerom ili nekom trećom osobom.

Zašto je “lakše” fokusirati se na negativno?

Zamislite evaluaciju rada u kojoj vaš šef ne prestaje hvaliti vaše sposobnosti, a zatim na samom kraju uputi jednu malu konstruktivnu kritiku. Kasnije, kada ponavljate procjenu u svom umu, svi se pozitivni komentari rastope i vi se možete usredotočiti samo na taj jedan zahtjev za poboljšanjem. Zvuči li vam poznato?

patnja

Ako imate sklonost posvećivanja više pažnje negativnim stvarima, to nije razlog za uzbunu. To je zapravo obrazac ponašanja koji je potpuno karakterističan za ljude. Naime, svijest o negativnim scenarijima i posljedicama pomagala je našim precima da prežive. Razmislite o spiljskim ljudima koji su skupljali hranu za svoju obitelj. Oni koji su preživjeli to su uspjeli jer su bili spremni za napade sabljastih tigrova i ostalih životinja koje su vrebale u grmlju. U modernom vremenu, naravno, nemamo potrebu za bježanjem od grabežljivaca, ali ono što ostaje u nama je evolucijski otisak negativnosti.

Povezano: 7 načina koji će vam pomoći otjerati negativne misli

I upravo je naš izbor negativnosti kao reakcije na već negativni događaj ono što nam uzrokuje patnju. Koliko ste se često probudili s jučerašnjim problemima na umu? Koliko ste često kući “donijeli” probleme s posla? To je suština patnje – te sekundarne reakcije na bolne događaje koje su često destruktivnije od izvornog iskustva.

Kako preboljeti bolne događaje?

Umjesto da se pokušavate oduprijeti boli, trebali biste ju potpuno prihvatiti. Čak i istraživanja pokazuju da potpuno osjećanje boli umanjuje njezinu snagu. Na vama je kako ćete se dalje ponašati. Da, bolno iskustvo može vas “raniti”, ali vaše će daljnje reakcije tu ranu iznova otvarati. Razmišljanje o onome što ste trebali učiniti neće promijeniti ništa. Bol će proći, a patnja nestati tek ako pustite ranu da zacijeli.

patnja

Sljedeći put kad se suočite s teškom situacijom, umjesto da se opterećujete onime što ne možete promijeniti, pokušajte ju prihvatiti i nastaviti dalje. Bol je neizbježna, ali patnja je izbor.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -