Pazite kako se izražavate jer bi vas asertivnost mogla koštati plaće

Da bi nas na radnom mjestu poštovali ili da bismo došli do napredovanja, moramo pokazati određenu dozu asertivnosti. Ali jedno je istraživanje pokazalo da izravna asertivnost kod žena može rezultirati smanjenjem plaće.

Asertivnost kod žena se kažnjava

Istraživanje o emocionalnoj nejednakosti kojeg je provela VitalSmarts, kompanija u sklopu korporacije TwentyEighty Inc., pokazalo je da se asertivnost kod žena kažnjava. Naime, kada žene pokažu određenu asertivnost, koja se često miješa s agresivnošću, njihova poslovna sposobnost u očima njihovih sugovornika pada za 35%, kao i procjena plaće koju zaslužuju. No, asertivnost se kažnjava i kod muškaraca, ali u mnogo manjoj mjeri.

Joseph Grenny i David Maxfield proveli su istraživanje na više od 11 tisuća sudionika, koji su dobili zadatak promatranja muških i ženskih glumaca koji su se pretvarali da su menadžeri koji pokazuju određenu dozu agresije, odnosno asertivnosti, kod prenošenja informacija o lošem učinku zaposlenika. Na temelju nastupa glumaca, sudionici su morali procijeniti sposobnost i plaću koju zaslužuju „menadžeri“.

Žene su u ocjenjivanju prošle dosta lošije, što pokazuje da se asertivnost kod žena kažnjava.

„Asertivni način govora je dosta riskantan za žene. Emocionalna nejednakost kažnjava žene više nego muškarce. Žene se nose s teretom stereotipa društva koji određuje žene kao brižne i nježne. Kada govore na asertivan način, one krše te norme i žene se procjenjuje strože od muškaraca za istu mjeru asertivnosti“, izjavio je Joseph Grenny za VitalSmarts.

Takva procjena žena nikako nije poštena, ali istraživači su kod ovog problema pronašli rješenje. Žene bi kod svojih zahtjeva i pokazivanja asertivnost trebale pripaziti koje će riječi odabrati, odnosno trebale bi savladati „vještine uokvirivanja“ kojima bi mogle smanjiti nepravednu reakciju sugovornika za 27%.

Tako umjesto da odmah „prijeđete na stvar“, prije iznošenja samog problema možete reći: „Izravno ću izraziti svoje mišljenje“, „Bit ću što više specifična“ ili „Znam da je dosta riskantno da žena govori ovako asertivno, ali ću izravno izraziti svoje mišljenje“.

Isto tako, možete pokušati s neutralnom rečenicom koja ne naglašava društvene norme koje se zahtijevaju od žena poput rečenice prije i pokušati s: „Vidim ovo kao stvar iskrenosti i integriteta tako da je meni važno da izrazim gdje točno stojim.“

Biranje riječi kojima ćete se iznijeti neki problem je naravno samo privremeno rješenje, a ovakva procjena žena trebala bi se mijenjati u samom društvu.

„Prvo, i žene i muškarci bi trebali biti svjesni ovih, često nesvjesnih, predrasuda i trebali bi poduzeti sve što je u njihovoj moći da to promijene. Drugo, i žene i muškarci bi trebali učiti kako koristiti ove vještine uokvirivanja, što je relativno jednostavan način ublažavanja predrasuda“, preporučio je za kraj Grenny.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -