Serijska poduzetnica Greta Miloš svojim ukrasima za kosu nakon hrvatskog planira osvojiti i svjetsko tržište

Diplomirana ekonomistica, supruga, majka trogodišnjeg Gabriela i vlasnica brenda PERLET – prvog i jedinog brenda u Hrvatskoj koji je specijaliziran isključivo za izradu vjenčanih ukrasa za kosu. Sve je to Greta Miloš, koja nam je u razgovoru otkrila kako je izgledao njen poslovni put.

Poduzetnički korijeni

Prvi doticaj sa privatnim poslovanjem Greta je imala već u ranom djetinjstvu. Njeni roditelji vodili su obiteljski obrt, pekaru u kojoj je i sama još u srednjoj školi vikendom i slobodnim danima pomagala, primala narudžbe, kontaktirala dobavljače i prodavala.

„Kvaliteno i dragocjeno iskustvo koje mladi obično stječu u velikim firmama polako sam godinama stjecala i gradila u obiteljskom obrtu“, započela je Greta.

Na zadnjoj godini studija ekonomije, s obzirom da je bila odličan matematičar, počela je održavati poduke iz matematike za studente koji su se pripremali za polaganje ispita iz matematike na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U tom periodu uplovila je i u bračne vode pa joj je prioritet bio naći ili stvoriti siguran posao.

„U jednom periodu posvetila sam se aktivnom traženju posla ali je tada, 2012. godine, ekonomska kriza bila na vrhuncu i moje aktivno traženje posla nije urodilo plodom. Odlučila sam stvari uzeti u svoje ruke i sama si osigurati izvor prihoda“, priča.

Prvi pokušaj

perlet unikati

Nastavila je svoj već započeti rad, posvetila se poduci studenata i usavršila se na tom polju. S obzirom da na tržištu postoji velika potražnja za takvom vrstom poduke, kako s državnog, tako i s privatnih ekonomskih fakulteta, odlučila je nakon završenog fakulteta u suradnji s kolegicom ekonomisticom otvoriti centar za poduke.

„Odmah nakon otvaranja centra ostala sam u drugom stanju, ali to me nije obeshrabrilo i gotovo cijelu trudnoću sam odradila na nogama držeći grupne i individualne instrukcije studentima ekonomije koji su stvarno bili divni“, naglasila je.

Međutim, trudnoća je ipak promijenila zacrtane poslovne ciljeve i planove pa su se kolegice odlučile razići i posvetiti se svaka svojim prioritetima.

Nova faza, nove ideje

Prije tri godine Greta je postala majka dječaka Gabriela. Gabriel je bio iznimno dobra beba i volio je spavati po cijele dane i noći, pa je bez obzira na to što je postala mama, Greta imala mnogo slobodnog vremena za razmišljanje i planiranje budućnosti.

„Osoba sam koja ne prepušta stvari slučaju pa sam već nakon Gabrielovog rođenja počela razmišljati o novom poslu. Naime, nakon njegovog sam rođenja posao i život sagledala sa neke druge strane. Znala sam da želim raditi, ali ne bilo što, znala sam da želim i moram raditi nešto što me ispunjava. Htjela sam svojim primjerom pokazati svome djetetu da u životu može uspjeti i kada se sve kockice u životu ne poslože po planu. Ponekada postoji puno bolji plan od onoga kojega si mi na početku zamislimo“, poručila je.

U procesu planiranja budućnosti prisjetila se svoje ideje koja je nastala već u fakultetskim danima – izrade ukrasa za kosu.

perlet unikati

„Od malena sam bila vrlo kreativna, stalno sam nešto ručno izrađivala, slikala i šivala. Većina tih mojih radova završila je u smeću jer sam tada smatrala da se od ručnog rada ne može živjeti. Ipak, kako se vremena mijenjaju, ručni rad je opet postao vrlo cijenjen i tražen“.

Ljubav prema ručnom radu dovela do osnivanja brenda

Odlučila je iskoristiti svoju ljubav prema ručnom radu i osnovati brend PERLET koji uspješno posluje dvije godine. PERLET je hrvatski brend specijaliziran isključivo i samo za izradu vjenčanih ukrasa za kosu.

Posao je pokrenula u suradnji sa sestrom Valentinom koja je osigurala početni kapital za osnivanje brenda. Dok je sestra na početku bila zadužena za jedan dio administrativnih poslova, Greta se bavila dizajnom i samom izradom ukrasa. Posao je Greta uskoro nastavila sama, a danas je u obrtu uz nju zaposlena kolegica Leonora te broje oko 10 vanjskih suradnika s kojima neprestano surađuju tako da na stvaranju PERLET ukrasa za kosu radi sveukupno oko 12 ljudi.

„Možemo ponosno reći da smo pokrenuli trend nošenja i izrade vjenčanih ukrasa ovakve vrste u Hrvatskoj“, istaknula je.

Kako se pozicionirala na tržištu

perlet unikati

Prilikom osnivanja brenda nisu imali konkurenciju jer tada nitko u Hrvatskoj nije izrađivao takvu vrstu ukrasa. Sada, nakon dvije godine je situacija nešto drugačija.

„Konkurencija postoji i smatram da je to zdravo za samo poslovanje jer tako uvijek težite nečemu boljemu i kroz vrijeme podižete ljestvicu dosta visoko. Naši ukrasi su posebni jer se svojim dizajnom, pojavom i komponentama ističu od bilo kojeg drugog ukrasa kojeg možete pronaći u Hrvatskoj“, naglasila je Greta.

Nedugo nakon izlaska na tržiste prva PERLET kolekcija oduševila je, kako buduće mladenke, tako i domaće dizajnere. Nakon samo deset dana od objave kolekcije, novi brend na tržištu prepoznali su dizajneri iz eNVy rooma, Nikica i Vjeko. Uslijedila je ponuda za sudjelovanjem na Bipa FASHION.HR-u u sklopu njihove revije, što je predstavljalo odličnu odskočnu dasku na samom početku poslovanja.

Raste broj zainteresiranih klijentica

perlet unikati

Budući da se sada ponuda u Hrvatskoj proširila, mladenke napokon mogu kupiti vjenčane ukrase za kosu ove vrste i potražnja za takvim ukrasima je očekivano sve veća i veća. Potrebe i želje mladenki promijenile su se i sada su zahtjevnije.

„Današnje su mladenke modno osviještene, informirane i ne zadovoljavaju se sa bilo čime. Puno naših klijentica radije ne bi imale ništa u kosi nego stavile nešto tek radi reda. Zato su nam mladenke u Hrvatskoj iznimno zahvalne što kod nas mogu isprobati i kupiti ukrase za kosu dostojne njihove vjenčane frizure“, naglasila je Greta.

Prošle godine je otvoren PERLET showroom u kojemu buduće mladenke mogu vidjeti i isprobati ukrase iz aktualnih PERLET kolekcija. S obzirom da se showroom ne nalazi u centru grada gotovo sav profit obrta temelji se na online prodaji.

„Online prodaja je na samom vrhuncu i polako ali sigurno postaje vodeći kanal prodaje. Svoje proizvode možemo prezentirati ljudima dok sjede i odmaraju na svome kauču gdje im inače nikada ne bi mogli pristupiti. Pitanje je koliko bi mladenki vidjelo našu fizičku lokaciju u odnosu na broj njih koje vide naš plaćeni oglas na Facebooku ili Instagramu. Online prodaja nudi velike prednosti koje smo prepoznali i iskoristili“, ističe.

perlet unikati

Također, Greta planira i širenje posla prema inozemstvu. Proizvodi male težine i malih dimenzija poput njezinih ukrasa za kosu, mogu se lako plasirati na bilo kojoj svjetskoj online platformi i tako sklopiti prodaju s kupcima iz cijelog svijeta.

„S obzirom da sam iznimno zadovoljna sa stupnjem razvoja koji je PERLET dosegao u Hrvatskoj, kroz narednih godinu dana planiramo poslovanje proširiti izvan hrvatskih granica i konkurirati na svjetskoj sceni vjenčanih ukrasa za kosu“, najavljuje.

Snove treba pokušati ostvariti

Greta je primjer jedne uspješne mlade poduzetnice koja je uz viziju i rad ostvarila ideju koja je nekoć bila samo san. Kao veliku pomoć bez koje ne bi mogla razviti svoj brend do ove razine, Greta ističe svoga muža i svoju majku. Oni su joj pružili mogućnost i podršku u ostvarivanju sna da postane mama poduzetnica.

perlet unikati

„Iznimno sam sretna i zahvalna što u današnje vrijeme kada mladi ljudi mahom napuštaju Hrvatsku, radim posao koji volim i lijepo živim od njega. Svim mladim ljudima u Hrvatskoj želim poručiti da se bez obzira na vrlo lošu ekonomsku situaciju ne obeshrabre i da barem pokušaju u Hrvatskoj ostvariti svoje snove“, zaključila je Greta.

Autor: Petra Okičić

Foto: Perlet.hr

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više