U Hrvatskoj su, za razliku od svjetskih trendova, žene sve više dobrodošle u jednu ‘mušku’ industriju!

Unatoč tome što su žene stotinama godina bile na čelu pivovara, pivska industrija u svijetu danas nije toliko blagonaklona prema ženama, a mnoge pivarice kažu da se osjećaju kao da u nju ne pripadaju. I to najviše zbog tretmana od strane njihovih muških kolega, a najveći su problem istakle Amerikanke. Je li ovo nešto u čemu se Hrvatska ističe po pitanju rodne ravnopravnosti?


Pročitajte još: Iako su žene nositeljice kućanstva i dalje trpe poslovnu diskriminaciju


Brienne Allan, 31-godišnja menadžerica u pivskoj industriji i kreatorica craft piva, nedavno je pokrenula oluju unutar ove industrije na teritoriju SAD-a. Allan je inače kroz svoju karijeru imala mnoga negativna iskustva s muškarcima iz drugih firmi unutar ove industrije. Često je osjećala patroniziranje, te kaže kako se neprestano trebala dokazivati jer su se prema njoj ponašali kao da nema pojma što radi, piše portal The Lily.

Globalna pivska industrija vrlo je hostilna prema ženama

Frustrirana ponašanjem najamnih radnika u pivovari u kojoj radi, koji nisu shvatili da je ona tamo menadžerica te su je izvrijeđali, Allan se odlučila ‘istresti’ na svom Instagram profilu. U postu u kojem objašnjava što joj se dogodilo i kakvu diskriminaciju doživljava tijekom cijele desetogodišnje karijere, upitala je svoje kolegice iz drugih kompanija jesu li ikada dobile seksističke komentare na radnom mjestu?

Nije ni slutila da će pokrenuti lavinu komentara žena sa sličnim iskustvima. Objavu je u kratkom roku preplavilo stotine anegdota u kojima su opisivale vrijeđanja, toksični maskulinitet pa čak i zlostavljanja te fizičke napade. Neke od komentatorica zaposlenice su najprominentnijih pivovara diljem čitavoga svijeta, pa je tako ov jedna objava na Instagramu pokazala da se radi o globalnom problemu.

“S obzirom na opseg i ozbiljnost svjedočenja žena iz cijele industrije, broj zabrinutosti koje je pokrenulo i raspravljalo naše vodstvo bio je značajan”, rekao je Bob Pease, predsjednik i izvršni direktor američke Udruge pivara, najistaknutije trgovačke organizacije u toj industriji u Americi, za portal The Lily. “Nismo u mogućnosti provesti promjene na razini pivovara, ali shvaćamo da kao industrija moramo učiniti više kako bismo izgradili inkluzivniju i respektirajuću zajednicu pivara.”


Pročitajte još: Ana Teskera i Maja Šepetavec uz pomoć zajednice prikupile gotovo milijun kuna i otvorile zadružnu pivovaru koja promovira društvenu odgovornost!


Hrvatska u mnogim stvarima zaostaje za globalnim trendovima, od nekih zapadnih smo svjetlosnim godinama daleko, no nekada se ipak desi da smo bolji od svjetskog prosjeka. Svako malo čujemo priče kako žene u nekim branšama u Hrvatskoj ne osjećaju diskriminaciju, već su i ohrabrivane da u njih uđu, pa čak i uz pomoć sustava kvota. Nedavno je takvu priču ispričala investicijska bankarica Mirna Marović koja tvrdi kako su u Hrvatskoj, za razliku od svijeta gdje je to još uvijek ekskluzivni ‘boys club’, žene zaista dobrodošle u branšu investicijskog bankarstva bez ikakve diskriminacije.

Dobrodošlica hrvatskim pivaricama

Izgleda da je slična situacija i u hrvatskoj pivskoj industriji. Kako bismo saznali više o doživljajima hrvatskih pivarica, obratili smo se jednoj od najpoznatijih domaćih craft pivovara, Brlog, čije su osnivačice dvije žene – Ana Teskera i Maja Šepetavec. S Anom smo popričali o položaju žena u hrvatskoj industriji craft piva.

“Pa, najprije, mi smo same svoje gazdarice koje smo okupile pleme oko ideje da kuhamo pivo. Time rečenim, okruženi smo ljudima, od zaposlenika do investitora, koji nas podržavaju radi naših vještina i upornosti. Iz te pozicije, upravo je suprotan dojam, to jest, naša Maja je kod nas glavni tehničar, domar, voditelj cjelokupne proizvodnje i iskreno ne poznajem nikog, ni muškog ni ženskog, tko bi to radio bolje od nje i naša zajednica je toga svjesna. Također i kolege pivari redovno nazovu i pitaju savjet te jednostavno ravnopravno sa svima razgovaramo”, posvjedočila je ova pivarica.


Pročitajte još: Brlog zadružna pivovara ove godine ostvarila najbolje rezultate iako je 95% njihovog tržišta bilo ugašeno!


Pa ipak, to ne znači da smo se kao društvo mnogo odmakli od tradicionalnih diskriminatornih praksi. Tako i Ana kaže da, iako se u krugu kolega iz pivske industrije osjećaju i više nego dobrodošlo, na diskriminaciju nailaze u svakodnevnim situacijama od strane nepoznatih ljudi.

“Ono kad te ne poznaju pa pretpostavljaju da ne znaš, a istovremeno za tvog muškog prijatelja pretpostavljaju da zna. Ustvari, jako često to primjećujemo. Načelno, moramo više vremena i energije uložiti da bismo odradili isti zadatak, jer postoji faza nepovjerenja dok ne dokažemo suprotno. I obratno, naši muški prijatelji dobiju fazu povjerenja dok ne dokažu suprotno. Uštedilo bi nam mnogo vremena kada ne bi to morale prolaziti”, rekla je Ana i za kraj rekla kako se nadaju da će svojim primjerom barem malo pomoći novim klinkama i klincima da osvijeste predrasude i da ih mijenjaju.

Foto: Facebook, LinkedIn, Instagram/@ratmagnet

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

sport i menstruacija

Sport i menstruacija: poznavanje menstrualnog ciklusa ih može savršeno ujediniti

Bilo da ste profesionalna ili rekreativna sportašica, poznavanje načina na koji vaš ciklus utječe na trening ključno je za postizanje vašeg...
- Advertisment -