Pobijedite lijenost uz pomoć japanske tehnike Kaizen

Koliko puta ste sami sebi rekli da ćete od ponedjeljka vježbati, učiti, otići na dijetu… Samo taj ponedjeljak nikako da stigne. Ili ste započeli neki projekt, koji sada stoji na vašoj to-do listi, izaziva vam osjećaj krivnje, ali nikako da se natjerate da ga završite.

Kako raditi nešto s velikom voljom znaju Japanci koji imaju svoju metodu motivacije. Radi se principu 1 minute, a naziva se Kaizen.

Minuta koja vam može promijeniti život

Kako navodi novinar i pisac Raven Fon, radi se o tome da čovjek svaki dan ponavlja istu stvar u isto vrijeme i na istom mjestu. I bavi se njome točno 1 minutu. Metoda Kaizen ljudima ne oduzima posebno vrijeme i može ju izvesti svaka osoba, a nakon što vam ta aktivnost postane navika, lijenost vam više neće stajati na putu. I jednako tako, lakše će vam biti obavljati poslove i nećete izgubiti ni volju ni interes.

Bez obzira je li riječ o nekom jednostavnom zadatku ili pak nečem vrlo kompliciranom, važno je da odaberete nešto što volite ili što vam je potrebno i da to svakodnevno ponavljate.

Ponekad nas strah od neuspjeha sprječava da pokušamo. Nemojte mu dozvoliti da vas on koči. Dakle, malim koracima možete postati inspiriraniji i uspješniji, a s vremenom možete i povećati vježbe na pet minuta, pa je ubrzo pretvoriti u pola sata, nakon toga i u sat vremena… Iznenadit ćete se koliko vam jedna minuta može promijeniti način života.

Metoda Kaizen nastala je u Japanu, a izmislio ju je teoretičar ponašanja u organizaciji Masaki Imai. Tehnika se sastoji se od riječi „kai“ što znači promjena te riječi „zen“ što je na japanskom mudrost.

Više se ne morate osjećati loše zbog lijenosti, jer ona će uz ovu metodu nestati. Uz to, minuta vježbanja ne bi trebala biti teška nikome, pa čak ni najlijenijim osobama, a vrlo je uspješna i u poslu, ali i u privatnom životu. Stoga već danas napravite plan o vašoj 1-minutnoj vježbi i radite na njoj.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -