„Pobješnjeli Max: Divlja cesta“ najbolji je akcijski film godine s ženom u glavnoj ulozi

“Pobješnjeli Max” s Melom Gibsonom iz 1979. godine s vremenom je postao kultni akcijski film. Iako najnoviji film o odmetniku postapokaliptičnog svijeta “Pobješnjeli Max: Divlja cesta” ima radnju u istom postapokaliptičnom svijetu, ovaj nastavak uvodi i snažne ženske likove u središte pozornosti. Novi “Pobješnjeli Max” ne vole samo muškarci, već ga obožavaju i žene.

Ženski likovi u središtu pozornosti

Popularna glumica Charlize Theron utjelovljuje lik imperatorice Furiose. Obrijana glava, kožna odjeća i mehanička ruka je čini najopasnijim likom u filmu. U četvrtom nastavku “Pobješnjelog Maxa” glavnu ulogu nema samo muški lik, već i ženski.

Radnja filma se događa u postapokaliptičnom svijetu gdje je voda najvažniji resurs, a koju kontrolira tiranski vojskovođa. Naravno, kako to inače ide u takvim filmovima, žene postaju seksualno roblje, a cilj imperatorice Furiose je osloboditi žene takve sudbine.

No, u filmu ženski likovi nisu samo sporedne uloge i ‘dame u nevolji’. Kako bi osigurao autentičnost i pozadinske priče ženskih likova, redatelj George Miller angažirao je za rad na filmu spisateljicu Eve Ensler, autoricu knjige “Vaginini monolozi”, koja je radila sa zlostavljanim ženama i seksualnim robinjama diljem svijeta, piše NPR. Stavljanjem zlostavljanih žena u središte priče, redatelj Miller je privukao pozornost i na činjenicu da su mnoge žene i danas seksualne robinje.

Miller je i htio stvoriti snažan ženski lik – cestovnu ratnicu jednaku Maxu, ali je Theron bila ta koja je imperatoricu pretvorila u snažnu ženu i uživjela se u ulogu.

„Ona je bila ta koja je odlučila obrijati glavu. Htjela je odigrati svoju ulogu u potpunosti autentično“, rekao je George Miller.

Poziv na bojkot filma jer je “feministički”

Da nekome smetaju snažni ženski likovi u akcijskim “muškim” filmovima dokazali su i članovi udruženja ‘Aktivisti za muška prava‘. Oni su pozvali na bojkot „feminističke propagande“ tvrdeći da ako film doživi pozitivne kritike da „muškarci više neće moći imati priliku vidjeti pravi akcijski film koji ne sadrži neku vrstu političke propagande o feminizmu, društvenoj pravdi i socijalizmu“, piše Entertainment Tonight.

Charlize Theron je reagirala na ovakve komentare rekavši da misli kako George Miller nije imao feministički cilj na umu kada je radio film.

„Kada upotrebljavamo riječ feminizam, ljudi je se malo boje. Kao da se nas (žene) na neki način time stavlja na pijedestal. George je od samog početka shvaćao da su žene jednako kompleksne i zanimljive kao i muškarci“, rekla je Theron te priznala da iako mu nije bio cilj napraviti feministički film, ipak ga je napravio.

I redatelj George Miller je reagirao na komentare o filmu te rekao da nije postajao cilj feminizma, ali budući da se radnja odvija oko oslobađanja 5 žena, nije mogao uzeti muškarca za tu ulogu.

„Trebao sam ratnika, ali to nije mogao biti muškarac koji će oteti pet žena od drugog muškarca. To bi bila sasvim druga priča. Tako da se sve razvilo od toga“, izjavio je redatelj George Miller.

S ciljem feminizma ili bez njega, činjenica je da je u kina napokon došao akcijski film koji prikazuje da žene mogu biti jednako jake kao i muškarci i kojeg će gotovo svaka žena htjeti pogledati i nekoliko puta.

Foto: službena stranica “Mad Max: Fury Road”

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više