Kako pravilom pet sekundi prevariti svoj mozak i zamke koje nam postavlja?

Većinu puta, mi smo sami sebi najveći neprijatelji na putu do ostvarivanja vlastitih ciljeva. Naš mozak je programiran tako da izbjegava nelagodne situacije, jer nam je taj alat u evoluciji bio potreban. Izbjegavati potencijalno “opasne” situacije kako bismo se zaštitili bio je način preživljavanja. No, danas to više nije pitanje preživljavanja, već izlaženja iz comfort zone, izvršavanja onih zadataka koji nam možda nisu najugodniji u danom trenutku, ali nas vode ka našem dugoročnom cilju.


Pročitajte više: Pravilo 5 sekundi – knjiga koja je milijune ljudi diljem svijeta potaknula na promjenu


Prevarite vlastiti mozak

Mel Robins objašnjava što je the five second rule, i kako joj je taj jednostavan mali trik i alat promijenio život:

“Svaki čovjek ima “okvir” od pet sekundi u kojem prelazimo iz ideje u njenu realizaciju, prije nego se naš mozak “ubaci” i sabotira ono što smo namjeravali napraviti. Za neke ljude, to je možda još i kraći rok. Ali, mora se primjenjivati odbrojavanje: pet, četiri. tri, dva, jedan. Naš je zadatak naučiti kako se maknuti iz pukog razmišljanja o idejama koje imamo, do provođenja tih ideja u obliku konkretnih koraka.”

Zašto to zapravo funkcionira?

Postoje trikovi kojima se može “nadigrati” vlastiti mozak i zamke koje on nekada postavlja. Kada se odbrojava unatrag, prekida se nešto što se u znanosti zove “habit loop” (hrv. petlja navike), odnosno neurološka petlja koja upravlja svakom navikom. One se odvijaju u bazalnim ganglijama, dijelu mozga koji je odgovoran za naše emocije i navike, odnosno postupke o kojima se ne razmišlja svjesno.

Odbrojavanje prekida naš automatizirani sustav u mozgu i pobuđuje prefrontalni korteks, koji je zaslužan za organizaciju misli i djelovanja u skladu s unutrašnjim ciljevima. On je ključan i potreban dio za proces mijenjanja ponašanja.

Kada se odbroji do “jedan”, to znači da je djelovanje prema uobičajenim navikama prekinuto, bilo da se to odnosi na odugovlačenje, želju za pićem ili jelom ili nečim trećim što se radi “bez razmišljanja”. Ovo samo funkcionira ako se odbrojava unatrag, jer to zahtjeva fokus i koncentraciju.


Pročitajte više: Navike: Naš mozak ih obožava, ali kako stvoriti one koje su dobre za nas?


Malim koracima do uspjeha

U trenutku kada odbrojimo do kraja i kada se prekine naše automatsko djelovanje, mi možemo izvršiti onu neugodnu ili tešku radnju koju smo možda dugo odgađali. U tom trenutku više ne promišljamo o tome kakve emocije će ona izazvati ili o nesigurnostima koje imamo, već krećemo direktno akciju. Ovo se pravilo od pet sekundi može primjenjivati na svakodnevnim situacijama kao što su dizanje iz kreveta ili kuhanje, ali i kao što su odrađivanje nekih većih poslovnih odluka. Na kraju krajeva, uspjeh je zapravo zbroj malih koraka koje poduzimamo iz minute u minutu.

Ova praksa ima široku primjenu, stoga se koristi i u vojsci te osnovnim školama.

Foto: Canva/LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -