Poduzetnice vide prilike i ne boje se rizika

Poduzetnice vide  poslovne prilike, vjeruju u svoje sposobnosti i ne boje se preuzimanja rizika. Upravo su to karakteristike koje u većoj mjeri imaju muškarci i još uvijek prednjače u poduzetničkoj aktivnosti u odnosu na žene, prema rezultatima Women GEM izvještaja za 2012.

Najaktivnije afričke poduzetnice

Najveća poduzetnička aktivnost je u manje razvijenim državama. TEA (Total Entrepreneurial activity – pokazatelj poduzetničke aktivnosti kod odrasle populacije 18-64 godine, u fazi od razmišljanja o pokretanju biznisa do biznisa starog tri godine) za žene je najveći u Africi gdje je u prosjeku 27%  žena u fazi razmišljanja, pokretanja i vođenja početničkog biznisa (Zambia čak 40%). Velika nezaposlenost je najveći motivator za pokretanje biznisa.

Razvijene europske zemlje  imaju mali postotak žena u procesu pokretanja biznisa (svega 5%) zbog dovoljno prilika za zaposlenje,  sigurnosti za žene koje to donosi i većeg životnog standarda.

U Hrvatskoj 12% muškaraca je u fazi pokretanja biznisa, u odnosu na 5% žena.

Nerazvijene zemlje imaju i veću razliku između zrelih tvrtki i tek pokrenutnih. Nezaposlenost i neimaština u tim zemljama mnoge tjera na pokretanje biznisa ali manji broj njih se uspije održati.

>>Zašto su mame najbolji poduzetnici?

Poduzetnice moraju vjerovati u sebe da bi uspjele

Najveća poduzetnička aktivnost je u onim državama gdje stanovništvo vidi dovoljno poslovnih prilika, vjeruje u svoje sposobnosti i ne boji se neuspjeha.  Najviše poduzetničkih prilika vide stanovnici Afrike i Latinske Amerike a najmanje u razvijenim azijskim  i europskim zemljama u razvoju, s time da je postotak žena koje vide poduzetnički potencijal u svim zemljama manji nego postotak muškaraca.

Oni koji vjeruju da imaju sposobnosti za pokretanje i vođenje biznisa imaju bolje predispozicije da u tome i uspiju. Žene u svim državama svijeta manje vjeruju u svoje sposobnosti za vođenje biznisa, a najviše samopouzdanja imaju afričke žene, latinskoameričke žene, žene srednje Azije i Amerikanke.

>>Kada je vrijeme za pokrenuti biznis

U Japanu i Europi žene puno manje vjeruju u svoje sposobnosti. Žene u Europi, uključujući i Hrvatsku su u prosjeku jako obrazovane, tako da iznenađuje slabo samopouzdanje u svoje sposobnosti. Prema rezultatima nedavno provedenog popisa stanovništva, žene u Hrvatskoj imaju više obrazovanja u svim dobnim skupinama do 50-te godine života. Unatoč tome, svega 35% žena u odnosu na 53% muškaraca u Hrvatskoj smatra da ima sposobnost za vođenje vlastitog biznisa.

Strah od neuspjeha je još jedna prepreka poduzetništvu i žene u prosjeku također imaju veći strah od muškaraca. Najmanje straha od neuspjeha imaju poduzetnici i poduzetnice u Africi a najviše u Izraelu, razvijenim azijskim i europskim zemljama. Belgijanke, Švicarke i Irkinje puno se više boje neuspjeha od muškaraca.  39% Hrvatica u odnosu na 34% Hrvata se boji neuspjeha svog poduzetničkog pothvata.

Zašto žene postaju poduzetnice?

Prema GEM Women izvještaju, poduzetnički projekti danas većinom nastaju zbog dobre poslovne prilike a manje iz nužde. Nužda je veći motivator u nerazvijenim zemljama.

Namjera pokretanja biznisa je jako važan faktor za razvoj poduzetništva. Što veći broj ljudi ima namjeru pokrenuti biznis, veći je postotak onih  koji to stvarno i učine. Tajland je jedina zemlja na svijetu gdje ima više žena nego muškaraca koje žele pokrenuti biznis.

U Hrvatskoj 17% žena imaju namjeru pokrenuti biznis u sljedeće tri godine u odnosu na 22% muškaraca. 62% žena (66% muškaraca) želi pokrenuti biznis jer vidi dobru poslovnu priliku a 38% (33% muškaraca) njih iz nužde.

>>Žene i obiteljski biznis

 

Foto: Dreamstime/ Andres Rodrigues

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...