Kreću nove mjere Stožera; UGP: “Nema novca za obeštećenja”

Ogorčeni navodima da će Stožer civilne zaštite uvesti nove, strože mjere, Udruga Glas poduzetnika poslala je priopćenje medijima u kojima upozoravaju na stanje u gospodarstvu koje bi ove odluke dodatno oštetile. Zahtijevaju obeštećenje za poduzetnike.

Obeštećenje poduzetnika

Na krilima govora o postrožavanju mjera i ograničavanju radnog vremena do 22 sata, iz Udruge poručuju kako treba osigurati da poduzetnici, kojima te odluke utječu na poslovanje, moraju biti obeštećeni. Kako navode, nema smisla uvoditi mjere ako ne postoji plan za pomoć onima na koje će se izraziti negativno. “Smatramo kako su hrvatski poduzetnici i poduzetništvo općenito previše puta bili diskriminirani tijekom ove pandemijske krize koja traje već skoro dvije godine”, stoji u priopćenju.


Pročitajte više: Vjekoslava Čalić: Korona nas je bacila na koljena jer nije bilo potebe za prijevozom, prodali smo pola imovine, ali opstali


Vladin proračun izostavio potrebne mjere

Upućeno je i pitanje Vladi, da zašto u proračunu nisu predviđene potrebne mjere. Već gotovo dvije godine od početka pandemije, plan za pomoć onima na koje to utječe i dalje ne postoji. Napominju kako poduzetnici i dalje imaju obveze plaćanja troškova, a od vlasti nisu vidjeli ni preuzimanje odgovornosti ni sredstva za pokrivanje nastalih gubitaka. Mogućnost lockdowna je za većinu poduzetnika najgori mogući scenarij. “Smatramo da bi za trenutnu epidemiološku situaciju bilo puno korisnije i efektivnije da se postojeće mjere bolje kontroliraju, umjesto da se uvode nove i strože mjere,” zaključuju u priopćenju iz Udruge Glas poduzetnika.

Stožer civilne zaštite o novim mjerama

Od ponedjeljka, 10. siječnja, na snagu stupaju nove mjere. “Ovisno o pritisku novog vala koronavirua na zdravstvene institucije, u ponedjeljak stupaju na snagu nove mjere. Od ponedjeljka tako stupa na snagu ograničenje okupljanja na 50 osoba, privatne svečanosti na 20 osoba umjesto dosadašnjih 30 – izuzetak su na s digitalnim potvrdama – za njih će biti do 50 osoba. Broj gledatelja na sportskim natjecanjima, na njima može nazočiti samo uz COVID potvrde”, najavio je Davor Božinović, voditelj Stožera civilne zaštite RH.

Foto: Canva alvarostock

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -