U Osijeku raste zanimanje za poduzetništvo

Sve se više ljudi u Slavoniji i Baranji odlučuje na samozapošljavanje. Potvrdila je to konferencija „Mogućnosti financiranja za poduzetnice“ koju su Institut za razvoj ženskog poduzetništva Adria i mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria organizirali u Osijeku.

Samozapošljavanje u Osječko – baranjskoj županiji

Hrvatski zavod za zapošljavanje u Osječko-baranjskoj županiji trenutačno bilježi 22.600 nezaposlenih od čega je 60,5 posto žena. U prvih deset mjeseci ove godine preko Regionalnog ureda HZZ-a u Osijeku potpore za samozapošljavanje koje dosežu 35.000 kuna, koristilo je 360 osoba među kojima je 41 posto žena. One najčešće otvaraju tzv. paušalne obrte i jednostavna društva s ograničenom odgovornošću. Nove slavonske i baranjske poduzetnice bave se raznim djelatnostima – od intelektualnih usluga preko ugostiteljstva i rekreacije do čuvanja djece.

„Nekima je samozapošljavanje način za odlazak s burze, a nekima karijerna opcija. Žensko se poduzetništvo razvija u cijeloj zemlji, a posebno smo ponosni na nove obrte i trgovačka društva koja se osnivaju u Slavoniji i Baranji. Trebamo cijeniti svako novootvoreno radno mjesto, a značajke su ženskih poduzeća da se razvijaju polagano, ali stabilno i sigurno“, istaknula je Ivana Matić, osnivačica mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria.

Konferencija koja je prije Osijeka održana u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Varaždinu, ženama predstavlja koje im sve mogućnosti financiranja stoje na raspolaganju pri osnivanju i razvoju poslovanja.

„HAMAG-BICRO sustavno radi na poticanju žena na poduzetništvo. Tu su naši natječaji za bespovratna sredstva, te financijski instrumenti Europskih strukturnih i investicijskih fondova – zajmovi i jamstva. Iz Osječko-baranjske županije trenutačno podupiremo čak 12 projekata kroz program Istraživanje, razvoj i inovacije. Među njima su i dva projekta žena poduzetnica. Poduzetnice potičemo na povlačenje novca iz fondova Europske unije. Trenutačno su otvoreni natječaji za certifikaciju i internacionalizaciju“, kazao je Mario Turalija, član Uprave HAMAG-BICRO-a.

Kako povoljnije financirati svoje projekte

Kako što povoljnije financirati svoj poduzetnički poduhvat, sudionike konferencije savjetovali su i predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR-a), Raiffeisen banke i Raiffeisen Leasinga. Toyota je predstavila posebne pogodnosti za poduzetnice pri nabavci vozila.

„Danas možemo uz niske troškove poslovati još brže i jednostavnije zahvaljujući suvremenim alatima za organizaciju poslovanja. Među njima je i Salonize, aplikacija koja služi za upravljanje poslovanjem u uslužnim djelatnostima. Pristupa joj se putem interneta, a donosi potpuni pregled

poslovanja – od popunjenosti termina po zaposlenicima i vrstama usluga do potrošnje materijala i ostvarene zarade“, kazala je Natalija Zastavnik Crnički, direktorica tvrtke Salonize. Razvoj istoimene aplikacije sufinanciran je iz EU fondova, tj. Europskog fonda za regionalni razvoj.

poduzetništvo u osijeku

Na konferenciji održanoj u Poduzetničkom inkubatoru Bios u Osijeku sudjelovalo je stotinjak žena iz Slavonije i Baranje.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G-a: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...