Pokretanje vlastitog posla: Izazovi zbog kojih mnogi poslovi propadaju u prve dvije godine

Strah od neuspjeha proganja većinu poduzetnika. Pokretanje vlastitog posla ne zahtjeva samo rješavanje neočekivanih problema i izazova, već i održavanje motivacije i kreativnosti, što može biti dobitna kombinacija za nevjerojatnu razinu stresa.

Povezano:

Za svaki uspješan poslovni pothvat potreban je početni kapital, održiv poslovni model i dobro razumijevanje tržišnih trendova. Ali što uzrokuje neuspjeh tvrtke kada imate sve navedeno? Donosimo pet glavnih razloga zbog kojih poduzetnički pothvati propadaju u prve dvije godine, prema Amandi Kendall, vlasnici tvrtke Elevating Profit.

Protok novca

Prilikom pokretanja posla, poduzetnici su obično usredotočeni isključivo na prodaju i sljedećeg klijenta. Često ne razmišljaju o dugoročnom planu ili planu za budućnost. Protok novca može lansirati ili prekinuti posao. Neprofitabilan posao može opstati godinama, ali posao bez novčanog toka propast će za nekoliko mjeseci.

“Moram sve raditi” sindrom

Poduzetnici u početku poslovanja moraju raditi više stvari sami. Zbog toga, ponekad, zaborave da dio obaveza nakon nekog vremena mogu prebaciti na nekog drugog. Stav “mogu sve sam” i “mogu to učiniti brže i bolje” je razlog propasti mnogih poduzeća. Osvijestite koje se uloge morate odreći i koja je osoba najbolja da tu ulogu popuni.

Prodaja i marketing

Pokretanje vlastitog posla često navodi poduzetnike na razmišljanje da će svi njihovi prijatelji i obitelj kupovati kod njih. Nažalost, to često nije slučaj. Trebate imati strategiju prodaje i marketinga. Odredite kakav je vaš idealan klijent, a zatim ih informirajte o tome zašto im treba baš vaša usluga ili proizvod. Ako čekate da prodaja krene sama od sebe, mogli biste se načekati.

Preniske cijene proizvoda

Kada pokreću posao, poduzetnici žele biti konkurentni na tržištu pa proizvode nude po nižim cijenama od konkurencije kako bi pridobili više kupaca. Iako na prvu zvuči sasvim logično, to rezultira s puno sati rada za malu ili nikakvu zaradu.

Nedostatak vizije

Kada poduzetnici pokrenu svoj posao, oni točno znaju što žele raditi, kome žele pomoći i zašto. Međutim, često ne planiraju kako će to izgledati za nekoliko godina ni koja je izlazna strategija. Izlazna strategija daje vam čvrste smjernice koje ćete slijediti kroz čitavo poslovanje. Bez nje kao da krećete na putovanje s povezom na očima.

Foto: Rawpixel

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -