Držite se rokova? To vas može koštati zdravlja

Dok svijetom hara pandemija koronavirusa, poslovnim svijetom hara jedna druga pandemija – pandemija burnouta. Istraživanje koje su krajem prošle godine objavila skupina istraživača s Harvarda pokazuje da je jedan od razloga zbog kojeg ljudi doživljavaju burnout i depresiju te im pada produktivnost na poslu je anksioznost koja se javlja kad osoba ima previše zadataka i premalo vremena da ih obavi. Pokazalo se da ta ista anksioznost u većoj mjeri zahvaća žene nego muškarce i to upravo zbog toga što žene puno rjeđe traže pomicanje rokova. Čak i onda kad su rokovi fleksibilni i sasvim ih se jednostavno može pomaknuti.

Žene općenito imaju više dnevnih zadataka, ali i ne delegiraju

Jedan od razloga zašto do toga dolazi je realno preopterećenje s kojim se žene susreću. S obzirom na to da su često žene involviranije u kućanske poslove i brigu o djeci, neupitno je da se zaista radi o tome da ponekad žene imaju više zadataka. Drugi mogući razlog je što žene teže delegiraju od muškaraca. Stručnjaci su potvrdili da, što zbog nedostatka vještine, što zbog straha od opterećivanja drugih, žene manje delegiraju i češće ostaju zatrpane zadacima. Rješenje bi moglo biti u prepoznavanju težine zadataka, ističu eksperti s Harvarda. Nisu svi zadaci jednako zahtjevni i nisu svi rokovi jednako striktni. Žene bi mogle znatno smanjiti stres uzrokovan poslom, kad bi podvukle crtu pod zadacima s jasno definiranim rokovima i tražile odgodu onih zadataka kod kojih je to moguće.


Pročitajte više: Kako vam delegiranje administrativnih poslova može pomoći u razvoju poslovanja?


Ambicioznost lako prerasta u zatrpanost poslom

Hrvatska coacherica Davorka Tolić svjesna je koliko se istine razotkrilo ovim istraživanjem. „Žene općenito većinom funkcioniraju tako da ispunjavaju svoje vrijeme s manje ili više važnim obavezama. Briga za sebe, obitelj, posao donosi neiscrpan izvor aktivnosti koje možemo obaviti u jednom danu. Ako količina i teret tih obaveza za ženu nisu previše ona će se osjećati uspješnom i zadovoljnom i svaki kvačica na “to-do” listi dat će joj novu energiju za dalje. Žene koje uspijevaju tako funkcionirati kroz život s druge strane moraju imati nešto što ih opušta, puni im baterije i omogućuje da ostanu “u igri” svojim punim kapacitetom.“

Ipak, takav mindset u kratkom periodu može postati problematičan. Upravo zbog toga što je vrijeme u danu ograničeno, a snaga iscrpna. Prečesto se događa da žene preuzmu na sebe i one zadatke i obaveze koje realno ne može ispuniti. Coacherica ističe da se radi o precjenjivanju vlastitih mogućnosti zbog kojeg dolazi do forsiranja. U takvim situacijama osobe izvlače iz sebe zadnji atom snage, ne spavaju i ne hrane se pravilno.

Razlozi za to leže u nekima od ovih uvjerenja ili stavova, ističe Davorka:

  • ja sam super žena i ja to mogu
  • osjećaj neuspjeha ako ne napravim što sam planirala/obećala
  • svijest o tome da ću to ipak trebati napraviti, pa makar i pomaknula rok, a to mi onda stvara dodatne probleme

Dugotrajna izloženost stresu može ozbiljno narušiti zdravlje

„Kao posljedicu ovakvog funkcioniranja u dužem periodu neminovno ćemo osjetiti posljedice stresa koji se manifestira na različite načine, a ako se njime ne bavimo, vremenom može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme,“ komentirala je stručnjakinja ozbiljnost situacije.

Zaista, dugotrajna izloženost stresu može biti nepovoljna po ljudsko zdravlje. Stalan osjećaj nelagode prvo napada san i prehranu, a ako se ne ‘liječi’ može rezultirati burnoutom ili razvojem kroničnih bolesti. Jedno od rješenja koje se nameće je asertivno razmišljanje i ponašanje te ozbiljnost u pristupanju kolegama ili klijentima od kojih tražimo pomicanje roka. Radi se o dobrom prijedlogu, slaže se coacherica, no ne može sve ostati na tome. Potrebno je zaviriti u sebe samu i dobro razmotri što se krije u dubini. Strah da ćete se pričiniti nesposobnom ako pomaknete rok? Bojazan od pogleda kolega ili da neće ispuniti svoje vlastite ciljeve? O čemu god se radilo, važno je suprotstaviti se svom unutarnjem zlostavljaču i realno sagledati situaciju. U skladu s vremenom i prostorom u kojem se nalazimo i sa sposobnostima koje imamo.


Pročitajte više: Davorka Tolić se preko 15 godina bavi edukacijom odraslih i pronaći će savršeni alat za Vaš osobni razvoj!


Što napraviti? Objektivno sagledajte svoje mogućnosti

Iako se na prvu situacija čini bezizlaznom, Davorka ima rješenje. Prije nego prihvatite bezbroj obaveza, zapitajte se je li realno očekivati od sebe da ćete sve stići i postoji li neka druga osoba koja bi mogla preuzeti zaduženje. Evo što napraviti:

  • osvijestiti svoje kapacitete, realno sagledati što mogu napraviti u 24 sata
  • prepoznati da sebi “natovarim” više obaveza nego što ih realno mogu obaviti
  • definirati vlastite prioritete koje su u skladu s ciljevima (poslovnim i privatnim)
  • naučiti reći “ne” stvarima koje mi oduzimaju energiju i nemaju za mene dodanu vrijednost
  • usvojiti alate za planiranje kako bi bilo što manje situacija koje zahtijevaju pomjeranje rokova

„Smatram da rješenje problema ne leži samo u asertivnom pristupu, nego od nas zahtijeva rad na sebi na različitim područjima. Samo tako možemo osigurati da ćemo smanjiti količinu stresa u svom životu i fokusirati se na ono što je zaista važno ili ono što nas veseli,“ zaključuje Davorka.

Foto: Lucas Santos, Unsplash / Davorka Tolić, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -