Kako prihvatiti ili odbiti ponudu za posao?

Prva faza je iza vas.

Ponuda za posao – zadnji važan korak

Nakon pisanja bezbrojnih molbi za posao, poslanih mailom ili preporučenom poštom, pregledavanja poštanskog sadučića ili maila i po nekoliko puta dnevno, odlazaka na razna testiranja i intervjue, konačno ste dobili potvrdan odgovor. Čestitam, dobili ste posao. Što sad? Pripremali ste se za pisanje molbe, pisanje životopisa, preporučene forme, fonta i stila pisanja, sva moguća pitanja na razgovoru ali nitko vas nije pripremio za idući korak.

Bez panike, duboko udahnite. Pred vama je idući izazov. Morate se zapitati da li ste stvarno zainteresirani za taj posao, da li je to ono što vas ispunjuje, vaša očekivanja, odgovaraju li vam radni uvjeti…

Prihvaćanje ponude za posao

Ako ipak da, odlično. Sretni i uzbuđeni možete poslati potvrdni mail u kojem se zahvaljujete na ponuđenoj prilici . Vaš mail bi u tom slučaju trebao ići otprilike ovako: “Hvala vam na ukazanom povjerenju. Veselim se budućoj suradnji.” Potom dogovorite detalje oko prvog radnog dana i potrebne dokumentacije.

Odbijanje ponude za posao

No, ponekad se može desiti da ste u međuvremenu promijenili odluku i nemate više interes za rad u tvrtci koja vam nudi posao. Razlozi mogu biti razni, od mogućnosti zaposlenja na drugom radnom mjestu koje vam bolje odgovara, do saznanja koje ste dobili na prvom, informativnom razgovoru o radnim uvjetima na koje niste spremni , radni kolektiv koji vam ne odgovara ili unutarnja politika tvrtke o kojoj niste ništa znali. U tom slučaju, vaš odgovor bi trebao biti: “ Hvala vam na ukazanom povjerenju i vašoj ponudi, no na žalost moram je odbiti”. Bilo bi poželjno navesti i razlog odbijanja pa, ako ste u mogućnosti, objasnite poslodavcu razloge zbog kojeg ga odbijate, kao npr. “Upravo sam prihvatila drugu ponudu za posao” ili “Plaća ne odgovara mojim očekivanjima”. To je ujedno i dobar pokazatelj poslodavcu ukoliko je previdio određene stavke da ih korigira. Ako pak, nemate dobro mišljenje o poslodavcu ili organizaciji onda bolje nemojte ništa više reći. Ne trebate si stvarati neprijatelje jer nikad ne znate što vam budućnost donosi.

Kako si uzeti još vremena

Ako niste sigurni da li želite prihvatiti posao, ponuda je stigla prebrzo ili neočekivano i niste uspjeli posložiti sve dojmove, uzmite si malo vremena. Zahvalite se na ponuđenom poslu i recite da ćete se javiti sa svojim odgovorom u roku 24 sata. To vrijeme iskoristite da dobro razmislite i odvažete razloge “za” i “protiv”, jer u konačnici donosite veliku odluku, no imajte na umu da odgovor morate dati u nekom razumnom roku.

Ukoliko razmatrate i druge poslove budite iskreni, objasnite poslodavcu situaciju i pokušajte saznati kakve su vam šanse dobivanja drugog posla za koji ste aplicirali. Potom donesite odluku.

Iskrenost i profesionalnost na prvom mjestu

Uvijek, kada je to moguće, završite međusobni odnos i suradnju iskreno, srdačno i ne okrečući leđa već sa čvrstim stiskom ruke. Možda ćete u budućnosti surađivati ili će vam se ponuditi prilika koju nećete moći odbiti. Uvijek nastojte biti pristojni i umjereni. Preemotivne nastupe svakako treba izbjegavati, bili oni pozitivno ili negativno obojani. Budite iskreni, ako i odbijete posao poslodavac će cijeniti vašu iskrenost i otvorenost. U poslovnom svijetu topla preporuka može puno značiti za vašu profesionalnu reputaciju.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više