Porezne novosti koje nam stižu od 1. siječnja

Nakon maksimalno turbulentne 2020. godine kako u privatnom, tako i u poslovnom životu, poduzetnici se moraju pripremiti na još promjena koje dolaze na snagu. Evo koje su sve porezne novosti za 2021. godinu.


Pročitajte više: Što donose nove porezne promjene u 2021. godini?


Prag za plaćanje PDV-a po naplati se diže na 15 milijuna kuna

Kada je u pitanju PDV po naplaćenim naknadama, podiže se prag za primjenu sa 7,5 milijuna kuna na 15 milijuna kuna, a važno je napomenuti i kako svi porezni obveznici koji u 2020. godini nisu ostvarili isporuke veće od 15 mil. kuna, ako žele, imaju mogućnost od 01.01.2021. plaćati PDV po naplaćenoj naknadi. Dolazi do oslobađanja plaćanja PDV-a za uvoz dobara manje vrijednosti odnosno dobara manje vrijednih od 22 eura iz trećih zemalja, kod plaćanja pri uvozu doći će do mogućnosti obračunskog plaćanja.


Pročitajte više: Zašto mjera plaćanja PDV-a po naplati treba ostati i nakon pandemije?


Porezne novosti u vezi doprinosa

Po pitanju doprinosa za nesamostalni rad dolazi do smanjenja stope s 24 posto na 20 posto za sve iznose do 30 tisuća kuna mjesečno, a za one iznose koji premašuju 30 tisuća kuna mjesečno stopa će se smanjiti s 36 posto na 30 posto. Korist od smanjenja stopa osjetit će porezni obveznici koji su do sada plaćali porez i prirez na dohodak tj. bili su u tzv. poreznim škarama, a razlika će se primijeniti već na plaći za prosinac 2020. godine prilikom njene isplate u siječnju.

Smanjenje stope i za autorske ugovore i ugovore o djelu

Do smanjenja stope s 24 posto na 20 posto doći će i kod drugog dohotka odnosno ugovora o djelu ili autorskom ugovoru. Stopa PDV-a od dohotka za zakup dosad je iznosila 12 posto, a o početka 2021. godine ona će iznositi 10 posto. Promjena će nastupiti i kod dohotka od kapitala po osnovi dividende i udjela u dobitku gdje također dolazi do pada stope PDV-a s 12 na 10 posto. Pad stope bit će učinjen i za dohodak od kapitala po osnovi kamata gdje također dolazi do pada s 12 na 10 posto.

Nova osnovica za obračun doprinosa za 2021. godinu za članove uprave/direktore iznosit će 5.967,65 kuna, a s primjenom će početi na plaći za siječanj 2021. godine.


Pročitajte više: Direktorica zlorabiteljica nije sebi 3 godine isplatila plaću kako bi tvrtku održala na životu. Danas ima milijunske prihode


Možda najzanimljiviji dio ovih novosti je informacija kako je minimalna bruto plaća narasla na 4.250,00 kuna.

Trošak cijepljenja protiv zaraznih bolesti ako poslodavac na svoj teret plaća radnicima – ne smatra se plaćom, nema obračuna doprinosa i poreza.

Već kod budućih akontacija poreza na dobit za 2021. godinu se primjenjuje stopa od 10 posto umjesto dosadašnje od 12 posto.

Autor: savjetnica za računovodstvo Iva Grković, INBIRO RIR

Foto: Olia Danilevich/Pexels i privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

studenti bez radnog iskustva

Zaposliti studente bez radnog iskustva? Da!

Na mladima svijet ostaje. Ali mladi su bahati, ništa ne znaju, lijeni su i nemaju iskustva. No, mladi su budućnost. Pa...
- Advertisment -