Tražite posao na LinkedInu? Ovih 6 trikova moglo bi vam povećati šanse!

LinkedIn je u posljednjih nekoliko godina postao nezaobilazna poslovna mreža za sve koji traže posao, pokušavaju naći nove zaposlenike ili se žele povezati s ljudima iz svoje branše. Ako još niste pokušali potražiti posao na LinkedInu, krajnje je vrijeme da uđete u ovaj potentan svijet poslovnih prilika.

Mnogi na ovu platformu gledaju kao na samo još jednu društvenu mrežu, koja je specijalizirana za pronalazak poslovnih kontakata. Ovo je točno, ali na isti način nudi vrlo kvalitetne i specificirane mogućnosti za povezivanje profesionalaca s poslodavcima.

Ako ste među onima koji su već prepoznali ulogu LinkedIna u traženju poslova, vrlo je moguće da ste previdjeli nekoliko značajki osmišljenih upravo da vam olakšaju taj proces. Regruteri i stručnjaci za karijere iz poznatih kompanija otkrili su za HuffPost šest trikova pomoću kojih ćete lakše ‘sletjeti’ na odgovarajućeg poslodavca.


Pročitajte još: LinkedIn Post ili LinkedIn Article – Koji format odabrati?


Fokusirajte se na oglase koji imaju manje prijava

Na LinkedInu uvijek možete provjeriti koliko se ljudi već javilo na neki oglas za posao, što vam omogućuje da se bolje fokusirate na poslove koji imaju manji broj prijava. Ovo se odnosi na poslove koji imaju manje od 30 prijavljenih kandidata, a LinkedIn će vam sam ukazati na to tako da istakne broj prijava zelenom bojom.

“Možete biti zaista kvalificirani, no ako ste zakasnili u ‘igru, ‘ a poslodavci nisu toliko detaljni sa svim prijavama, postoji šansa da nećete biti adekvatno procijenjeni”, objasnio je Rob Cancilla, bivši zaposlenik prodajnog odjela Facebooka koji trenutno regrutira za kompaniju Hunt Club. Cancilla također dodaje da je za njega optimalan broj prijava manji od 50.

U headline pišite više informacija o sebi

Ako ste u headlineu (naslovu svog LinkedIn profila) naveli samo svoju titulu, bilo bi najbolje da ponovo uredite tu sekciju. Cancilla smatra da je ovo jedna od najslabije iskorištenih značajki LinkedIna, a poslodavcima pruža korisne brze informacije. Ovaj odjeljak koji stoji ispod vašeg imena nudi vam mogućnost da ‘prodate’ svoju karijernu priču odmah pri inicijalnom pogledu na vaš profil.

Ovdje možete navesti područje u kojem ste posebno stručni, aspekte svoje branše koji vas najviše zanimanju, ili dodatne edukacije kojima ste se nastojali uže usmjeriti u određeno područje. Cancilla preporučuje da to naglasite izrazima poput “stručnost u nečemu”, “strastveni oko toga”, “industrijsko znanje u ovome”, “posebno usmjereni na to”, “dodatno educirani za ovo”.

“Možete biti menadžer za društvene mreže, no ako navedete da ste, primjerice, stručnjak za izravnu komunikaciju s klijentima u e-kompanijama, meni kao regruteru ovo može odskakati kao upravo stvar koju moj klijent treba”, objašnjava.

Detaljno ispunite svaki dio vašeg profila

Osim naslova profila, postoje mnoge druge sekcije koje možete ispunjavati, poput “background” (pozadine), “skills” (vještine), “about” (o sebi) i mnogih drugih. Strateginja za traženje poslova s korporativnim regruterskim iskustvom, Ashley Watkins, kaže da je njezin najjači LinkedIn trik ustvari optimizacija profila.

“Razmišljajte o ključnim riječima ili kompetencijama koje su relevantne za vaše poslovne ciljeve. Zatim te termine uključite u svoj headline, ‘about’ sekciju, poslovnu titulu i sekciju o vještinama”, objasnila je te dodala da ćete se, jednom kada uskladite optimizaciju profila i networking, početi pojavljivati u tražilicama većeg broja regrutera što je vrlo poželjno ako želite pronaći kvalitetan posao na LinkedInu.

Certificirajte se na LinkedInu za posebne vještine

Kako bi unaprijedili svoj profil, poželjno je ispunjavati LinkedInove testove kojima dokazujete stručnost za pojedina područja, poput WordPressa ili Google Analyticsa. “Snažno savjetujem svima da to učine. Tako dodajete više informacija koje regruterima i HR menadžerima pomažu da vide kako ste solidan kandidat, uz vaš životopis i LinkedIn profil”, objasnila je HR administratorica Jackie Cuveas.

Kako bi ispunili LinkedInov test kliknite na “Skills & Endorsements” sekciju na vašem profilu, te odaberite “Take skill quiz”. Zatim pronađite test za područje u kojem želite pokazati svoju stručnost i ispunite ga.

Koristite personalizirane poruke

Ključ uspješne potrage za poslom na LinkedInu je networking. To je najbolji način da čujete za otvorene pozicije, dobijete preporuke i na posljetku i pronađete posao. Prvi korak networkinga najčešće se poduzima preko “connect” ‘gumbića’ na nečijem profilu, a Cuveas savjetuje da ne stanete na toj formalnosti. Umjesto toga, odvojite malo vremena i sastavite osobnu poruku. To ćete učiniti tako da na nečijem profilu odaberete opciju “connect”, no umjesto da odmah stisnete na “send”, odaberite opciju “Add note”.


Pročitajte još: Gafovi na LinkedInu: Ovo ne biste trebali objavljivati ako želite izgledati profesionalno!


“Poželjno je uključiti personaliziranu poruku. Možda vam to zvuči kao mnogo posla, no ipak nastojite dobiti odgovor. Kako bi ga zaista dobili, druga se osoba želi osjećati kao ste zaista pogledali i istražili njezin profil”, rekla je za HuffPost.

Kada komunicirate s ljudima s kojima ste već povezani, pokušajte koristiti glasovne poruke

Kako dobiti pozornost drugih profesionalaca jednom kada se povežete s njima? Pokušajte im snimati glasovne poruke. Ova opcija postoji u aplikaciji LinkedIna za iOS i Android, a mogla bi vašu poruku izdvojiti u moru ostalih koje dospijevaju u nečiji inbox.

Cancilla ovdje upozorava da glasovne poruke vjerojatno nisu najbolji izbor za prvi kontakt s nekom osobom, no ako ste već povezani, a posebice ako ste izmijenili nekoliko poruka, ovo bi moglo dodati osobniju dimenziju koja se cijeni u poslovnom svijetu. Tako možete dati nekome do znanja da vam je zaista drago što ste se povezali i u 20 do 30 sekundi objasniti što cijenite na toj osobi. Čvršće veze s drugim profesionalcima omogućit će vam da ostanete u toku s najboljim poslovnim prilikama.

Foto: Unsplash/Souvik Banerjee

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...
- Advertisment -