Kako postići maksimalnu produktivnost svakog dana?

Ima dana kad radite puno stvari, a na kraju dana osjećate se kao da niste ništa posebno napravili. Nekad je i teško ostati fokusiran, a u tome nas osobito ometaju internet, mobitel i društvene mreže, koje nisu samo promijenile naš privatni život, već i onaj poslovni.

One nam osim koncentracije, uzimaju i pažnju i vrijeme.

Možemo li se od toga obraniti i ostati fokusirani? Ako pitate trenericu umijeća življenja Marie Forleo, možete to postići svakog dana, no zahtijevat će promjenu razmišljanja i ponašanja. Za stručni komentar smo pitali i našu trenericu i business coacha Anu-Mariju Vidjak, koja nam je to detaljnije pojasnila.

Tri koraka do produktivnosti

Ukoliko se na kraju svakog dana želite osjećati produktivno i riješiti se svih stvari i svega što vas čini nesretnim, ova tri koraka vam mogu pomoći u tome.

1. Najvažnije poslove obavljajte kad vam je kognitivna energija na vrhuncu

Kako bi bili produktivni, važnije stvari trebali biste obavljati onda kad ste puni kognitivnog kapaciteta. Marie predlaže da to bude odmah ujutro kako ne biste svoj kapacitet praznili manje važnijim stvarima, no Ana-Marija ističe kako se to ne mora nužno odnositi na svakoga. Naime, ta metoda optimalnog korištenja kapaciteta može varirati od osobe do osobe.

“Bitno je poznavati svoj bioritam, odnosno razinu rasporeda kognitivne energije tijekom dana. Neki ljudi su najproduktivniji odmah rano ujutro, stoga je za njih to pravo vrijeme obavljanja kreativnih  zadataka. Suprotnost bi bile “noćne ptice”, oni čija je kognitivna energija na svom vrhuncu tijekom popodneva ili večeri. Njima je smislenije odabrati jednostavne, rutinske zadatke u prijepodnevnom periodu i tako polako “zagrijavati” mozak na kompleksnije teme.”

Najvažnije od svega je, dakle, da poznajete sebe te da nastojite to poštovati.

2. Isključite se

Kako bi se na par sati maknuli od svih i ostali fokusirani na ono što radite, Marie predlaže da se isključite, odnosno da podesite „način rada u zrakoplovu“.

Dakle, svojim najbližima, djeci, kolegama i prijateljima kažite da vas sljedeća 2-3 sata ne ometaju. To ne znači da morate ignorirati baš sve poruke ili pozive koji vam stižu, samo da ih eliminirate.

“Činjenica je da smo u novije doba, pod utjecajem različitih tehnoloških pomagala, često na udaru velike količine informacija i podražaja. Kako bi se naš mozak prilagodio takvom izazovu, brojni među nama su razvili “sindrom koncentracije komarca” (nije stručan izraz op.a.) Drugim riječima, skloni smo se nad jednim sadržajem zadržati svega nekoliko sekundi i tada prijeći na drugi”, govori Ana-Marija.

Dakle, posvetite svoje vrijeme i svoju energiju na određeni zadatak, bez odvlačenja pažnje jer tako dajete priliku sebi da budete produktivniji.

3. Postavite si dnevni cilj

Svakog dana zapišite koji je vaš dnevni cilj i obavezno koristite glagol jer će vam on jasnije reći što trebate učiniti sa zadatkom.

„Što nam je cilj koji smo si postavili za rad jasniji i konkretniji, s više motivacije ćemo mu pristupiti i lakše ga odraditi. Korištenje glagola u njegovoj definiciji potiče nas na akciju i daje definiciju radnji koju se spremamo poduzeti”, poručuje Ana-Marija.

Uz pomoć ova tri jednostavna koraka vrlo lako možete postati produktivniji, a samim time i sretniji.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više