Preatraktivna za svog šefa

Može li atraktivan izgled uništiti karijeru? Čini se da može po odluci trojca iz Iowe kojeg čine poslodavac, njegov dušebrižnik i ljubomorna supruga, a sve pod pokroviteljstvom Vrhovnog suda sastavljenog od 7 veličanstvenih sudaca.

Otkaz  na temelju osjećaja?

Melissa_Nelson-225x300Naime, upravo to se desilo Melissi Nelson, 32-godišnjoj supruzi i majci dvoje djece, koja je dobila otkaz jer je svom šefu postala fizički neodoljiva. Nelson je radila kao asistentica u stomatološkoj ordinaciji u Iowi. Sve je krenulo u krivom smjeru kad je njen šef, zubar James Knight, nakon 10 godina zajedničkog rada, zaključio da atraktivan izgled njegove asistentice ozbiljno ugrožava njegov brak i dovodi ga u ozbiljnu kušnju. Da li kriza srednjih godina ili nešto treće dovele su sirotog 53-godišnjeg zubara do ruba izdržljivosti, da se nije mogao suspregnuti dopisujući se s Nelsonovom van radnog vremena, te interesirajući se o intimnim pitanjima iz sfere vrlo privatnog života. Iako Nelsonova nije pristajala na tu prisnost ne odgovarajući na takve poruke, ipak je trebala dati do znanja svom šefu o neprimjerenosti sadržaja jer bi joj to možda, u konačnici, spasilo radno mjesto.

 

Cijela situacija se dodatno zakomplicirala kad je supruga dotičnog zubara pročitala poruke i zatražila od Jamesa da odmah otpusti asistenticu. Savjet su potražili i kod lokalnog pastora, koji je takvo rješenje smatrao prihvatljivim. Nitko se od njih nije zapitao što će se desiti sa mladom majkom dvoje djece, kad je nemilosrdno ostave bez primanja i izbace na ulicu. Da sposobnost i profesionalnost nisu bitni faktori u ovom slučaju govori i činjenica da je i sam zubar priznao da je Melissa najbolja asisitentica koju je ikad imao.

Nezamislivo u cijeloj situaciji je, da je Melissa Nelson dobila otkaz, a da ništa nije učinila. Nije bilo afere, flerta niti fizičkog kontakta među njima, a cijela «drama» se zapravo dešavala u glavi njenog šefa. Ne mogu da se ne zapitam što slijedi – da li treba dobiti otkaz i prodavačica koja mu redovito prodaje kruh i mlijeko, frizerka, maserka… prema kojoj bi dotični mogao imati afinitete? Jer u konačnici, to su sve potencijalne opasnosti za njegov brak.

Svjedoci smo da u današnje vrijeme, nepošteno ali istinito, uz pamet i diplomu, u većini slučajeva, žene moraju imati i dobar izgled da bi dobile posao. No, sad ispada da zbog istog razloga posao mogu i izgubiti. Kontradiktorno, paradoksalno i zbunjujuće za sve žene koje žele karijeru i posao. Da je «nešto trulo u državi Danskoj» potvrdili su i suci Vrhovnog suda svojom odlukom, kojom potvrđuju prihvatljivost odluke o otkazu. S tim presedanom zapravo daju odriješene ruke svim budućim poslodavcima, da pod prijetnjom otkaza, ucijene svoje zaposlenice. Uz mogućnost diskrecijske odluke, ozakonili su mobing, te spolnim uznemiravanjem uvjetovan otkaz.

Zar je to demokratska budućnost našeg društva?

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više