Predstavljanje na (online) sajmu poslova nije bauk uz ove praktične savjete!

Sajmovi poslova, odnosno sajmovi karijera izvrsna su prilika za upoznavanje mogućih poslodavaca. Predstavljanje na sajmu poslova može biti velik izazov, osobito ako ste sramežljivi ili nemate dovoljno iskustva. Uz ovih nekoliko savjeta možete naučiti kako ostaviti odličan dojam na sve potencijalne poslodavce.


Pripremite životopis i posjetnice

Priprema za sajam poslova zahtijeva pažljivo planiranje kako biste se mogli predstaviti na način koji će privući potencijalne poslodavce. Predstavljanje na sajmu poslova zahtijeva više od improvizacije. Dobra je ideja pripremiti posjetnice na kojima se nalaze svi kontakt podaci, poput e-maila i broja telefona, a to možete napraviti i u online obliku. Osim posjetnica važno je pripremiti i životopise koje možete podijeliti potencijalnim poslodavcima. Životopis treba biti ažuran sa svim bitnim podacima koji bi poslodavcima mogli biti zanimljivi.

Preporučuje se ponijeti najmanje 20 primjeraka svog životopisa i veći broj posjetnica ako se sajam održava uživo. Ne zaboravite ni na olovku i papir kako biste mogli zapisati imena i podatke kojih se kasnije želite prisjetiti.

Prilikom predstavljanja potencijalnom poslodavcu odmah uručite životopis ili pošaljite u PDF ako se sajam održava online. Nemojte čekati do zadnjeg trenutka jer nikada ne znate što bi vas moglo omesti i prekinuti razgovor sa sugovornikom. Dok se predstavljate uručite svoj životopis i odmah ukažite na mjesta koja potvrđuju ono o čemu govorite. Time povećavate šanse da će vaše vještine i iskustvo biti zapamćeni.


Pročitajte više: Zašto su vizitke bitne za vaše poslovanje i koja pravila trebate poštovati u njihovoj izradi?


Odjenite se profesionalno i udobno

Na sajam nemojte nositi preveliku torbu koja će vas ometati u gužvi i s kojom biste mogli izgledati nespretno. Životopise spremite u veliki, tamni fascikl, a posjetnice u manju torbu.

Kao i kod intervjua za posao, važna je odjeća koju ćete nositi na sajam. Izaberite jednostavnu, profesionalnu odjeću u kojoj se možete slobodno kretati. Jednako je važna udobna obuća, s obzirom na to da ćete na sajmu vjerojatno stajati i hodati nekoliko sati. Ako se sajam održava online, slična pravila vrijede, drugim riječima, trebate izgledati profesionalno.


Pročitajte više: Tražite inspiraciju za poslovno odijevanje, pratite ove blogerice!


Informirajte se o potencijalnim poslodavcima

Prije sajma poslova saznajte što više o kompanijama koje vas zanimaju. Iako ćete većinu informacija dobiti na samom sajmu, dobro je biti informiran unaprijed kako biste mogli izabrati one za koje želite raditi. Razmislite o tome koje su vam kompanije najprivlačnije i u skladu s time posložite listu prioriteta i pitanja koja želite postaviti svakom poslodavcu. Nemojte se ograničiti na generička pitanja, već ih prilagodite svakom poslodavcu.

Unaprijed provjerite sve dostupne informacije o poslodavcima. Obratite pažnju na njihovu misiju koja je obično navedena na službenoj web stranici te moguće ponude za poslove koje oglašavaju.

Priprema je važna kako biste se predstavili upravo onim poslodavcima koji vas najviše zanimaju. Ako vam ostane vremena, možete razgovarati i s drugima. Dobru ponudu za posao možete dobiti od poslodavca od kojeg to niste očekivali.


Pročitajte više: Vizija i misija firme – Što je to i da li nam treba?


Pripremite kratki govor

Osim pitanja za poslodavce, važno je pripremiti i kratku prezentaciju sebe i svojih vještina, odnosno elevator pitch. Ovaj sažetak bitnih informacija traje 20 do 30 sekundi te je izvrstan za predstavljanje na sajmu poslova. Uvježbajte ga prije sajma kako biste ga mogli izreći samopouzdano i u zadanom vremenskom okviru. Pazite na tempo i razumljivost. Nemojte se previše žuriti i govoriti monotono, već odmjereno i pažljivo. Također, nemojte se bojati predstaviti svoje vještine i postignuća, ali pazite da ne zvučite arogantno.


Pročitajte više: Kako ostaviti dobar dojam u prvih 90 sekundi?


Zahvalite se na izdvojenom vremenu

Od potencijalnih poslodavaca obavezno zatražite kontakt podatke. Najkasnije dva dana nakon sajma pošaljite e-mail zahvale poslodavcima s kojima ste razgovarali, čak i ako niste zainteresirani za posao koji nude. Sugovornici će vas tako lakše zapamtiti i podsjetit ćete ih na svoje iskustvo i vještine koje ste predstavili na sajmu.

E-mail u kojem ćete se zahvaliti na izdvojenom vremenu treba biti kratak, ali prilagođen potencijalnom poslodavcu. Nemojte svima poslati identičan generički e-mail. Vaša zahvala treba biti kratka i pamtljiva.

Iako predstavljanje na sajmu poslova može biti izazov, ne zaboravite da poslodavci žele čuti što im možete ponuditi. Odvojite dovoljno vremena za pripremu, budite spremni na moguća pitanja, povedite podršku ako vam je potrebna i upoznavanje na sajmu poslova bit će znatno jednostavnije.

Foto: Unsplash/LinkedIn Sales Navigator

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -