Tri ključne osobine dobrog project managera

Koliko je samo zadovoljstvo biti na čelu projekta i vidjeti rezultate pri završetku. No, kvalitetan project manager nije onaj koji dođe pri kraju projekta, prereže vrpcu i popije šampanjac hvaleći se usputno velikim projektom, smatra Ariana Vela, dugogodišnja trenerica koja vodi projekte. Pravi project manager ima tri ključne kvalitete koje ga vode do pravog uspjeha i zadovoljstva pri krajnjem rezultatu za koji je doista, na čelu tima, i zaslužan.

Vrijednosti koje ima pravi project manager

Ariana Vela direktorica je EU financiranja najvećeg EU projekta u državi (Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom, odn. Pelješki most), vlasnica prvog hrvatskog i regionalnog učilišta za fondove EU-a i project management (Učilište EU PROJEKTI), osnivačica prvog hrvatskog portala o EU fondovima (eu-projekti.info), vodi europske projekte, a autorica je i prve knjige o pripremi projekata “Menadžment ESI fondova” koji je izdala Školska knjiga. Na TED Talku je pričala o vrijednostima pravog project managera iz vlastitog iskustva. U posljednjih nekoliko godina primijetila je kako u njezinoj branši vlada jedan stav, a to je da ne postoji jedna osoba koja u sebi utjelovljuje sva znanja i osobine koje su potrebne da vodi jedan kompleksan, veliki infrastrukturni ili neki drugi projekt, već da je za to potrebno imati tim od velikog broja usko specijaliziranih ljudi koji svaki odradi svoj dio posla.


Pročitajte više: Zašto su EU fondovi uglavnom ženski posao?


Njezino iskustvo u više od 18 godina i različitih projekata, govori upravo suprotno. Ključan nedostatak kod podjele na više poslova usko specijaliziranih zanimanja je taj da često, kada svatko odradi svoj dio posla, nema pojam niti stvarnu percepciju o projektu kao cjelini. Upravo iz tog razloga, Ariana ključnim smatra da postoji osoba koja će u projektu imati sveobuhvatnu sliku. Kvalitetan project manager ima tri osobine – znanje, hrabrost i viziju koje su mu dovoljne da riješi svaku prepreku i problem te ostvari što je naumio.


Pročitajte više: Kako formirati projektni tim koji će osigurati uspjeh vašeg EU projekta?


Znanje

Svaki dobar project manager mora imati formalno obrazovanje, ali i osobine poput kreativnosti, snalažljivosti, inovativnosti ili drugih, za to polje poželjnih osobina.

Često se u ovoj vrsti posla događa da project manageri misle da znaju puno o javnoj nabavi i ugovorima, a zapravo ne znaju one suštinske segmente zbog kojih projekti i pucaju i na kojima se oni lome. Zbog toga se događa da projekt košta duplo više, da se rokovi značajno produžuju i da se dogodi puno različitih problema koji u takvoj situaciji zaista nisu potrebni.

Tu se javlja i pitanje financija. Ne možete biti vrhunski project manager ako ne poznajete financije. Morate znati kako zatvoriti financijsku konstrukciju projekta, što je to novčani tok projekta i morate jako dobro razumjeti koja je razlika između financijskih pojmova te ih jednako tako, jako dobro razumjeti.

Tu su i pravila pripreme i provedbe projekata i sva nadređena regulativa. Ovo su neka znanja koja jednostavno morate imati, koja su sveobuhvatna i koja razlikuju one koji su vrhunski project manageri od onih koji to nisu.

Kako biste razvili ovu osobinu, bitno je kontinuirano učiti. Učite o građevini, o javnoj nabavi, o projektima, o vođenju, razvijajte svoje vještine, osobine koje vam pomažu da upravljate krizama.

Hrabrost

Druga neizostavna osobina je hrabrost zato što je pravi project manager osoba na kojoj je da preuzme svu odgovornost čak i u najtežim situacijama. Nažalost, mnogi project manageri pucaju kada pucaju i projekti i često ne mogu nositi teret odgovornosti, nositi se s rizičnim situacijama i zbog toga često “dižu ruke” od takvih projekata. Arianu upravo uslijed takvih, kriznih situacija u projektima, i zovu. Često se u uredu zezaju da su popravljači, što i nije daleko od istine.

Uloga project managera je da ne odustane kad je teško, već da preuzme odgovornost, donese odluke koje su teške i da riskira te da u situaciji kada s jedne strane stoji pobjedonosno rješenje, a s druge “epic fail”, izabere odluku za koju zna da će ga dovesti do tog rješenja.

Budite onaj project manager koji će doći u najgorem trenutku, dovesti tim, ući u taj kontejner i naći rješenje svakom problemu kojeg nađe na putu.


Pročitajte više: Ariana Vela: “Kad želim nešto, ne odustajem bez obzira na prepreke!”


Vizija

Treća ključna osobina je vizija. “Mi ne gatamo u crnu kavu, mi zaista donosimo odluke za koje znamo kakav će rezultat iz njih proizaći.”

Situacija koja opisuje što znači imati viziju izgleda otprilike ovako: Doći ćete na neku lokaciju, gdje postoji samo prašina i hrpa kamenja, možda u tom trenutku i padne kiša. Projekti su teški, priprema traje više godina, no vi, ako ste pravi project manager, iz ničega ćete vidjeti krajnji rezultat.

Na viziji se mora raditi. Suština projekta nije da gradimo i da radimo projekte kako bismo potrošili novce. Suština je da mijenjamo stvari, riješimo probleme i ljudima osiguramo bolje sutra.

“Nadvladajte mrak neznanja, hrabro slijedite svoje snove i učinite nevidljivo vidljivim.”

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -